FAQ / Käyttäytyminen

Kuva: Niina Liikanen

Deguni jyrsii häkkinsä kaltereita ja kaltereista kuuluu välillä kitaran kielen rämpäyttämisen kaltainen ääni. Mitä teen ja miten äänen saa loppumaan?

Degut ovat erittäin älykkäitä ja vilkkaita. Mitä vähemmän deguille tarjotaan aktiviteetteja, sen enemmän ne keksivät itse itselleen tekemistä. Osa tekemisestä voi silloin olla omistajan mielestä häiritsevää. Vaihda häkin pohjaosa vielä tilavampaan terraarion. Rakentele deguille häkkiosaan kiipeilymahdollisuuksia, orsia ym. Anna niille jyrsittäväksi paljon oksia ja pahvilaatikoita. Yritä saada degut kiinnostumaan muista aktiviteeteistaan niin, että ne unohtavat kaltereiden rämpyttelyn ja jyrsimisen kokonaan.

Deguni jyrsii juomapulloon reikiä ja rynkyttää sen aina tyhjäksi. Voinko tehdä asialle jotain?

Joissakin eläinkaupoissa myydään lasisia juomapulloja, niitä ei saa nakerreltua rikki samalla tavalla kuin muovisia juomapulloja. Mikäli mahdollista siirrä juomapullo terraarion ulkopuolelle (eli häkin kaltereiden ulkopuolelle), niin että vain pilli osa tulee enää häkkiin. Yritä myös aktivoida degujasi enemmän. Jotkut degut onnistuvat joskus jyrsimään myös häkin ulkopuolelle asennetun juomapullon rikki. Silloin voit vaihtaa juomapullon tilalle juomakupin. Kuppi nostetaan korkealle tasolle, jotta degut eivät saa purutettua siihen ja vesi vaihdetaan päivittäin.

Päivitetty viimeksi 15.11.2012