Ylipainoinen gerbiili

Kuvan gerbiili on muokattu ylipainoiseksi kuvankäsittelyllä. Kuva: SGY ry

Mistä tietää, milloin gerbiili on ylipainoinen?

Gerbiilejä on hyvin monensorttisia ja kokoisia. Normaalisti urokset ovat keskimääräisesti naaraita suurempia. Urosgerbiili painaa tavallisesti n. 80-110 grammaa ja naaras n. 60-90 grammaa. Molemmissa sukupuolissa tavataan myös kuitenkin tätä kevyempiä ja painavempia yksilöitä.

Tärkeintä on ymmärtää, että kaikki gerbiilit ovat yksilöitä. Siinä missä joku lyhyenmallinen, hentoluustoisempi eläin näyttää ylipainoiselta pallolta painaessaan 90 grammaa, ei raamikkaampi, raskasluustoisempi ja pidemmänmallinen eläin välttämättä ole ylipainoinen vielä painaessaan 130 grammaa. 

Verratessa painoa täytyy siis tarkastella myös vartalon pituutta ja mallia. Rotumääritelmässä kuvaillaan gerbiiliä hyvin: gerbiilin vartalon tulisi olla kiinteä ja pyöreä olematta kuitenkaan lihava. Gerbiilin tulee siis olla sopusuhtainen.

Ylipainoisen gerbiilin tyypillinen tunnusmerkki on niskaan muodostuva ihra. Gerbiiliharrastajien kesken puhutaan myös "körmyniskasta" tai "niskaihrasta". Tällöin gerbiilin niska alkaa pullottaa ja siinä on sormin tunnusteltavasti liikaa rasvakudosta. Liian lihavista gerbiileistä tulee myös helposti yläpuolelta katsottaessa pisaranmuotoisia ihran keräytyessä voimakkaammin takaosaan. Ylipainoinen gerbiili ei myöskään jaksa touhuta samaan malliin kuin sutjakkaampi lajitoverinsa.

Ylipainosta on haittaa gerbiilille, sillä se rasittaa elimistöä ja sisäelimiä, kuten maksaa ja sydäntä ja saattaa vaikuttaa elinikään lyhentävästi. Ylipainoisen gerbiilin ruokavaliota on syytä keventää vaihtamalla kevyempään ruokaan (jonka rasvaprosentti olisi n. 3,0-3,5%), vähentämällä herkkuja tai esimerkiksi nyppimällä rasvaisimpia pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä pois siemensekoituksesta. Ylipainoista gerbiiliä ei tule kuitenkaan pitää ilman ruokaa, sillä se voi aiheuttaa vakavia suolisto-ongelmia.


Päivitetty viimeksi 11.2.2020