Gerbiili tulee taloon!

Gerbiilien hankinta 

Kuva: Jenny Kolehmainen

Mistä gerbiilejä?

Saatat tuntea jonkun, jolla on gerbiilin poikasia. Tällöin ongelma on helposti ratkaistu. Muuten joudut miettimään, ostatko gerbiilit eläinkaupasta, kasvattajalta, vaiko mahdollisesti esim. lehti-ilmoituksen kautta. Se, mitä odotat gerbiililtäsi, vaikuttaa paljon siihen, mistä eläin kannattaa ostaa.


Eläinkauppa

Gerbiili on niin yleinen jyrsijä, että niitä on saatavilla useimmissa eläinkaupoissa. Eläinkauppoja taas löytyy yleensä vähänkin isommista kaupungeista ja siksi tämä onkin monelle se tapa, jolla ensimmäiset gerbiilit hankitaan. Eläinkaupasta eläintä ostettaessa isona plussana usein onkin juuri helppous ja nopeus. Riittää kun kävelee eläinkauppaan ja ostaa eläimet. Samalla tietysti saa ostettua asumuksen, tarvikkeet, ruuat ja jne, vaikka ne tulisikin olla hankittuina jo ennen eläimiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei eläinkaupassa aina tunneta kaikkien lajien hoitoa ja tarpeita yksityiskohtaisesti. Valitettavan usein hyvää tarkoittavat neuvot ovat osoittautuneet vääriksi.


Kasvattaja

Kasvattajalta ostettaessa joudut yleensä näkemään hieman enemmän vaivaa. Kasvattaja ei välttämättä asu aivan naapurissa. Lisäksi kasvattajat eivät ole mitään gerbiilien tuotantolaitoksia, joten eläimiä ei välttämättä olekaan juuri sillä hetkellä saatavilla ja niitä joutuu odottamaan.

Toisaalta kasvattajalta ostettaessa saa paljon sellaista mitä harvoin eläinkaupasta saa. Pystyy paremmin valitsemaan juuri haluamansa väriset eläimet. Voi olla varma, että kasvattaja tunnistaa sukupuolet. Kasvattajat usein tuntevat omaa kasvatuslinjaansa ja voivat kertoa mahdollisista suvussa esiintyvistä sairauksista ja vanhempien terveydentilasta. Voi hyvin päästä näkemäänkin poikasten vanhemmat. Sukutaulusta näkee, etteivät lemmikin vanhemmat ole liian läheistä sukua keskenään. Kasvattajat myös mielellään auttavat gerbiilien kanssa jatkossa. Useimmat kasvattajat varmasti tarjoavat kasvattamalleen eläimelle elinikäisen ”tuotetuen”, jolloin on aina olemassa numero johon soittaa, jos jotain ongelmia tai kysymyksiä ilmenee. Myös mahdollisen allergian iskiessä kasvattajat ovat yleensä valmiita ottamaan kasvattinsa takaisin. Usein kasvattajilta ostetut eläimet ovat myös tottuneempia käsittelyyn, koska kasvattajalla on yleensä enemmän aikaa eläimille, kuin eläinkaupoissa. Suomen gerbiiliyhdistyksen kotisivuilta löytyy kasvattajalista, jonne on kerätty kaikkien virallisten gerbiilikasvattajien tiedot.

Virallisten kasvattajien lista löytyy täältä.


Lehti-ilmoitus

Lehdissä ja kauppojen ilmoitustaululla näkee jonkin verran ilmoituksia, joissa myydään gerbiilejä. Tätäkin kautta voit saada itsellesi oikein mukavat pikku lemmikit. Kysele kuitenkin myyjältä eläimistä, niiden alkuperästä ja vaikka hänen harrastuksestaan. Älä tue poikastehdasta, jossa naaraalla teetetään kerta toisensa jälkeen aina vain uusia ja uusia poikasia, koska se innostaa myyjää vain jatkamaan toimintaansa. 


Gerbiilien valinta

Gerbilejä hankittaessa voi olla tiettyjä toivomuksia. Voidaan haluta jonkin tietyn värisiä yksilöitä tai, että eläimet ovat erivärisiä. Ostajalla saattaa olla mielessä ajatus uroksista tai naaraista ja siitä minkä ikäisiä gerbiilien tulisi olla.


Väritoiveet

Gerbiilivärejä on olemassa niin monia, että jokaiselle löytyy varmasti se mieluinen. Usein tietty väritoive kuitenkin tarkoittaa sitä, että saatat joutua kyselemään enemmänkin kyseistä väriä olevan yksilön perään ja odottamaan, että sopiva eläin edes syntyy – puhumattakaan, että se on luovutusiässä. Tästä syystä lemmikinostajan kannattaa miettiä tarkkaan miten ison painoarvon antaa väritoiveelle ja olisiko mahdollisesti olemassa jonkinlaista kakkosvaihtoehtoa, jos ensimmäistä ei tahdokaan löytyä.


Uroksia vai naaraita

Uroksissa ja naaraissa ei juurikaan lemmikkinä ole eroa ja kahden gerbiilin omistajalle onkin sama kumpaa sukupuolta eläimet ovat. Jos haluaa ottaa isomman lauman, urokset ovat useimmiten varmempi ratkaisu, koska uroslaumaan uuden jäsenen totuttaminen käy yleensä helpommin. Luonteissa ei juurikaan ole eroja, naaraat ehkä vähän vilkkaampia kuin urokset, mutta yksilöitä löytyy kummastakin sukupuolesta.


Aikuisia vai poikasia

Useimmat haluavat gerbiilinsä ihan pieninä poikasena. Näin omistaja saa viettää lemmikkinsä kanssa melkein koko sen eliniän ja seurata sen kasvua ja kehitystä. Luovutusikäiset poikaset voivat kuitenkin olla melkoisia vilistäjiä. Ja etenkin lapsen, joka ei ole tottunut pieniin eläimiin voi olla vaikea käsitellä niitä. Tästä syystä joskus on hyvä miettiä vähän vanhemman gerbiilin ostoa. Jo esimerkiksi kolme kuukautta vanhat eläimet, ovat yleensä ihan toisella tavalla tottuneet käsittelyyn ja päässeet ”kirppuiästä”.  Kirppuikäiset gerbiilinpoikaset ovat vaikeimpia käsitellä äkkinäisten säntäilyjen ja hyppyjen vuoksi. Jotkin kasvattajat tarjoavat hyviin koteihin myös vanhempia eläimiä, joita ei enää käytetä kasvatukseen.


Terve gerbiili

Ostohetkellä sinun on hyvä kiinnittää huomiosi seuraaviin asioihin.

  • Eläin on virkeä, eloisa ja utelias. Jos se sattuu nukkumaan, se on pirteä pian herättämisen jälkeen.
  • Silmät ovat kirkkaat, eikä silmistä, kuonosta tai korvista näytä valuvan eritteitä.
  • Eläimen vatsa on puhdas, ei ripulin tahrima.
  • Eläimellä ei ole haavoja, eikä rupia.
  • Turkissa ei näy loisia.

Jos valitset gerbiilisi suuremmasta gerbiilijoukosta, voit pyytää luvan laskea kätesi terraarioon ja ottaa joukosta ne rohkeimmat, jotka tulevat haistelemaan kättäsi.


Sukupuolen tarkistaminen

Jos et ole aikaisemmin käsitellyt gerbiilejä ja koet olevasi epävarma asiassa voit pyytää myyjää näyttämään eläimen sukupuolet. Luovutusikäisen uroksen ja naaraan tulisi olla kyllä selvästi erotettavissa. Siinä missä naaraalla näkyy vain sukupuoliaukko ja sen kohdalla pieni napukka, sekä ihan takana peräaukko, uroksella näkyy selvästi kivespussit. Jos myyjä ei tunnu olevan varma sukupuolista, etkä itse niitä tunnista, kannattaa harkita tarkkaan oletko valmis ottamaan riskin, että saatkin uroksen ja naaraan.


Gerbiilin matka kotiin

Helpointa on kuljettaa gerbiili kotiin kuljetusboksissa, jonka voit ostaa etukäteen eläinkaupasta. Se on jokseenkin nakerrusvarma ja sille tulee todennäköisesti käyttöä myöhemminkin. Eläinkaupoissa eläimet pakataan usein pahvilaatikkoon. Kasvattajaltakin pahvilaatikko varmasti järjestyy, mutta asiasta kannattaa mainita etukäteen. Näin kasvattaja osaa varata laatikon valmiiksi. Jos itse tuo laatikon mukanaan, sen pohjalle laitetaan paksu kerros purua ja päälle silputtua WC- tai talouspaperia. Etenkin talviaikaan paperi eristää vähän lämpöä.

Talvella pyritään siihen, että eläimet ovat ulkona mahdollisimman lyhyen ajan. Kuljetuslaatikon ympärille voi kääriä jonkin lämmittävän kankaan ja pakata laatikon kankaineen kassiin. Kesäaikaan tulee huolehtia, ettei kuljetuslaatikko ole suorassa auringonpaisteessa, eikä missään tapauksessa jää kuumaan autoon. Gerbiili voi saada lämpöhalvauksen.


Gerbiili kotiutuu

Uudessa kodissa gerbiilille tulisi antaa rauha tutustua uuteen asuntoonsa. Jos kuljettaa gerbiilin kotiin pahvilaatikossa, voi asettaa eläimen laatikoineen suoraan terraarioon niin, että eläin pääsee itse ulos laatikosta tutustumaan ympäristöönsä. Eläimen touhuja voi seurata rauhallisesti vierestä.

Etenkin ensimmäisinä päivinä gerbiilin on hyvä antaa nukkua silloin kun se nukkuu. Kaikki uusi ja ihmeellinen väsyttää sitä. Eläimen ollessa hereillä voit varovasti tehdä tuttavuutta. Hyvä tapa on laittaa käsi terraarioon puruja vasten, ja antaa uteliaan gerbiilin tulla itse sitä haistelemaan. Pikkuhiljaa voi liikuttaa kättä ja ottaa gerbiilin myös syliin. Pienen lapsen olisi hyvä käsitellä gerbiiliä istuen lattialla, jotta putoamisesta aiheutuva vaara olisi mahdollisimman pieni.

Teksti: Minttu Vettenterä (julkaistu aiemmin kirjassa Gerbiilifakta 2009)

Lue seuraavaksi: Terraario ja sen sisustus

Lue seuraavaksi: FAQ - Hankinta