Ivory cream

Ensimmäiset ivory cream väriset poikaset syntyivät Englannissa grey agouti ja argente gerbiilien yhdistelmästä. Väri standardoitiin Englannissa vuonna 1985. Meillä Suomessa värin suosio on vaihdellut vuosien saatossa melkoisesti. Aivan 90-luvun alussa yksi voitoikkaimmista gerbiileistä oli väriltään ivory cream, mutta yllättäen värin suosio romahti 90-luvun puolivälille tultaessa niin, että esimerkiksi vuoden -94 Vuoden Voittaja -listalta ei löydy yhtään ivory cream gerbiiliä. Lieneekö syynä se, että ivory cream on yksi haasteellisimmista gerbiili väreistä. Ivory cream kanta elpyi kuitenkin 90-luvun loppua kohti muutaman haasteita pelkäämättömän kasvattajan ansiosta, mutta on jälleen tällä hetkellä alamaissa.

Geneettisesti ivory cream on laimennus argentesta eli A- pp gg C-. Karvasta ei kuitenkaan tule yksivärinen vaan agoutin kolme värivyöhykettä ovat havaittavissa myös ivory creamin karvasta. Argenten ja agoutin karvan juuressa oleva siniharmaa sävy muuttuu g-geenin ansiosta valkoiseksi ja keskellä olevan perusvärin osuus vaalenee kerman keltaiseksi. Karvan päähän jää usein myös valkoinen tippi.

Rotumääritelmässä on ivory cream määritelty seuraavasti:

" Värin tulee olla tasainen vaalea kerma. Vatsa valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsavärin välillä tulee olla tasainen, tarkka ja suora rajalinja. Valkoisen vatsavärin leveys tulee olla suunnilleen puolet päälivärin leveydestä ja juuri ja juuri havaittavissa, kun eläintä katsotaan sivuprofiilista. Jalkojen ulkosivujen tulee olla päälivärin mukaiset. Turkin pohjavärin tulee olla kauttaaltaan valkoinen. Hännän tulee olla päälivärin mukainen kokopituudeltaan. Korvat peittyneet lyhyeen hienoon valkoiseen karvaan. Viikset valkoiset. Jalat valkoiset, kynnet neutraalin väriset. Silmät rubiininpunaiset."

Suurimmat ongelmat ivory creamissa ovat liian vaalea ja epätasainen perusväri. Tyypillisesti ivory creamit ovat tummempia niskasta ja selästä, mutta kylkiä kohden ne vaalenevat niin voimakkaasti ettei vatsalinja ole enää havaittavissa. Perusvärin tulisi siis olla niin tumma, että vatsalinjan pystyisi erottamaan selvästi.

Paras yhdistelmä ivory creamille on toinen ivory cream. Aina tulisi yhdistää kaksi mahdollisimman tummaa ja tasaisimman perusvärin omaavaa gerbiiliä, joilla on suurempi mahdollisuus saada väri siirrettyä myös poikasiin. Silloin tällöin grey agouti poikueisiin syntyy myös ivory creamia. Nämä ovat usein perusväriltään hieman vaaleampia kuin argente tai ivory cream yhdistelmistä syntyneet. Grey agouti linjaista ivory creamia voidaan käyttää jalostukseen mikäli puhtaista linjoista olevia argente creameja ei ole riittävästi saatavilla.

Perusvärin tummentamiseksi ja tasaisuuden lisäämiseksi voidaan ivory creamille käyttää argentea. Käytetyn argenten tulisi olla mahdollisimman tumma eikä siinä saisi olla yhtään tippausta ja sen perusvärin tulisi olla ehdottomasti mahdollisimman tasainen. Mikäli käytetty argente periyttää epätasaisen perusvärinsä ivory cream jälkeläisilleen, tulee epätasaisuus ivory creamin perusvärissä vielä voimakkaammin esille ja silloin argenten käytöstä on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos käytetyllä argentella on pitkä ja voimakas tippi karvanpäässä voi tämä tippi periytyä ivory creamille siten, että karvan päähän tuleekin pitkä valkoinen tippi. Tämä saa ivory creamin perusvärin näyttämään entistä vaaleammalta.

Muita värejä ei ivory creamiin kannata yhdistää. Varsinkaan REWiä, PEWiä ja argente creamia ei pitäisi käyttää. Tällaisestä yhdistelmästä tulee helposti gerbiileitä, jotka näyttävät REWiltä (himalayan geeni vaalentaa ivory creamin perusvärin lähes valkoiseksi) mutta ovatkin geneettisesti ivory creameja (A- pp gg Ccb).

Erityisen tarkka kannattaa olla myös e-geeniä kantavien gerbiilien kanssa eli sellaisten gerbilien kanssa, jotka ovat fox taustaisia. Yhdistämällä tällaisia gerbiileitä omiin ivory creameihin voidaan saada aikaiseksi ivory cream, jolla on ee geenit eli A- pp gg ee. Kyseistä väriä ei kuitenkaan lasketa uudeksi omaksi värikseen, koska se ei eroa riittävästi ivory cream väristä. Tyypillistä on, että tämän värisillä gerbiileillä on normaalia ivory creamia aavistuksen tummempi perusväri, joka alkaa niskasta ja jatkuu selän yli, mutta vaalenee kyljille todella dramaattisesti. Niinpä foxeja ei pitäisi käyttää ivory creamin jalostukseen ollenkaan, koska ne nostavat ennestäänkin jo välillä vaikeasti eroitettavan vatsalinjan liian korkealle.

Vaaleana värinä ivory cream tarvitsee myös normaalia enemmän esivalmistelua näyttelyyn. Lika näkyy juuri tässä värissä erityisen hyvin. Niinpä ivory creamit tulisi pitää puhtaissa puruissa, jotta lika ei pääsisi pinttymään. Ennen näyttelyä on gerbiili syytä pestä. Varsinkin urosten vatsa olisi hyvä pestä hyvin. Näyttelyterraarioon ei kannata myöskään laittaa heinää, koska se tekee gerbiillistä vihertävän vaan suikaloitua talouspaperia. Lämmikettä tulisi antaa reilusti, jotta gerbiili ei palelisi matkan aikana, jolloin sen turkki värjääntyy punaiseksi korvien takaa ja päästä gerbiilin "niistäessä" ensin tassuihin ja sen jälkeen hieroessaan päätä.

Tuomareiden olisi hyvä muistaa ivory creamia arvostellessaan, että tämä väri kärsii usein todella paljon keinovalosta. Vihreäspektrinen keinovalo imee gerbiilistä värin pois kokonaan ja hyväkin ivory cream saattaa näyttää hailakalta lähes REW gerbiililtä. Tällaisissa tapauksissa gerbiilin väri olisi hyvä tarkistaa luonnon valossa esimerkiksi ikkunan ääressä tai luonnonvalo lampun alla, mikäli sellainen on käytettävissä.

Näyttelyissä ivory creamit ovat viime aikoina olleet harvinaisia, johtunee varmaankin siitä, että värin kasvattajia ei montaa ole. Tässä värissä riittäisi kuitenkin haastetta kunnianhimoiselle kasvattajalle.