FAQ / Asumus ja virikkeet

Kuva: Niina Liikanen

Mitä varusteita pitää hankkia ennen kuin voin tuoda degut kotiin?

Ensin tarvitset deguille asumuksen, mieluiten terraarion, johon on yhdistetty häkki (katso mallia oheisesta kuvasta) . Sitten tarvitset deguille juomapullon sekä ruokakupin. Lisäksi kutterinpurua häkin pohjalle. Muutaman tukevan oksan kiipeilyoksiksi. Lisäksi tarvitset ruokaseosta (marsun- ja chinchillanpellettiä) sekä heinää.

Kuva: Hanna Raivio

Millainen asunto olisi paras degulle?

Paras asunto degulle on akvaarion ja häkin yhdistelmä, katso mallia oheisesta kuvasta. Tällaisessa yhdistelmässä deguilla on riittävästi pohjapinta-alaa missä kaivella sekä korkeutta kiipeillä.Minkä kokoinen pitää terraarion olla vähintään kahdelle degulle?

Häkkejä ja terraarioita voidaan yhdistää mainiosti keskenään, jolloin degut voivat rauhassa kaivella puruttamatta ulos häkistä sekä kiipeillä erilaisilla tasoilla ja oksilla. Mitä suurempi häkki, sitä tyytyväisempi degu siellä asustaa. (Eläinsuojeluasetuksen mukaiset pitopaikan vaatimukset: pinta-ala 0,3 m2, korkeus 0,4 m ja pinta-ala ryhmässä pidettävää eläintä kohden 0,15 m2.)Minulla olisi muovinen dunaboksi, jossa on alaosa muovia ja yläosa läpinäkyvää muovia, katossa on kalteri. Voisinko laittaa tähän deguja?

Dunaboksi ei ole deguille sopiva asumus. Se on liian matala, joten deguille ei ole mahdollista järjestää siihen kiipeilytilaa. Lisäksi se on muovia ja tylsistyneet degut saattavat helposti jyrsiä seinään reiän, josta pääsevät karkuteille.

Kuva: Marika Airisto

Voinko käyttää sanomalehteä tai paperisilppua kuivikkeena? Sanomalehti tai paperisilppu eivät ole kovin imukykyisiä kuivikkeita, joten ne eivät sovellu degulle kuivikkeeksi. Muita huonoja kuivikkeita degulle ovat sahanpuru ja hiekka (ne pölisevät kovasti). Parasta kuiviketta degulle on kuiva kutterinpuru.


Lähelläni on saha, josta voisin ostaa kutterin purua. Onko se sopivaa degulle?

Mikäli kutterinpuru on kuohkeaa lastua, jossa ei ole paljoa hienojakoista pölyä mukana on se sopivaa degulle. Ehdoton vaatimus on, että purun joukossa ei saa olla kyllästettyä tai muutoin käsiteltyä puuta (maalattua, lakattua) tai muita epäpuhtauksia (trasselitukkoja jne.).


Kuinka usein purut pitää vaihtaa?

Sopiva purunvaihtoväli, mikäli degujen asumuksen alaosana on terraario, on noin 1-2 viikon välein. Yleensä omistajan nenä alkaa viimekädessä ilmoittaa, milloin purut on syytä vaihtaa. Degu kun ei ole täysin hajuton.


Miten saan juomapullon kiinnitettyä terraarioon?

Degujen juomapullo on järkevintä kiinnittää kalterihäkin ulkopuolelle siten, että vain pilliosa tulee häkin puolelle. Mikäli koko pullo on häkissä, neuvokkaat degut saattavat ottaa tavakseen jyrsiä pulloon reikiä, jolloin vesi valuu pullosta pois.

Millainen ruokakuppi on hyvä degulle?

Parhain ruokakuppi on reilun kokoinen keraaminen kuppi, jota degut eivät voi jyrsiä tai jaksa visko ympäri terraariota.


Saako terraarioon laittaa oksia?

Voi laittaa kunhan muistat tarkistaa, että oksat ovat kuivia eikä niissä saisi olla hometta tms. Ulkoa tuodut oksat voi myös vesipestä harjalla tai vaihtoehtoisesti käyttää kuumassa uunissa, jotta mahdolliset pikkuöttiäiset kuolevat niistä pois. Oksat ovat deguille sopivia kiipeilytelineitä, joilla ne tykkäävät voimistella ja leikkiä.


Voinko laittaa degulle muovisen hamsterimökin?

Et voi. Hamsterinmökit ovat aivan liian pieniä deguille ja lisäksi degu jyrsii kaikki muoviset tavarat alta aikayksikön. Mikäli degu nielee vahingossa irtisaamansa palasen, voi se aiheuttaa vaurioita degun suolistossa. Ei siis mitään muovisia leikkikaluja deguille.


Millaiset lelut ovat hyviä degulle?

Sopivia leluja ovat erilaiset pahvirullat (WC-paperin hylsyt), pahvirasiat, ontot kookospähkinän kuoret, kukkaruukut, kaarnan kappaleet, oksat, heinä ja olki. Deguille voi myös rakennella erilaisia tasoja levyistä ja oksista.


Voinko pitää degulla juoksupyörää?

Degulle soveltuu puinen, umpinainen juoksupyörä. Juoksupyörän hankinnassa on kiinnitettävä huomiota sen kokoon, sillä degun olisi mahduttava juoksemaan siinä ilman, että selkä tai häntä kaartuvat kaarelle. Juoksupyörän pitämistä koko ajan häkissä ei suositella, sillä degut voivat nakertaa sen käyttökelvottomaksi tai alkaa käyttämään sitä wc:nä. Juoksupyörää parempi vaihtoehto on kuitenkin riittävän suuri puinen tai metallinen juoksulautanen. Juoksupyörän  tai juoksulautasen käyttöä degulla tulee rajoittaa, jos degu alkaa juosta siinä pakonomaisesti ja alkaa laihtua liikaa.

Päivitetty viimeksi 15.2.2020