Tuuheahäntäjirdin hoito-ohje

Kuva: SGY ry

Sekeetamys calurus

Muita nimiä: puskahäntä


Tuuheahäntäjirdi on uusi tulokas lemmikkimarkkinoilla, joten kovin paljoa kokemusta ei ole kertynyt sen pidosta lemmikkinä - lisää kuitenkin opitaan kokoajan. Luonteeltaan ne ovat hyvin uteliaita, älykkäitä ja ystävällisiä. Niitä on myös helppo totuttaa uusiin lajitovereihin, joten ne ovat mitä loistavimpia lemmikkejä. Lisäksi ne ovat kauniita ja poikkeavan näköisiä - etenkin tuuhean häntänsä osalta - muihin lemmikkihyppymyyriin verrattuna. Elinikä on noin 3-5 vuotta.

Ulkonäkö

Vartalon pituus on 9,8 - 12,8 cm ja hännän pituus 13,1 - 16,4cm. Vankeudessa elävä eläin painaa suunnilleen 80-95 grammaa, kun taas luonnonvaraisella eläimellä paino on noin 45 grammaa. Tuuheahäntäjirdin väritys muistuttaa hyvin paljon agoutia, joskin perusvärin sävy voi vaihdella kellertävästä punaiseen. Tippaus on melko tiheää, varsinkin selän alueelta, ja väriltään mustaa. Vatsa on valkoinen. Päälivärin ja vatsavärin erottaa toisistaan selvä, tasainen linja. Viikset ovat erittäin pitkät ja tuuheat, väriltään ne ovat mustia ja valkoisia. Korvat ovat isot ja väritykseltään harmahtavat. Korvien takana on vaaleampia karvoja. Silmät ovat erittäin kauniit ja suuret. Tassunpohjat ovat karvattomat. Tuuheahäntäjirdillä on hyvin erikoinen häntä. Hännästä yli puolet on tuuheammin karvoittunut, etenkin uroksilla, ja väritykseltään häntä on harmaanrusehtavasta liki mustaan. Useimmiten hännänpää on muutaman senttimetrin matkalta valkoinen, mutta myös yksivärisiä häntiä esiintyy ja joissakin tapauksissa hännänpää on kalju. Eläin pitää yleensä häntäänsä taipuneena selän päällä.

Varusteet

Paras asumus on suuri ja korkea akvaario/terraario (vähintään 250 litrainen), jossa on kiipeilytasoja, oksia, kiviä ja juurakkoja, sillä tuuheahäntäjirdit pitävät kiipeilystä. Akvaarion/terraarion pohjan pinta-ala pitää olla myös suuri, koska eläimet liikkuvat ja touhuavat paljon. Ne pitävät myös tunneleista/putkista. Terraarion/akvaarion (verkko)kansi ja oviratkaisuihin tulisi kiinnittää huomiota, tuuheahäntäjirdit ovat hyvin taitavia karkaamaan ja avamaan ovia. Juomapullo on pakollinen varuste (lasinen juomapullo soveltuu parhaiten mikäli juomapullo terraarion/akvaarion sisällä). Terraarion sisustukseen käyvät myös kukkaruukut sekä pesämökit ja pesäntekoon sopii samat materiaalit kuin muillakin hyppymyyrillä eli heinä ja wc-ja talouspaperin suikaleet. Kuivikkeeksi käy kutterinpuru tai Mörttiröpö ja koska tuuheahäntäjirdit tykkäävät kaivella, olisi kuivikkeita syytä olla ainakin 30-40cm. Muovisia esineitä ei saa antaa jyrsimisvaaran vuoksi, sillä niiden palaset voivat nieltyinä vahingoittaa ruuan sulatuselimistöä. Myös esim. muoviset kuljetusboxit ovat usein vaarassa ,koska tuuheahäntäjirdit ovat todella tehokkaita jyrsijöitä.

Tuuheahäntäjirdille on tarjottava mahdollisuus hiekassa kylpemiseen säännöllisesti, muuten sen turkki rasvoittuu eikä eristä lämpöä/kylmyyttä enää normaalisti. Eläinkaupoista saa chinchillahiekkaa, joka on tarpeeksi hienojakoista ja sopii kylpemiseen. Hiekka laitetaan erilliseen astiaan, joka sijoitetaan terraarioon muutamaksi tunniksi kerrallaan. Tällöin eläin voi halutessaan käydä astiassa kylpemässä. Kylpyastiaa ei kannata pitää terraariossa jatkuvasti, sillä muuten ne rupeavat käyttämään sitä wc:nä. Hiekkaa voi myös laittaa kuljetusterraarion pohjalle ja nostaa eläimet sinne kylpemään hetkeksi.

Ruokinta

Ruokavalio on samanlainen kuin muillakin hyppymyyrillä, eli perusruoaksi sopii laadukas jyväsekoitus tai rotta/hiiri-pelletti. Ruuan ei tulisi olla liian rasvaista, koska tuuheahäntäjirdit lihovat etenkin iäkkäämpinä herkästi. Lisäksi niille voi tarjota hirssiä ja jauhomatoja tai vaikka koiran/kissan ruoka-nappuloita tai muuta maustamatonta liharuokaa. Myös vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja voi antaa. Eksoottisempien hedelmien suhteen tulee noudattaa varovaisuutta, osa voi olla tuuheahäntäjirdeille haitallisia. Kalkkikivi kelpaa hyvin nakerreltavaksi. Tuuheahäntäjirdit juovat enemmän kuin mongoliangerbiilit, joten raikasta vettä tulisi olla aina tarjolla runsaasti.

Käyttäytyminen ja eläinten tutustuttaminen toisiinsa

Monista muista hyppymyyrälajeista poiketen vieraiden tuuheahäntäjirdien totuttaminen toisiinsa ei ole kovin vaikeaa, mutta totutushäkkiä on silti syytä käyttää varsinkin uroksia yhteen totuttaessa. Totutettavat eläimet pidetään tiheällä verkolla tai kaltereilla erotettuna muutaman viikon ajan, jonka jälkeen niitä voi kokeilla varovasti yhteen. Kaikki tuuheahäntäjirdit, riippumatta sukupuolesta, eivät tule toimeen keskenään-myös naarailla saattaa olla keskenään kiistaa.

Tuuheahäntäjirdit ovat hyvin tehokkaita jyrsijöitä ja ne ovat enimmäkseen yöeläimiä, mutta puuhailevat toki toisinaan myös päivisin. Ne ovat käsiteltäessä kilttejä, mutta vilkkaita ja jopa uhkarohkean uteliaita tutustumaan uusiin asioihin. Ne myös saattavat hypätä varomatta korkealtakin.

Lisääntyminen

Tuuheahäntäjirdit saavuttavat sukukypsyyden noin kolmen kuukauden iässä. Kantoaika on noin 21 päivää ja poikuekoko yleensä 4-6 poikasta, joskus jopa 9 poikasta. Vankeudessa nuoret emot saattavat epäonnistuvat ensimmäisten poikasten kasvatuksessa, mutta muuten ne lisääntyvät hyvin. Iäkkäämpinä naaraat eivät välttämättä tule enää helposti kantaviksi ensimmäisellä kerralla, tai poikueet voivat olla pienempiä. Sukupuolet ovat helppo erottaa toisistaan. Naaras on helppo tunnistaa selkeästi näkyvistä nisistä ja uroksella kivekset erottuvat selvästi hännän juuressa. Luovutusikäisiä tuuheahäntäjirdit ovat noin 8 viikon ikäisinä, mutta jo 6 viikon ikäiset poikaset voi erotella sukupuolen mukaan omiin laumoihinsa.



(vers. 1.5)

Päivitetty viimeksi 7.11.2023.

Kuva: SGY ry

Kuva: Nora Tarvus