Degujen sairaudet, ongelmat ja vaivat
Tälle sivulle on koottu hieman tietoa muutamista deguilla tavatuista sairauksista, ongelmista ja vaivoista. Degut ovat kuitenkin verrattain uusi laji lemmikkinä ja niiden terveydenhoidosta ja sairauksista opitaan kokoajan lisää.
Sivun tekstiä päivittää degu- ja hyyrätoimikunta.
Kannattaa tutustua myös gerbiilien sairauksia ja terveydenhoitoa käsittelevään sivuun, jossa tietoa myös deguillakin tavatuista sairauksista (kuten esim. Tyzzerin tauti).
Deguja tunteva eläinlääkäri
Mikäli mahdollista, kannattaa valita eläinlääkäri joka tietää deguista lajina (ei ainoastaan muista jyrsijöistä ja kaneista), ja on kiinnostunut oppimaan lisää deguista/konsultoimaan muita tarvittaessa.
Diabetes
Degut saavat sokeritaudin (diabets) helpommin kuin muut jyrsijät, joten ruokintaan tulee kiinnittää suurta huomiota (nopeita muutoksia ruokavalioon ei suositella, että ruuan sulatus ehtii sopeutua). Ruokavaliosta lisää Ruokinta-sivulla, hoito-ohjeessa, FAQ-sivulla ja Arkistossa. Diabetekseen alistava tekijä on lihavuus. Diabeteksen ilmettyä degut yleensä laihtuvat ja juovat enemmän.
Hammasvaivat
Deguilla on tavattu erilaisia hammasvaivoja, joita degut saattavat myös salailla hyvin (ongelma saattaa esim. näkyä ulkoisesti vasta kun eläin laihtuu). Deguilla on tavattu on muun muassa hammaspiikkejä (poskihampaissa), vinoja hampaita ja hampaiden tippumista/kulumista. Degujen lemmikkijyrsijäksi pitkähkö elinikä tuo erilaisia hammasongelmia esiin myös iän myötä. Ennaltaehkäisynä deguille tulisi tarjota jyrsittävää (oksia) ja myös heinää joka kulutta hampaita sopivasti. Eläinlääkäri auttaa jo ilmenneissä hammasvaivoissa. Purentavirheet voivat olla myös perintötekijöistä johtuvia.
Hännän jäykistymät/kuivumiset
Deguilla hännänpää saattaa kuivua, jolloin myös tupsu harvenee. Myös degun asuintoverina oleva degu saattaa nyppiä toiselta karvoja. Deguilla on tavattu myös hännän (tyven) jäykistymistä, yleensä iäkkäämmillä deguilla. Nämä eivät yleensä vaadi haittaa degun elämää, eikä varsinaista hoitoakaan toistaiseksi ole (esim. kuivuvan hännänpään rasvaus ei aina auta). Degun häntä on myös aika herkkä, joten se saattaa vahingoittua (nahka irrota hännän päältä) varomattomassa käsittelyssä tai muuten. Degua ei tule nostaa hännästä.
Kaihi
Deguilla kaihi liittyy yleensä (nuoruusiän) diabetekseen ja ruokavalioon. Verensokerin heittely saattaa edistää kaihin kehittymistä. Kaihissa silmän mykiö eli linssi samenee (alkaa yleensä vaaleasta pisteestä silmän keskellä joka laajenee). Degu voi elää kaihinsa kanssa pitkään, vaikka näkö heikkenee (degu sokeutuu), tällöin olisi hyvä degun asumuksen sisutus pitää samassa järjestyksessä, ja ympäristö muutenkin tuttuna jotta degulla on turvallista.
Kalkkishokki/kramppi
Kalkkishokki on yleensä naaras deguilla synnytyksen jälkeen kalkin puutoksen aiheuttama tila. Myös raskausmyrkytyksiä on ollut. Kalkkishokin ehkäisyyn tulisi tarjota kantoaikana riittävästi kalkkia (esim. kalkkijauhetta). Naaras degun tulisi kehittyä itse rauhassa täyteen kokoonsa ja ennen poikasten teettämistä. Riski raskausmyrkytyksiin ja synnytyskomplikaatioihin kasvaa eläimen ikääntyessä.
Reuman tapaiset oireet
Deguilla on tavattu myös nivelreuman tapaisia oireita eli lähinnä nivelten jäykkyyttä jolloin liikkuminen (esim. kiipeily) ei ole enää ketterää, Oireita on ollut lähinnä iäkkäillä deguilla. Ruokavaliolla (ja esim. kalsiumin saannilla) voi olla vaikutusta myös tähän vaivaan.
Sienitaudit
Deguilla on tavattu (harvoin) myös sieni-infektioiksi epäiltyjä oireita, jopa niin että selästä on lähtenyt suuri soikeahko laikku karvaa, joka takaisin kasvettuaan on ollut valkoista. (Kyseessä ei ole white marked -kuvioiset degut). Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin (tutkimuksia esim. ihon raapenäytteitä ja hoitoa varten). Pienemmät kaljut läikät saattavat johtua siitä, että degun asuintoveri nyppii karvoja.
Tietoa sisäloisista ja Tyzzerin taudista täällä.
Päivitetty viimeksi 11.2.2020