Degupoikueen teettäminen
Unelmoitko degupoikueesta? Degupoikueen teettämistä tulisi harkita tarkoin, sillä poikueen teettäminen ei ole täysin riskitöntä eikä poikasille välttämättä ole helppoa löytää uusia koteja, sillä degut ovat selvästi muita lajeja vaativampia lemmikkejä kuin muut jyrsijät mm. älykkyytensä, elinikänsä ja tiukempien vaatimustensa takia.
Sukukypsyys
Degunaaras tulee sukukypsäksi yleensä jo huomattavasti aiemmin kuin sillä kannattaisi teettää poikaset. Degunaaras on yleensä valmis täytettyään vuoden ja kun sen on annettu kasvaa rauhassa ja saavuttaa parhaat mahdolliset edellytykset tiineys- ja imetysaikaan. Uroksen kohdalla tarkkoja ikärajoja ei niinkään ole, mutta uroksenkin tulisi olla täysikasvuinen eli mielellään vähintään vuoden ikäinen. Kasvatukseen käytettävien degujen tulee olla terveitä, normaalisti kehittyneitä ja hyväluonteisia, mutta kasvatuksessa on hyvä kiinnittää huomiota myös ulkoisiin tekijöihin kuten tyyppiin ja väriin.
Astutusmenetelmät ja kiima
Poikasten saamiseksi degupariskunnan voi totuttaa yhteen tai päästää ne parittelemaan naaraan kiiman ajaksi. Yleensä jälkimmäinen vaihtoehto on suositeltavampi, mikäli degut asuvat jo valmiissa laumoissa: tällöin laumoja ei tarvitse erottaa eikä totuttaa enää takaisin vanhoihin laumoihinsa. Mikäli naaraan ja uroksen aikoo saada asumaan yhteen poikastenteon ajaksi, tulee ne yleensä totuttaa toisiinsa totutusverkon avulla. Totutusverkko viritetään tällöin terraarion tai häkin keskelle, jolloin uros ja naaras voivat tutustua toisiinsa turvallisesti verkko välissään. Toinen mahdollisuus on sijoittaa naaraan ja uroksen häkit niin lähekkäin, että ne yltävän haistelemaan toisiaan ja voivat näin tutustua toisiinsa vierekkäisistä häkeistä.
Totutuksessa oleva degupariskunta kannattaa yleensä yhdistää siinä vaiheessa, kun naaraalla on kiima. Naaraan kiiman erottaa yleensä turvonneen näköisistä, hieman auki olevista suikupuolielimistä sekä käyttäytymisestä: siinä missä toisilleen vieraat degut yleensä helposti tappelevat, kiimassa oleva naaras yleensä tulee hyvin toimeen vieraan uroksen kanssa. Uros ja naaras haistelevat toisiaan tarkoin ennen astumista ja ne saattavat myös äännellä. Astuminen kestää tyypillisesti vain hetken, mutta se toistuu useita kertoja. Astumisen jälkeen naaras ja uros voidaan yleensä jättää yhteen. Mikäli naaraalla ja uroksella on omat valmiit laumansa, ne voidaan palauttaa takaisin niihin astutuksen jälkeen. Palauttaminen sujuu yleensä ongelmitta.
Tiineys ja poikaset
Degunaaras tarvitsee erittäin hyvää hoitoa tiineysaikana, sillä tiineys, synnytys ja imetys ovat emolle rasittavia. Degujen tiineyteen ja synnytykseen liittyy jonkin verran ongelmia (raskausmyrkytys, synnytyskomplikaatiot ja hyperkalsemia), mutta usein tiineys sujuu kuitenkin ongelmitta.
Degunaaraan tiineys kestää tyypillisesti 87-93 vuorokautta ja poikasia syntyy yleensä 3-6. Poikaset syntyvät varsin kehittyneinä: niillä on jo valmis karvapeite ja yleensä silmät auki. Tästäkin huolimatta degunpoikaset tarvitsevat pitkään emoaan ja emo imettääkin niitä noin neljä viikkoa ja urospoikaset tulisi erottaa emostaan ja naaraspoikasista 6-8 viikon ikäisinä. Uusiin koteihin degut ovat valmiita täytettyään 8 viikkoa.
Päivitetty viimeksi 16.10.2018
Lähde: Gerbiilifakta, Minttu Vettenterä 2008