Persian jirdin hoito-ohje

Kuva: Marleen Greven-Stoffers

Meriones Persicus

Persian jirdit ovat harvinaisia lemmikkijyrsijöitä Suomessa ja muuallakin maailmassa. Miellyttävän lemmikin persian jirdistä tekee ennen kaikkea sen helposti kesyyntyvä, utelias ja seurallinen luonne sekä kaunis ulkonäkö.

Ulkonäkö

Persian jirdi muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran gerbiiliä, mutta on kooltaan tätä huomattavasti suurempi. Sillä on erityisen suuret silmät ja pitkä häntä, kaunis valkoinen vatsa ja melko pitkät korvat. Väriltään persian jirdi on agouti.

Varusteet

Sopiva koti kahdelle persian jirdille on iso terraario (noin 250 litraa), jonka pohjalle levitetään paksulti kutterinpurua. Pohjapinta-alan lisäksi persian jirdin asunto kaipaa myös korkeutta, sillä persicukset ovat ketteriä kiipeilijöitä. Tästä syystä olisi suotavaa järjestää niille myös kiipeilymahdollisuuksia. Tähän soveltuvat erilaiset puiset tai metalliset tasot sekä puunoksat. Myös tiheäkalterinen häkki terraarion päällä on hyvä vaihtoehto pelkän terraarion sijaan. Lisäksi asuntoon tarvitaan juomapullo, ruokakuppi sekä yksi tai useampi pesämökki (puinen tai keraaminen). Pesämateriaaliksi sopii wc-paperi ja heinä. Muovisia esineitä ei saa antaa persian jirdeille, sillä irti nakerretut muoviosat voivat vahingoittaa ruuansulatuselimistöä.

Persian jirdin turkki rasvoittuu herkästi, joten sille tulisi tarjota chinchillanhiekkakylpyjä. Kylpyastiaa ei kannata pitää jatkuvasti eläinten ulottuvilla, sillä muuten ne käyttävät sitä vessana.

Kuva: Marleen Greven-Stoffers

Ruokinta

Perusruuaksi käy hyvälaatuinen hamsterin jyväseos sekä rottapelletti ja kuiva heinä. Lisäksi persian jirdeille tulee toisinaan antaa vihanneksia ja hedelmiä. Välillä voi antaa myös kuivattua leipää ja kissan kuivaruokaa. Persian jirdit ovat kovia kerjäämään. Ne myös kätkevät runsaasti ruokaansa, joten tyhjä ruokakuppi ei aina merkitse, että eläin olisi syönyt kaiken saamansa ruoan. Tarjolla tulee aina olla myös raikasta vettä juomapullossa.

Persian jirdien totuttaminen toisiinsa

Totutettaessa vieraita persian jirdejä toisiinsa, tulisi tarkoitukseen käyttää tiheäkalterista totutushäkkiä, joka sijoitetaan terraarioon. Sekä terraarioon että häkkiin tulee vaihtaa puhtaat purut. Purujen vaihdon jälkeen toinen eläin laitetaan häkkiin ja toinen jätetään sen ulkopuolelle terraarioon. Eläinten paikkaa vaihdetaan päivittäin, jotta ne tottuvat toistensa hajuihin.

Käyttäytyminen

Persian jirdit elävät luonnossa pienissä laumoissa, joten suotavaa olisi hankkia kaksi eläintä. Persian jirdi on yöeläin, joten se nukkuu runsaasti päiväsaikaan. Iltaisin eläimet ovat kuitenkin hyvin aktiivisia: ne kaivelevat, kiipeilevät, juoksevat ja tarkkailevat uteliaasti ympäristöään. Vaikka persian jirdi on muuten hyvin ystävällinen ihmistä kohtaan ja viihtyy myös sylissä, saattaa se näykkäistä, mikäli sitä tullaan häiritsemään pesässään. Eläimet saattavat kinastella pesästä myös keskenään, joten suotavaa olisi sijoittaa asuntoon useampi pesä. Pesiä voidaan käyttää myös ruokavarastoina. Erityisesti naaras poikastensa läsnäollessa on hyvin reviiritietoinen ja saattaakin puolustaa aggressiivisesti pesäänsä ulkopuolisia vastaan.

Lisääntyminen

Persian jirdi -naaraan odotusaika on noin 28 päivää. Poikasia voi syntyä kerralla jopa 10.

Lisääntyäkseen pariskunta vaatii runsaasti tilaa. Naaras ei jaa tällöin myöskään pesäänsä asumuksen muiden eläinten kanssa, ja näin ollen pesiä tulisi sijoittaa asumukseen useampia. Poikaset syntyvät pääasiassa kesäkuukausina, keväällä tai aikaisin syksystä. Niiden silmät aukeavat noin 14 vuorokauden iässä. Luovutusikäisiä poikaset ovat noin kahdeksan viikon ikäisinä, jolloin myös niiden sukupuolet pystytään viimeistään varmuudella määrittämään. On tärkeää, että poikasten kanssa seurustellaan riittävästi, jotta niistä kasvaa kesyjä ja luottavaisia lemmikkejä.

 

 

(vers. 1.1)

Päivitetty viimeksi 8.2.2008.

Kuva: Marleen Greven-Stoffers