Kaltereiden tai kattoverkon pureminen

Gerbiili on jyrsijä, joille tyypillistä on jyrsiä hampain kaikkea, mitä eteen tulee. Muihin jyrsijälajeihin nähden gerbiileillä tämä tarve on erittäin voimakas, ja myös asumus saa siitä helposti osansa. Terraarion silikonit saavat kyytiä ja kattoverkkoa narskutetaan kuin viimeistä päivää. Mistä johtuu jatkuva kattoverkon tai kaltereiden pureminen?

Ensinnäkin gerbiilin asumukseksi suositellaan terraariota, jossa se ei pääse narskuttelemaan kaltereita. Häkissä on kaltereita jokapuolella ja gerbiili puree kaltereita päästäkseen niiden toiselle puolelle. Kaltereiden puremisesta voi myös muodostua ikävä tapa tai addiktio. Toiset gerbiilit sairastuvat helposti myös ns. nokkatautiin, jossa niiden kuonon iho rikkoutuu ja pääsee tulehtumaan kaltereiden puremisen takia. Nokkatauti voi näyttää hyvin hurjaltakin, ja vaatii aina antibioottihoitoa.

Kattoverkon pureminen johtuu samasta syystä: gerbiili yrittää päästä verkon läpi. Se on ehkä oivaltanut, että terraariosta pääsee yläkautta pois. Mikäli kattoverkon nakertelu on jatkuvaa, häiritsevää ja gerbiili alkaa esimerkiksi laihtumaan tehdessään sitä koko ajan, kannattaa terraariosta ottaa pois kaikki sellaiset virikkeet, joiden päältä gerbiilin on helppo yltää kattoverkkoon. Gerbiilille kannattaa myös tarjota kaikkea mahdollista sille sopivaa virikettä ja puuhaa terraarioon, jotta se unohtaisi kattoverkon jyrsimisen: pahvia, heinää, olkea, vessapaperia, oksia jne. Mikäli kattoverkossa roikkuminen jatkuu yhä esimerkiksi hyppäämällä kattoverkkoon roikkumaan, kannattaa tarkistaa, ettei kattoverkko ole liian isosilmäistä verkkoa, ja mahdollisesti hankkia kattoverkoksi tiheämpää verkkoa, jolloin kattoverkossa roikkuminen vaikeutuu.