Mitä näyttelyissä tapahtuu?
Haluaisitko tuoda gerbiilisi näyttelyyn, mutta et oikein tiedä miten toimia näyttelypaikalla? Tuntuuko gerbiilinäyttelyt aivan sekavilta? Tässä hieman neuvoja ensikertalaiselle.
Kuva: SGY/PKAK
Saapuminen
Kun saavut näyttelypaikalle, sinun täytyy ilmoittaa eläimesi (yleensä klo 9.30 mennessä), jotka ovat saapuneet paikalle. Yleensä näyttelyissä on joko aivan ulko-oven lähettyvillä tai lähellä eläinten näyttelypöytiä paikka, jossa jaetaan numerolappuja ja kirjataan näyttelystä poisjäävät eläimet. Kun menet hakemaan lappua, sinun tulee ilmoittaa nimesi. Jos joku eläimesi ei ole ollut näyttelykunnossa, etkä ole tuonut sitä näyttelyyn, muista mainita siitä numerolappua hakiessasi. Kun olet saanut numerot, teippaa ne kiinni näyttelyboksin kanteen, jossa kyseinen eläin on.
Näyttelyluokat
Luokat jaetaan kahteen ryhmään: lemmikki- eli pet-luokkaan ja viralliseen luokkaan (johon kuuluu myös koestandardiluokka gerbiiliväreille, joilla on vasta kokeellinen rotumääritelmä). Näistä pet-luokka on tarkoitettu lemmikkieläimelle, ja arvostelussa kiinnitetään huomiota eläimen käsiteltävyyteen, kuntoon ja muihin ominaisuuksiin, jotka ovat tärkeitä lemmikille.
Pet-luokkiin voivat osallistua kaikki yhdistyksen alaiset lajit riippumatta siitä, onko eläin rekisteröity vai ei. Pet-luokka jaetaan ikäluokkiin: gerbiilit ja perpallidukset: baby-luokka 2-4 kk, juniori-luokka 4-6 kk, avoin luokka 6kk-2v 5kk ja veteraani-luokka yli 2v 6kk, sekä degut: junioriluokka 3-6 kk, avoin luokka 6-3v 11kk ja veteraani-luokka yli 3v 12kk. Muille lajeille ei vielä ole ikäluokkia. Virallisessa luokassa taas tuomari kiinnittää huomiota erityisesti gerbiilin tai degun väriin, tyyppiin ja kokoon ja kuinka hyvin ne vastaavat rotumääritelmää. Toki eläimen luonnekkin vaikuttaa; tuomari ei taatusti jaa palkintoja vihaiselle eläimelle.
Pet-luokkaan osallistumisesta voit lukea lisää tästä ja tästä artikkelista.
Virallisiin, koestandardi- ja ei-standardiluokkiin voivat osallistua kaikki rekisteröidyt gerbiilit, degut ja perpallidukset. Näissä luokissa arvostellaan kuinka hyvin eläin vastaa rotumääritelmää. Virallinen luokka jaetaan ikäluokkiin samoin kuin pet- eli lemmikkiluokat. Lisäksi on kasvattaja- ja jalostusluokat. Viralliseen luokkaan ilmoitetun eläimen on osallistuttava näihin luokkiin, mikäli kasvattaja- tai jalostusluokan esittäjä näin vaatii.
Virallisista, koestandardi- ja ei-standardiluokkiin osallistumisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.
Ennakkoilmoittautuminen näyttelyyn
Joihin näyttelyluokkiin, tyypillisesti ainakin viralliseen luokkaan, on ilmoittauduttava etukäteen. SGY:n näyttelyissä ennakkoilmoittautuminen päättyy yleensä näyttelyä edeltävän viikon keskiviikkona (10 päivää ennen näyttelyä). Ennen eläimen ilmoittamista näyttelyyn kannattaa lukea ilmoittautumisohjeet. Näyttelyn päivämäärissä, paikoissa ja tuomaritiedoissa saattaa tapahtua muutoksia. Joskus viime hetken tuomarimuutoksia tulee vasta näyttelyaamuna, jolloin niistä voidaan tiedottaa vasta näyttelypaikalla, mutta tuomaritiedot ja järjestettävät näyttelyluokat pyritään ilmoittamaan kalenterissa vähintään 1 kk ennen näyttelyä. SGY tarjoaa jäsenilleen joka vuosi yhden ilmaisen näyttelyilmoittautumisen (kts. lisätietoja ylläolevasta linkistä).
Jälki-ilmoittautuminen
Näyttelyihin kannattaa yleensä ilmoittautua ennakkoon, jolloin voi varmistua paremmin eläinten pääsemisestä arvosteluun, sillä aina jälki-ilmoittautumisia ei oteta vastaan (esim. jos tuomarille on tullut paljon ilmoittautumisia jo ennakkoon). Ennakkoilmoittautuminen on myös aina edullisempaa, olipa sitten SGY:n jäsen tai ei. SGY:n näyttelyissä otetaan tyypillisesti vastaan jälki-ilmoittautumisia vain pet-luokkiin. Jos jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan, se tapahtuu näyttelyaamuna samassa paikassa, missä numerolappuja jaetaan. Kerro toimihenkilöille halustasi jälki-ilmoittautua, jolloin sinua osataan ohjeistaa täyttämään jälki-ilmoittautumiskaavake. Kaavakkeeseen täytetään pet-luokkaan ilmoittautuessa eläimen nimi, ikä, sukupuoli, väri sekä kasvattajan ja omistajan nimi. Virallisen luokan jälki-ilmoittautumiseen tarvitaan lisäksi eläimen rekisterinumero ja isän ja emon nimi.
Näyttelyluettelot
SGY ry:n näyttelyissä näyttelyluettelo lähetetään sähköpostitse ilmaiseksi automaattisesti kaikille näytteilleasettajille ennen näyttelyä (pl. ne, jotka toimivat näyttelyssä tuomareina). Näyttelyluetteloa ei julkaista julkisesti esim. kotisivulla, etteivät tuomarit näkisi sitä ennalta.
Toimihenkilöinä (sihteereinä, assareina jne. toimivat) saavat ilmaiseksi tulostetun (paperisen) luettelon. Näytteilleasettajat voivat maksua vastaan tilata luettelon ennalta ilmoittautumisten yhteydessä sekä
ostaa näyttelypaikalta.
Näyttelytoimihenkilöt
Toimihenkilöksi näyttelyyn voi ilmoittautua noin kuukausi ennen näyttelyä. Toimihenkilöilmoittautumiset vastaanottava henkilö mainitaan näyttelykutsussa tai sitä voi tiedustella näyttelyn vastuuhenkilöltä. SGY ry:n näyttelyiden osalta toimihenkilöiksi ilmoittautuneiden lista on yleensä nähtävillä Facebookiin luodulla tapahtumasivulla (hae tapahtumaa tapahtuman nimellä Facebookista tai navigoi tapahtumasivulle SGY:n Facebook-sivuston kautta).
Arvostelu
Kun olet kiinnittänyt numerolapun kuljetusboksiin, tarkistathan eläimesi vielä ennen arvostelua. Kun kaikki on kunnossa, vie eläimesi sille varatulle pöydälle odottamaan vuoroaan. Omistaja ei koskaan vie omaa eläintään (paitsi tietysti assistenttina toimiessaan). Assistentti on tuomarin ja sihteerin apulainen, joka hakee eläimet tuomaripöydälle numerojärjestyksessä.
Kun olet saanut eläimesi pöydälle odottelemaan arvostelun alkua, älä huolestu vaikka boksia oliskin hieman siirrelty. Ahkerat assistentit valmistautuvat ennen tuomarin aloittamista ja järjestävät eläimiä numerojärjestykseen, jotta ne olisivat tarpeen tullen helposti löydettävissä. Voit toki auttaa assistentteja ja laittaa omat boksisi mahdollisimman numerojärjestyksen mukaisesti.
Jos olet ilmoittanut gerbiilisi/degusi sekä viralliseen että pet-luokkaan, sinun on parasta seurata molempien tuomaripöytien arvostelua, ja pitää huolta siitä että eläimesi on oikeaan aikaan arvostelussa. Samoin, jos gerbiilisi osallistuu silppurikilpailuun, ilmoita siitä assistentille, jotta eläimesi ei jää turhaan arvostelematta. Jos palkintojenjaon jälkeen huomataan, että jokin eläin on jäänyt arvostelematta, tuomari voi kyllä arvostella sen, mutta palkintoja eläin ei voi enää saada. Samoin jos väriluokka on jo arvosteltu ja luokkasijoitukset jaettu, ei tuomari voi niitä muuttaa, vaikka tuomari arvostelisikin lisää luokkaan kuuluvia eläimiä. Kukaan ei tietenkään tahallaan jätä arvostelematta eläintä, joka on ilmoitettu näyttelyyn. Omistajan on kuitenkin syytä varmistaa, että eläin on oikealla pöydällä ja että numero on näkyvästi esillä boksin päällä. Näin vältetään sekaannukset.
Kun eläintä arvostellaan tuomaripöydällä, älä häiritse tuomaria vaan anna hänen tehdä työnsä rauhassa. Eläinten näpelöinti tuomaripöydällä ei ole sallittua. Tuomarille ei saa esitellä muutenkaan omaa eläintään, asiat tulisi hoitaa esim. sihteerin välityksellä.
Arvostelukaavake, palkintokortit ja palkinnot
Eläimet saavat arvostelusta kirjallisen kaavakkeen, jonka omistaja saa pitää. Kun eläimesi on arvosteltu, voit ottaa kaavakkeen boksin päältä itsellesi talteen.
Näyttelyiden virallisten luokkien ikäluokat on gerbiilien osalta jaettu väriluokkiin. Jokaisesta väriluokasta sekä degujen ikäluokista valitaan parhaat ja ne saavat palkintokortin, jonka väri / nauhan väri näyttää sijoituksen. Luokkavoittajat (LKV) saavat punaisen, toiseksi tulleet sinisen, kolmannet keltaisen, neljännet tumman vihreän ja viidennet vaalean vihreä kortin / nauhan. Lilaa palkintokorttia sanotaan laatuykköseksi (L1). Kun tuomari antaa tällaisen kortin se tarkoittaa sitä, että eläin on hänen mielestään niin hyvä, että sitä voisi käyttää jalostukseen. Palkintojenjaossa jaetaan pinkkejä KUMA-kortteja eli kunniamainintoja hyville eläimille. Tavalliset ns." irtosertit" saadaan myös kortteina, jolloin nauhan väri on isänmaallisesti sinivalkoinen. Muotovalion arvonimeen oikeuttavat MVA-sertit ovat ruusukkeita.
Tuomari valitsee myös virallisissa luokissa Sarjansa Parhaat elikkäs parhaan valkovatsaisen naaraan ja uroksen, parhaan yksivärisen naaraan ja uroksen, parhaan pointtillisen naaraan ja uroksen, parhaan kuviollisen naaraan ja uroksen sekä parhaan muiden muunnosten naaraan ja uroksen. Näistä tulevat näyttelytuloksissa vilahtelevat PVU, PVN, PYU, PYN, PPU, PPN, PKU, PKN, PMU ja PMN. Lisäksi on vielä Paras KoeStandardi eli PKS. Valkovatsaisia ovat, kuten nimikin sanoo kaikki värit joilla on valkoinen vatsa: kuten esimerkiksi agouti, grey agouti, argente, argente cream, ivory cream. Yksivärisiä ovat: black, slate, lilac, dove, r.e.w. ja p.e.w. Pontillisia puolestaan; d.t.w. ja siamese. Kuviollisia taas: white spotted (valkovatsaiset) ja patched (yksiväriset, pointilliset), collared (valkovatsaiset) ja pied (yksiväriset, pointilliset). Koestandardista standardiin siirryttyään värit kuuluvat siis johonkin värisarjaan. Ei-standardi väreille (joilla on vasta värikuvaus, ei edes standardihahmotelmaa) järjestetään näyttelyissä katselmointeja.
Näyttelylyhenteet ja -sanaston löydät täältä.
Näyttelyn viisi komeinta tai kauneinta eläintä valitaan Rotunsa Parhaiksi (joka lajista erikseen; virallisista gerbiileistä sekä virallisita deguista että pet-gerbiileistä että pet-deguista että pet-perpalliduksista että pet-crassuksista että pet-dupraseista että pet-shaw jirdeistä jne.) ROP1 on luokkansa kaunein eläin, ROP2 toiseksi kaunein jne.
Näyttelyissä voit ostaa myös itsellesi näyttelyluettelon, johon on merkitty kaikki etukäteen ilmoitetut eläimet. Yleensä näyttelyluetteloja myydään infopöydässä.
Infopöytä
Infopöytä on paikka, josta voit kysyä kaikkea yhdistykseen liittyvää (jollei sinua osata infopöydässä neuvoa, niin sieltä ainakin osataan kertoa keneltä saa kysymykseesi vastauksen, ja tietenkin kysellä voi myös hallituksen jäseneiltä/muilta aktiiveilta), liittyä jäseneksi, ilmoittaa gerbiilisi silppurikilpailuun, ostaa yhdistystuotteita ja joskus tilanteesta riippuen myös naposteltavaa buffetista.
Muuta
Ensikertalaisen kannattaa kysellä rohkeasti, vaikka kaikki muut näyttäisivätkin turhantärkeiltä ja siltä että tietävät mitä tekevät: kaikkihan ovat joskus harrastuksensa aloittaneet. Yleensä hallituksen jäsenet ovat sen verran "sokeata ja kuuroa" porukkaa, etteivät heti huomaa jos joku ujompi koittaa jotain kysyä, mutta toki vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin. Aivan näyttelypäivän alussa olevaa sählinkiä ei kannata säikähtää, kyllä se siitä rauhoittuu.
Muistathan, että muiden omistamiin eläimiin ei saa koskea, ilman omistajan lupaa. Tämä johtuu siitä ettei vaaratilanteita pääsisi syntymään.
Koirat näyttelypaikalla
Näyttelyihin ei yleensä saa tuoda koiria (poikkeuksena tuomarit), joten yritäthän aina saada koirakaverisi hoitoon näyttelyn ajaksi. Näyttelykohtaisista poikkeuksista ilmoitetaan yleensä kalenterissa tai voit tiedustella niistä ko. näyttelyn vastuuhenkilöltä.
Kaipaatko ohjeita näyttelyyn ilmoittautumiseen? Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
Puraisiko näyttelykärpänen? Jäikö joku asia mietityttämään? Jokaisessa näyttelyssä on oma näyttelyvastaava, jolta saat tarvittaessa lisätietoja näyttelyyn liittyvistä asioista ja jonka puoleen uskaltaa kääntyä ensikertalaisenakin. Kunkin näyttelyn näyttelyvastaavan yhteystiedot löytyvät jokaisen näyttelyn kutsusta.
Alkuperäisen tekstin kirjoittaja: Mirva Piippo (julkaistu Aavikkorummussa 4-5/1996)
Päivitykset: Merja Hosio 1999 (julkaistu Aavikkorummussa 2/1999), Jenny Haapala 24.6.2018 & 28.11.2017, Noora Salminen 28.8.2021