FAQ - Hoito

Kuinka usein gerbiilin kynnet pitää leikata? Gerbiilin kynsiä ei varsinaisesti suositella leikattavaksi, kokematon leikkaaja kuin voi leikata samalla vahingossa varpaan tai jopa osan tassua. Gerbiilin kynnet tulee leikata vain poikkeustapauksessa, eli mikäli ne ovat selvästi liian pitkät. Kynnet voi pitää lyhyinä laittamalla terraarioon kumolleen kukkaruukun tai lasipurkin, jonka sisälle on kääräisty palanen hiekkapaperia. Gerbiilin kaivellessa kukkaruukussa tai lasipurkissa sen kynnet lyhenevät näin luonnollisesti.


Pitääkö gerbiiliä harjata? Gerbiiliä ei ole pakko harjata, mutta monet gerbiilit pitävät harjaamisesta. Harjaaminen tekee myös hyvää eläimen turkille. Sopiva harja gerbiilille on pehmeä vauvanharja tai hammasharja.


Pitääkö gerbiili pestä? Gerbiiliä ei tarvitse yleensä pestä. Mikäli gerbiili on likainen, se on kuitenkin pestävä. Pesu tapahtuu juoksevalla vedellä kraanan alla. Sopiva pesuaine gerbiilille on koiran pesuaine. Gerbiiliin tartutaan tukevasti hännän juuresta ja se kastellaan kokonaan, päätä lukuun ottamatta. Shampoo hierotaan varovasti turkkiin. Lopuksi gerbiili huuhdellaan hyvin. Varo, ettei vettä joudu gerbiilin korviin tai silmiin! Kuivaa suurin kosteus gerbiilistä ensin talouspaperiin. Tämän jälkeen gerbiili laitetaan kuivumaan pieneen kuljetusboksiin, jossa on paljon puhdasta purua ja talouspaperisilppua, tai sen omaan terraarioon, johon on vaihdettu puhtaat purut. On tärkeää huolehtia, ettei gerbiili saa kylmää ja vilustu.


Luin kirjasta, että gerbiilin pitäisi päästä päivittäin kylpemään hiekassa. Pitääkö tämä paikkansa? Gerbiilit nauttivat hiekkakylvyistä ja luonnossa gerbiilit huolehtivat turkkinsa kunnosta ottamalla hiekkakylpyjä. Voit siis itsekin kylvettää gerbiiliä hiekassa, vaikkei päivittäinen kylvettäminen olekaan välttämätöntä. Ihan mikä tahansa hiekka ei kylpyhiekaksi sovellu. Ulkoa otettu hiekka on hyvin likaista ja gerbiilit saavatkin itseensä harmahtavan tomukerroksen. Akvaariohiekka taas on liian teräväsärmäistä. Sopivinta hiekkaa on chinchillanhiekka, joka ei kuitenkaan saisi olla liian tomumaista.


Pitääkö gerbiiliä juoksuttaa päivittäin lattialla? Jos gerbiilillä on tilava terraario, jossa on paljon virikkeitä, ei juoksuttaminen ole välttämätöntä. Gerbiiliä saa juoksuttaa lattialla, mutta tällöin on pidettävä huoli, ettei huoneessa ole yhtään sellaista koloa, mihin gerbiili voisi pujahtaa tavoittamattomiin (kaappien taustat yms). Gerbiiliä tulee myös valvoa juoksutuksen ajan. Muita kotieläimiä, kuten kissoja tai koiria, ei tule pitää vapaana samassa tilassa yhtäaikaa gerbiilin kanssa. Gerbiilin juoksuttaminen lattialla voi olla gerbiilille varsinainen vaaran paikka, joten varovaisuutta on syytä noudattaa. Lattialla juoksuttamisen sijasta voidaan gerbiilille tehdä oma puuhaterraario vaikkapa isosta pahvilaatikosta, jonne laitetaan purua, rullia ym. Tässä terraariossa gerbiiliä voidaan pitää touhuamassa valvonnan alaisena.


Miten saan gerbiilin kiinni, jos se on karannut terraariostaan? Sulje ensimmäisenä huoneeseen menevät ovet, kaapit ym., jotta gerbiili ei pääsisi livistämään niihin. Tuki myös kaappien takana olevat aukot sitä mukaa, kun olet varmistanut, ettei gerbiili ole siellä piilossa. Hyvin usein gerbiili paljastaa piilopaikkansa ryhtyessään rummuttelemaan. Gerbiilit ovat luonnostaan uteliaita elimiä, jotka pitävät tunneleista. Niinpä ne on yleensä helppo saada houkuteltua putkeen tai purnukkaan, jonka suuaukko peitetään kädellä. Gerbiiliä ei kannata kovin hätistellä tai jahdata, sillä näin sen saa vain pelästymään ja hädissään se saattaa jopa purra, kun sitä yrittää ottaa kiinni.


Gerbiilini rapsuttaa mielestäni itseään kovin usein. Voiko sillä olla ulkoloisia? Gerbiilin itsensä rapsuttaminen ei vielä tarkoita, että sillä olisi ulkoloisia. Useimmiten kyseessä on vain normaali, purusta aiheutunut kutina. Gerbiili saattaa myös rapsutella tai ryhtyä pesemään itseään nolostuessaan. Kyseessä on siis eräänlainen sijaistoiminta.

stä tulee punertavaa eritettä, pitääkö gerbiili nyt viedä eläinlääkäriin? Punainen erite on peräisin Harderin rauhasesta, jota erittyy gerbiileiltä silmien sisäkulmista ja nenäsieraimista. Yleensä eritys on niin vähäistä ja gerbiili puhdistaa sitä itse niin, ettei omistaja edes huomaa eritteen olemassaoloa. Toisinaan eritettä saattaa syystä tai toisesta kertyä selvästi havaittavia määriä, jolloin omistajat usein huolestuvat gerbiilin terveydestä. Satunnaisesti esiintyvä Harderin rauhaserite silmäkulmissa tai sierainten seudulla ei anna aihetta huoleen, mutta toisinaan erilaiset sairaudet saattavat kiihdyttää rauhaseritteen erittymistä. Myös vanhalle eläimelle rauhaseritettä kertyy nuoria lajitovereitaan enemmän. Mikäli kuitenkin epäilet gerbiilin olevan sairas, ota yhteyttä eläinlääkäriin.


Gerbiilini on hyvin laiha, miten sen saisi lihomaan? Monet gerbiilit, erityisesti naaraat, ovat luonnostaan hyvin laihoja. Niitä ei tunnu saavan lihomaan mitenkään. Gerbiilisi saattaa siis kuulua edellä mainittuun joukkoon. Mikäli gerbiili on laihtunut äkisti, tarkista ensimmäiseksi, että gerbiilin hampaat ovat tallella ja sopivan mittaiset. Mikäli hampaat ovat kunnossa, voi gerbiilillä olla sisäloisia. Tarkemmat ohjeet sisäloisien häädöstä löydät sairauksia-sivulta.


Gerbiilini hampaat ovat kasvaneet liian pitkiksi, eikä se pysty syömään kunnolla. Ensimmäinen toimenpide on gerbiilin hampaiden lyhentäminen. Tämän takia gerbiili on vietävä eläinlääkäriin. Jälkihoitona on muistettava tarjota gerbiilille paljon kovaa purtavaa, kuten kuivuneita leivänkannikoita sekä oksia tai kaarnankappaleita. Jyrsijöiden hampaat kasvavat läpi niiden elämän, toisin kuin meillä ihmisillä. Antamalla kovaa purtavaa gerbiileille voidaan estää hampaiden liikakasvu.


Gerbiilini näyttää hurjan pullealta. Olen yrittänyt laihduttaa sitä, mutta se ei ole laihtunut. Mitä teen? Useimmat urokset ovat luonnostaan varsinaisia pullukoita. Niinpä niiden laihduttamiseen ei ole erityistä tarvetta, elleivät ne ole selvästi ylilihavia. Mikäli ruokit gerbiiliä jyväseoksella, tarkista, ettei seoksessa ole liikaa pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä. Gerbiiliä olisi hyvä myös aktivoida antamalla sille tekemistä terraarioon tai juoksuttamalla gerbiiliä lattialla.



Päivitetty viimeksi 6.3.2018