Totutusverkon rakentaminen

Totutusterraario, jossa on totutusverkko

jakamassa terraarion kahtia.

Kuva: Jenny Haapala

Gerbiilit puolustavat kiihkeästi omaa reviiriään ja ovat hyvin laumahierarkisia eläimiä. Joskus gerbiilinomistaja saattaa joutua syystä tai toisesta rakentamaan gerbiileilleen totutusverkon. Tästä löydät ohjeet hyvän totutusverkon rakentamiseen.

Totutusverkon tärkeimmät ominaisuudet

Totutusverkon tärkein ominaisuus on se, etteivät totutettavat osapuolet pääse vahingoittamaan toisiaan sen läpi tai tunkeutumaan verkon toiselle puolelle.

Totutusverkko rakennetaan hitsastusta jyrsijäverkosta ja puukehyksistä. Totutusverkossa käytettävää verkkomateriaalia saa esimerkiksi rautatavaraliikkeistä, joissa sitä myydään usein rullatavarana. Verkon tulee olla tarpeeksi tiheää, jolloin gerbiilit eivät pysty puremaan toisiaan niiden raoista. Toisinaan joskus suositellaan vielä terraarion sisäpuolelle laitettavaa, pienempää totutushäkkiä, mutta totutusverkko on häkkiä turvallisempi vaihtoehto. Sopiva verkon silmäkoko on esimerkiksi 5 mm x 5 mm. Totutusverkossa tai häkissä ei saa olla teräviä kulmia tai piikkimäisiä reunoja. Tiheäsilmäinen verkko estää myös gerbiilin kuonon karvojen kulumista, mikäli gerbiili nakertaa mielellään verkkoa. Verkko kannattaa kehystää tukevin puukehyksin. Puurimaa saat ostettua metritavarana puutavaraa myyvistä liikkeistä.

Esimerkki oivallisesta totutusverkosta, jossa verkko-osan molemmille puolille tulee puukehykset.

Kuva: Piia Kristiina

Totutusverkon rakentaminen

Mittaa ensin terraarion sisämitat huolellisesti. Jos totutusverkkoon on tarkoitus asentaa tukijalka kannattelemaan verkkoa pystyssä, saavat mitat olla pari millimetriä pienemmät. Mikäli verkon on tarkoitus pysyä paikallaan lasiseinien väliin pingotettuna, tulee mittojen olla erittäin tarkkoja, että verkosta tulee tiivis eikä verkko kehyksineen pääse kaatumaan. Huomioi, että teetpä kummanlaisen verkon vaan, totutusverkon tulee olla täysin tiivis alhaalta ylös asti, sillä gerbiilit pääsevät halutessaan tunkeutumaan pienestäkin raosta ja pystyvät kiipeilemään myös verkon yli.

Varaa rimaa mittojen osoittama tuplamäärä, sillä verkko-osa tulee rimojen väliin. Mittaa ja sahaa rimat mittojen mukaiseksi ja kokoa ensin toinen puoli käyttäen pieniä nauloja ja vasaraa, viimeistelynaulainta tai niittipyssyä. Voit sen jälkeen testata, sopiiko se totutusterraarioksi aiottuun terraarioon. Tämän jälkeen naulaa tai niittaa verkko kiinni rimaan ja nikkaroi samanlainen kehys myös verkon toiselle puolelle. Tällöin verkkoon ei jää teräviä kohtia.

Totutusverkon kehysten mallailua terraarion mittojen mukaisiksi.

Kuva: SGY ry

Totutusverkko tai väliverkko

Kun totutusverkko tehdään alusta lähtien tukevaksi ja tiheäksi, on se turvallinen väline gerbiilien onnistuneeseen totutukseen. Totutusverkkoa voi käyttää myös väliverkkona tilanteessa, jossa yksi tai useampi laumanjäsen tulee saada syystä tai toisesta erilleen (esimerkiksi yhden naaraan synnyttäessä).

Kuva: Tanja K. Helinä

Päivitetty viimeksi 28.6.2018