FAQ / Hoito

Kuinka usein degun kynnet pitää leikata?

Degujen kynsiä ei yleensä ole tarvis leikata ja kynsien leikkaaminen rimpuilevalta degulta voi olla hyvin vaikeaa, pahimmillaan saksien väliin voi joutua kynnen sijasta degun varpaat. Mikäli degun kynnet ovat selvästi liian pitkät (käyristyvät voimakkaasti alaspäin) ota yhteyttä eläinlääkäriin tai lähimpään degukasvattajaan tai degujen jalostusneuvojaan, heiltä saat lisätietoja kynsien leikkuusta.


Kuva: Kirsi Kanerva

Pitääkö degua harjata?

Degua ei tarvitse harjata. Mikään ei kuitenkaan kiellä harjaamasta varovasti degua mikäli degusi harjaamisesta pitävät. Sopiva harja degulle on pehmeä vauvan harja tai hammasharja.


Pitääkö degut pestä?

Degua ei tarvitse pestä ellei sille ole sattunut jotain sellaista, jossa se on todella likastunut (esim karkureissulla saanut vaikkapa öljytahroja tms.). Silloin degu pestään kädenlämpöisellä vedellä käyttäen mietoa koiranpesuainetta tai astianKÄSINpesuainetta (esim. Fairy, Sunlight jne EI KONETISKIAINETTA, joka on voimakasta ja syövyttävää myrkkyä) mikäli lika on pinttyneempää. Märkä degu tulee kuivata huolellisesti ja laittaa lämpimään paikkaan kuljetuslaatikkoon kuivumaan, jottei se vilustu.


Pitääkö deguille tarjota kylpyhiekkaa?

Degut nauttivat hiekkakylvyistä ja luonnossa degut huolehtivat turkkinsa kunnosta ottamalla hiekka kylpyjä. Voit siis itsekin kylvettää deguja hiekassa. Ihan mikä tahansa hiekka ei kylpyhiekaksi sovellu. Ulkoa otettu hiekka on hyvin likaista ja degut saavatkin itseensä harmahtavan tomukerroksen. Akvaariohiekka on taas liian teräväsärmäistä. Sopivinta hiekkaa on chinchillahiekka, joka ei kuitenkaan saisi olla liian tomumaista.


Pitääkö deguja juoksuttaa päivittäin lattialla?

Degun vapaana juoksuttamiseen liittyy aina riskejä. Mikäli degut ovat tottuneita sinuun ja käsittelyyn, voit pitää niitä valvotuissa olosuhteissa vapaina. Älä kuitenkaan koskaan jätä niitä yksikseen mihinkään huoneeseen vapaana. Kaikki kolot, joihin degut voivat pujahtaa piiloon on hyvä tukkia. Lisäksi sähköjohdot pitää nostaa lattialta korkeammalle, jotta degut eivät pääse jyrsimään niitä. Muut kotieläimet (kissat, koirat ym.) on syytä pitää jossain toisessa huoneessa silloin kun degusi ovat ulkoilemassa.


Miten saan degun kiinni, jos se on karannut terraariostaan? Mikäli degusi ei luota sinuun täysin eikä anna sinun ottaa itseään kiinni yritä seuraavaa. Sulje ensimmäisenä huoneeseen menevät ovet, kaapit ym., jotta degu ei pääsisi livistämään niihin. Tuki myös kaappien takana olevat aukot sitä mukaan kun olet varmistanut, että degu ei ole siellä piilossa. Voit nostaa degun oman häkin lattialle ja laittaa oven auki, ruokakuppiin voit laittaa ruokaa ja antaa degulle mahdollisuuden kipittää omaan häkkiinsä takaisin. Mikäli degu ei halua mennä omaan häkkiin, voit yrittää houkutella sen johonkin isoon putkiloon tai kuljetuslaatikkoon. Yritä olla säikyttämättä degua ja liiku hitaasti ja rauhallisesti. 

Päivitetty viimeksi 15.11.2012