FAQ / Ruokinta

Millaista ruokaa annan degulle?

Degun ruokavalio on luonnossa hyvin kapea. Se syö pääasiassa mukuloita, sipulikasveja ja kasvien kuoria. Lähimmäksi tätä ruokasekoitusta päästään antamalla degulle pellettiseosta, joka koostuu 50 % marsunpellettiä ja 50% chinchillapellettiä. Lisäksi degulla tulisi olla tarjolla heinää ja raikasta vettä. Degulle voi myös antaa silloin tällöin porkkanaa, bataattia ja alfalfa-heinää.

Kuva: Hanna Raivio


Mistä degulle sopivaa pellettiä voi ostaa, lähikaupasta löytyy vain siemenseoksia hamstereille ja kaneille?

Chinchilla- ja marsupellettiä löydät vain eläintarvikeliikkeistä, et tavallisista ruokakaupoista. Mikäli asuinpaikkakunnallasi ei ole eläintarvikeliikettä, voi pellettien hankkiminen silloin olla todella hankalaa. Mikäli eläintarvikeliike löytyy, mutta heillä ei ole chinchilla- tai marsupellettiä myynnissä, pyydä heitä tilaamaan sitä.Eikö deguille voi antaa mitään herkkuja?

Ei, jos haluat antaa jotain hyvää, niin anna sitten pieniä paljoa porkkanoita herkkujen asemasta. Kaikki jyrsijöiden herkkunapit, -tikut ja hunajakiekot ovat degulle pahaksi. Myöskään marjat ja hedelmät eivät ole sopivaa ruokaa. Oikeanlaisella ruokinnalla taataan se, että degu pystyy elämään mahdollisimman terveenä mahdollisimman iäkkääksi. Mikäli sinun on vaikea olla antamatta herkkuja lemmikeillesi, on parempi, että hankit lemmikiksesi jonkun muun eläimen kuin degun.Pitääkö degulle antaa ylimääräisiä vitamiinitippoja tai kalkkikiveä?

Deguille ei tarvitse antaa ylimääräisiä vitamiineja. Kalkkikivi voidaan antaa poikivalle naaraalle, mutta normaali olosuhteissa degut eivät tarvitse myöskään kalkkikiveä.Saako degulle antaa mustikkaa, mansikkaa, kurkkua, omenaa, suklaata, makaronilaatikkoa, kissanruokaa tai jotain muuta vastaavanlaista herkkua?
Ei saa, katso aiemmin olevaa vastausta herkkujen antamisesta.Voiko degulle antaa heinää?

Kyllä voi ja nimenomaan pitäisi. Kuivasta heinästä degut saavat kuituja, jotka pitävät suoliston kunnossa. Heinien pilkkominen ja järjesteleminen on myös hyvää puuhaa ja virikettä deguille.

Päivitetty viimeksi 15.11.2012