Häntä katkesi

Gerbiilini häntä katkesi, mitä nyt?

Gerbiiliä ei saa nostaa koskaan muutoin kuin hännäntyvestä, tai häntä voi katketa. Myös muissa tilanteissa häntä saattaa katketa, mm. tappelussa tai jos esimerkiksi perheen muu lemmikki pääsee kontaktiin gerbiilin hännänpään kanssa.

Yleensä häntäruoto jää näkyviin ihon irrotessa kuin miekan tuppi häntäruodon päältä. Ihme kyllä monesti gerbiili näyttää jatkavan touhujaan, kuin ei mitään olisikaan tapahtunut eikä häntä yleensä edes juurikaan vuoda verta. Gerbiili usein huolehtii itse häntävammoistaan ja ne paranevatkin hurjasta ulkonäöstä huolimatta usein hyvin, eikä amputaatiota tai muutakaan hoitoa välttämättä tarvita. Seuraa kuitenkin hännän paranemista tarkkaan ja puhdista tarvittaessa keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä. Häntäruoto kuivuu itsekseen muutaman päivän aikana ja tipahtaa yleensä itsekseen pois. Mikäli häntävamma tulehtuu, vuotaa tai gerbiilin yleisvointi romahtaa, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Hännän puuttuminen vaikuttaa gerbiilin tasapainoon, mutta gerbiili pärjää yleensä hyvin katkenneesta hännästä huolimatta ja pystyy elämään täyspainoista elämää.

Päivitetty viimeksi 27.11.2018