FAQ - Käsittely

Saako gerbiiliä nostaa hännästä? Gerbiiliä voidaan nostaa hännän tyvestä eli aivan hännänjuuresta. Toinen käsi viedään gerbiilin vatsan alle. Mikäli gerbiiliä yrittää nostaa hännänpäästä, voi häntä katketa. Katkennut häntä ei kasva enää takaisin.

 

Gerbiilini puree, kun otan sen käteen. Mitä teen? Gerbiilisi ei ole selvästikään tottunut ihmisen käteen. Mikäli gerbiilisi on poikanen, on kyseessä puhdas "erehdys". Poikanen ei vielä tiedä, ettei käsi ole syötävää. Niinpä se yrittää maistaa sitä. Myös aikuiset gerbiilit saattavat tehdä näin mikäli kätesi haisee ruoalle (olet juuri käsitellyt esim. jyvää tai pellettiä). Kyseessä saattaa myös olla käden pelko. Tällöin sinulta vaaditaan pitkäjännitteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Yritä totuttaa gerbiilisi käteen tarjoamalla sille herkkuja kämmeneltäsi. Näin gerbiilisi oppii tulemaan kädelle. Sen jälkeen voit varovasti silittää sitä.

 

Gerbiilini ei suostu olemaan kädessä rauhallisesti, vaan yrittää juosta karkuun. Gerbiilisi ei ole vielä tottunut käsittelyyn kunnolla. Olisi hyvä, jos pystyisit käsittelemään gerbiiliä päivittäin. Voisit ottaa gerbiilin käteen ja tarjota sille jotain herkkua, jolloin saat sen rauhoittumaan hetkeksi, syömisen ajaksi. Pikkuhiljaa gerbiilisi oppii luottamaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi sylissäsi. Muista vain olla kärsivällinen.

 

Pikkuveljeni haluaisi pitää gerbiilejäni sylissään, mutta pelkään, että hän voi pudottaa ne. Pientä poikasta tai käsittelyyn tottumatonta gerbiiliä ei pitäisikään antaa lapselle paijattavaksi. Rauhallista aikuista voi sen sijaan lapsikin silitellä. Pyydä veljeäsi istumaan lattialle (näin gerbiili ei pääse putoamaan korkealta). Nyt voit antaa gerbiilin hänelle syliin ja opastaa häntä gerbiilin käsittelyssä. Älä kuitenkaan jätä veljeäsi yksin gerbiilin kanssa, vaan sinun on hyvä olla mukana ja puuttua tapahtumiin, mikäli gerbiili yrittää karata tai veljesi käsittelee gerbiiliä turhan kovakouraisesti.

 

Olen juoksuttanut gerbiileitäni olohuoneemme pöydällä, mutta ne juoksevat pöydän reunalta alas lattialle. Voiko tämä olla vaarallista gerbiilille? Gerbiileillä ei ole korkeanpaikantajua. Niinpä ne saattavat todellakin juosta alas pöydän reunalta ja tipahtaa lattialle. Mitä korkeammalla pöytä on, sitä suurempi mahdollisuus gerbiilillä on loukkaantua tippuessaan. Sen takia olisikin parempi juoksuttaa gerbiiliä suoraan lattialla tai reunallisessa puuhaterraariossa.

Päivitetty viimeksi 2012.