Degujen rotumääritelmään, standardiin siirtymiseen ja kasvattanimivaatimuksiin muutoksia

11.3.2024

Degujen rotumääritelmään on tehty muutoksia hallitukselle saapuneen 18.11.2023 pidettyjen Degu- ja hyyräpäivien ehdotelman mukaan. Asiasta on kuultu virallisia tuomareita. Muutokset astuvat voimaan heti.

Deguvärit on jatkossa jaettuna kolmeen värisarjaan agoutipohjaiset (A-), non-agoutit (aa) ja kuviolliset (Ww).

Kuviolliset eläimet jaetaan jatkossa neljään luokkaan. Eläimen väritys koostuu perusväristä + kuviosta.

Marked: 5-20% valkoista kuviota degun värityksestä. Kuvio ei voi näkyä pelkästään degun leuassa, kaulassa
tai vatsassa.

White Marked: 20-80% valkoista kuviota degun värityksestä. Kuvio ei voi näkyä pelkästään degun leuassa,
kaulassa tai vatsassa.

Super White Marked: 80-95% valkoista kuviota degun värityksestä

White: 95-100% valkoista kuviota degun värityksestä. Silmät mustat. Deguilla ei ole toistaiseksi havaittu albiinomutaatiota. Mahdollisimman suurikuvioinen degu, jolla ns. jäännösväriä voi esiintyä silmien, korvien, kaulan tai hännän seudulla. Alkuperäistä väriä voi olla mahdoton päätellä.

Esimerkiksi perusväriltään agouti värinen degu rekisteröitäisiin kuvion mukaan agouti marked, agouti white marked, agouti super white marked tai agouti white - väriseksi. Perusväri merkitään aina, kun se on tiedossa, jota genetiikka värin taustalla olisi sukutaulujen kautta mahdollisimman hyvin selvillä.

Edellämainittujen muutoksien lisäksi degujen rotumääritelmään on tehty tarkennuksia värien kuvauksiin Degu- ja hyyräpäivillä 18.11. toteutetun värikatselmuksen pohjalta.

Jatkossa degujen koe-standardi luokassa jaetaan myös palkinnot parhaille värisarjansa edustajille. Värisarjansa paras voi olla kumpaa sukupuolta vain ja ikäluokalla ei ole merkitystä. Palkinto jaetaan palkintokortein, jotka ovat väriltään oransseja.

Samalla chocolate (aa-bb-C-D-E-ww) väri siirtyy ei-standardista koestandardiin.

Degut arvostellaan 16.3. Maalisnäyttelyssä uudistetun rotumääritelmän mukaan. Jos koet, ettet halua tämän vuoksi osallistua näyttelyyn, palautamme osallistumismaksusi. Olethan yhteydessä ilmoittautumisten vastaan ottajaan ennen näyttelyä, jos haluat perua osallistumisesi. Koska muutoksien kanssa aikataulu ajautui näin lähelle näyttelyä, olemme pidentäneet ennakkoilmoittautumisaikaa 16.3. näyttelyyn, jotta kaikilla halukkailla on mahdollisuus ilmoittaa eläimensä uuden rotumääritelmän mukaiseen ensimmäiseen näyttelyyn. Eläimiä näyttelyyn voi ilmoittaa torstaihin 14.3. asti.

Hallitus päätti, että muutokset astuvat voimaan heti kun mahdollista, jotta degujen näyttelyttäminen lähtisi heti vuoden ensimmäisestä näyttelystä asti samoilla säännöillä eteenpäin. Täten Vuoden Voittaja-pisteitäkin päästän laskemaan deguille paremmin jo tältä vuodelta ja saammekin deguille tälle vuotta myös cup-voittajat.

Degujen siirtymistä koestandardista standardiin on myös mukautettu deguille sopivammaksi. Jotta deguväri voi siirtyä standardiin on kahden samanvärisen degun esitettävä saaneen samaa väriä olevaa jälkikasvua enemmän kuin yksi poikanen. Näyttelyssä on pitänyt esittää vähintään 12 samaa väriä olevaa eri degua koe-standardiluokassa.

Deguille jatkossa kasvattajanimeä hakevalta vaaditaa L1-saaneen eläimen ja kahden rekisteröidyn degun lisäksi degukasvattajakokeen suorittaminen, mikäli kasvattajakoetta ei ole aiemmin gerbiileille suorittanut.

Muutoksien toivomme edistävän deguharrastamista, degujen kasvattamista ja tekevän näyttelyttämisestä vieläkin kiinnostavampaa ja sitä kautta edistävän tietoisuutta deguista ja niiden hyvinvoinnista.

Hallitukselta voi kysyä lisätietoja halutessaan. Kuva: Noora Eskola