FAQ - Ruokinta

Millaista ruokaa annan gerbiilille? Gerbiilin perusruokaa on laadukas rotta/hiiripelletti tai jyväsekoitus, jota sillä on aina oltava saatavilla. Rotta/hiiripelletti sisältää kaikki gerbiilin tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet. Harrastajat suosivat täysrehupelleteistä usein esimerkiksi rotille ja hiirille tarkoitettua Altromin-pellettiä ja siemensekoituksista Rapunzel-siemensekoituksia.

 

Voiko gerbiilille antaa kuivaa leipää? Kyllä voi. Kuivaa leipää olisikin hyvä antaa silloin tällöin, koska se auttaa pitämään gerbiilin hampaat lyhyinä (jyrsijöiden hampaathan kasvavat läpi elämän). Leivän tulisi kuitenkin mielellään olla vähäsuolaista (alle 1% suolaa). 

Pitääkö gerbiilille antaa ylimääräisiä vitamiinitippoja tai kalkkikiveä? Gerbiili ei tarvitse lisäravinteita, kunhan perusravinto on laadukasta ja monipuolista. Nuorille poikasille sekä kantaville ja imettäville naaraille olisi hyvä antaa kalkkikiveä. Suolakiveä gerbiili ei tarvitse.

 

Saako gerbiilille antaa mustikkaa/mansikkaa/kurkkua/omenaa/... ? Gerbiilille sopivia kasviksia, hedelmiä ja marjoja ovat mm. kurkku, tomaatti, salaatti, porkkana, peruna, lanttu, nauris, retiisi, omena, päärynä, persikka, mansikka, mustikka, luumu, kirsikka, kiwi, mango, appelsiini, mandariini jne. Avokado ei sovi gerbiilille, vaan on myrkyllistä. Myöskään kaalia ei suositella, koska se aiheuttaa herkästi suolisto-oireita.

 

Saako gerbiilille antaa suklaata? Vain jyrsijäsuklaata, vähän herkkuna. Ihmisille tarkoitettu suklaa tai karkki eivät kuulu gerbiilin ruokavalioon, eikä niitä pitäisi tarjota gerbiilille.

 

Voiko gerbiilille antaa heinää? Kyllä voi. Heinää voi antaa sekä tuoreena että kuivattuna. Varsinkin kuiva heinä tekee hyvää gerbiilin ruoansulatukselle. Muistathan, ettet kerää heinää teiden varsilta, koska niissä voi olla suuria saastepitoisuuksia.

 

Saako gerbiilille antaa vauvansoseita/puuroja/perunamuusia ym.? Gerbiilille voi antaa pienille vauvoille (4-6 kk) tehtyjä hedelmä ja lihasoseita. Erilaisia soseita voi myös tehdä gerbiilille itse.

 

Mitä ruokia gerbiilille ei saa antaa? Gerbiilille ei pidä antaa ruokia, jotka sisältävät runsaasti suolaa (riisimurot, corn flakesit, perunalastut, ranskanperunat, suolakeksit jne.), lisäaineita ja mausteita (esim. marinoitu liha tai kala, ihmisille tarkoitetut valmisruoat) tai lisättyä sokeria (karkit, jälkiruokavanukkaat jne.). Mikäli gerbiilille tarjoilee maitoa sisältäviä tuotteita (esim. turkkilaista jogurttia), tulee varmistua siitä, että maito on laktoositonta.

 

Pitääkö gerbiilille annettavat omenat, kurkut ym. kuoria? Kotimaisia kasviksia ja vihanneksia ei tarvitse, mutta ulkomaiset olisi aina hyvä kuoria. Kuoressa voi nimittäin olla erilaisia käsittelyaineita, joita ei saa pois pelkästään huuhtomalla.

 

Kuulin, että gerbiilille pitäisi keittää puuroa. Onko näin? Gerbiilille voi antaa myös puuroa, jos sitä jää itseltä yli. Myös muita ruokia voi antaa, kunhan varmistuu, että ne ovat mm. vähäsuolaisia, miedosti maustettuja ja niissä mahdollisesti käytetty maito on laktoositonta.

 

Päivitetty 17.4.2018