Gerbiilien ei-standardi

Gerbiilien ei-standardivärit ja -kuviot

Ei-standardivärejä, -kuvioita ja -turkkimuunnoksia ovat kaikki ne värit, kuviot ja turkkimuunnokset, jotka eivät kuulu rotumääritelmään eli eivät ole standardi- tai koe-standardissa.

Osa ei-standardeissa luetelluista väreistä luokitellaan värivirheelliseksi eläimeksi, eikä näillä väreillä ole mahdollisuutta päästä rotumääritelmään.

Ei-standardiväri, -kuvio tai -turkkimuunnos rekisteröidään aina GX-rekisteriin.

Tällä sivulla on lueteltu ei-standardiväreistä käytettävät väri- tai kuvionimitykset, niiden geenikombinaatiot, mikäli sellainen on tiedossa, aikaisemmin käytetty nimi sekä värikuvaus. Värikuvaus ei ole rotumääritelmätyyppinen kuvaus siitä millainen värin tulisi olla vaan enneminkin apu värin tunnistukseen.

Turkkimuunnos

REX

Albiino-lokuksen aiheuttamat värimuunnokset

Argente cream cb (pp Ccb)

Gerbiilin perusväri on keltainen. Pohjakarva on sinisen harmaa ja vatsa on valkoinen. Silmät ovat rubiininpunaiset ja kynnet neutraalin väriset.

Perusväri poikasena kuten argente creamilla. Vanhetessaan väri tummuu ja on tummempi kuin argente creamilla, mutta vaaleampi kuin argentella. Luokitellaan värivirheelliseksi argnete creamiksi.

Dove cb (aa pp Ccb)

Gerbiili on hopean harmaa. Silmät ovat rubiininpunaiset.

Perusväri poikasena kuin dovella, mutta vanhetessaan gerbiilin väri tummuu. Aikuinen eläin on väriltään dovea tummempi, mutta vaaleampi kuin lilac. Luokitellaan värivirheelliseksi doveksi.

Nutmeg ch, nutmeg cb (aa ee Cch, aa ee Ccb)

Perusväri on hailakka kellertävän ruskea. Tippaus on musta/harmaa ja sen vahvuus vaihtelee, on yleensä kevyempää kuin nutmegeilla. Silmät ja kynnet ovat mustat. Viikset ovat sekä mustia että valkoisia.

Tippaus tulee vasta poikaskarvan vaihdon jälkeen. Luokitellaan värivirheelliseksi nutmegiksi.

Silver nutmeg cb (aa gg ee Ccb)

Perusväri on hyvin vaalea kerma tai lähes valkoinen. Tippaus on musta/harmaa ja sen vahvuus vaihtelee, on yleensä kevyempää kuin nutmegeilla. Silmät ja kynnet ovat mustat. Viikset ovat sekä mustia että valkoisia.

Tippaus tulee vasta poikaskarvan vaihdon jälkeen. Luokitellaan värivirheelliseksi silver nutmegiksi.

Colourpoint honey fox (cbcb ee/cbch ee)

Poikaskarva on kellertävä. Poikaskarvan vaihdon myötä perusväri vaalenee ja häntään ja korviin ilmestyy pointit. Aikuisen eläimen perusväri on valkoinen. Korvat ja häntä peittyneet harmaalla karvalla, jossa voi olla rusehtava vivahde. Iho on voimakkaasti pigmentoitunut kuonosta, korvista, hännästä ja tassuista. Silmät ovat mustat.

Aikuisen eläimen voi sekoittaa helposti silver pointtiin tai honey fox collarediin. Hyviä tunnusmerkkejä ovat hännän väritys sekä kuonon pigmentti. Silver pointtiin verrattuna colour point honey foxin häntä on yleensä rusehtavampi. Honey fox collarediin verrattuna colour pointin kuononpään iho on selkeästi tummempi. Luokitellaan värivirheeksi.

Dilute-lokuksen värimuunnokset

Dilute agouti (dd)

Gerbiilin perusväri on kullankeltainen. Karvan päässä on harmaa tippi. Turkin pohjaväri on sinisen harmaa. Vatsa on valkoinen, mutta vatsan pohjakarva on harmaa. Häntä on päälivärin mukainen. Silmät ja kynnet ovat mustat.

Dilute agouti eroaa agoutista selkeimmin tippauksen ja pohjavärin suhteen. Tippaus on selvästi harmaa, ei musta.

Dilute grey agouti (gg dd)

Perusväri on luonnonvalkoinen. Vaalean harmaa tippaus. Vatsa on valkoinen, Silmät mustat. Viikset ja kynnet ovat tummat.

Dilute grey agouti voi olla sekoitettavissa smokeen tai polar foxiin. Smokella on kuitenkin selvästi pointit kuonossa ja hännässä. Polar foxilla puolestaan kuonon, korvien ja hännän iho on pigmentoitunut.

Dilute slate (aa gg dd)

Perusväri vaalea rusehtavan harmaa. Viikset ja kynnet tummat. On vaaleampi kuin blue ja slate.

Dilute nutmeg (aa ee dd)

Ekstension-lokuksen muunnokset

Red eyed polar fox (pp gg ee)

Selkäväritys on kerman keltainen, vatsa valkoinen. Silmät ovat rubiinin punaiset ja kynnet neutraallit.

Hyvin helposti sekoitettavissa ivory creamiin. Eroaa ivory creamista siten, että pääliväritys on monesti tummempi kuin ivory creamilla, mutta väriä on lähinnä selän yläosassa. Kyljet ovat selvästi vaaleammat eikä gerbiilillä ole samanlaista vatsalinja akuin ivory creamilla. Luokitellaan värivirheelliseksi ivory creamiksi.

Red eyed silver nutmeg (aa pp gg ee)

Perusväri on luonnonvalkoinen. Silmät rubiininpunaiset. Aikuinen eläin näyttää rewiltä.

Honey fox "point" (eef)

Gerbiilin perusväri on ruskean oranssi. Aavistus mustaa tippausta päälipuolella. Vatsa on valkoinen. Silmät mustat. Poikanen syntyy oranssimman värisenä ja tippaus ilmestyy karvaan pentukarvanvaihdon yhteydessä. Näyttää hyvin paljon honey foxilta, mutta paljastuu honey fox pointiksi yleensä siinä vaiheessa kun väri rupeaa vuoden ikäisenä vaalenemaan hyvin selvästi. Luokitellaan värivirheelliseksi honey foxiksi.

Polar fox "point" (gg eef)

Perusväri on valkoinen, eläimen häntä pigmentoitunut. Näyttää silver pointilta. Poikasena karva kellertävää ja vaalenee poikaskarvan vaihdon myötä. Luokitellaan värivirheeksi.

Yellow fox "point" (pp eef)

Luokitellaan värivirheeksi.

Nutmeg "point" (aa eef)

Perusväri on oranssinpunainen. Karvan päässä on musta/harmaa hento tippi. Silmät ja kynnet ovat mustat. Viikset ovat sekä mustia että valkoisia. Luokitellaan värivirheeksi.

Silver nutmeg "point" (aa gg eef)

Luokitellaan värivirheeksi.

Yellow nutmeg "point" (aa pp eef)

Gerbiilin perusväri on lämmin oranssi. Vatsa on valkoinen. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalit. Viikset ovat valkoiset. Silmät ovat rubiininpunaiset.

Näyttää hyvin paljon yellow nutmegilta, mutta paljastuu yellow nutmeg pointiksi yleensä siinä vaiheessa kun väri rupeaa vuoden ikäisenä vaalenemaan hyvin selvästi. Luokitellaan värivirheelliseksi yellow nutmegiksi.

Kuviolliset

Honey fox collared

Perusväri valkoinen, häntä rusehtava. Kynnet tummia ja neutraaleja, silmät mustat.

Poikanen on kerman värinen ja kuvio on vielä yleensä nähtävissä. Aikuisen eläimen perusväri katoaa ja muuttuu valkosieksi tai lähes valkoiseksi. Häntä on yleensä rusehtava. Aikuisen eläimen voi sekoittaa silver pointtiin tai colour point honey foxiin. silver pointista eroaa kuitenkin hännän värityksellä. Colour point honey foxiin verrattuna kuonon pään iho ei ole yhtä voimakkaasti pigmentoitunut. Myöskin hännän tupsu saattaa olla valkoinen. Luokitellaan värivirheeksi.

Polar fox collared

Perusväri valkoinen, häntä harmaa. Kynnet tummia ja neutraaleja, silmät mustat.

Poikasena kellertävä, kuvio saattaa olla juuri ja juuri havaittavissa, ei aina. Aikuisena helposti sekoitettavissa silver pointtiin. Eroaa kuitenkin silver pointista siinä, että kuonon iho ei ole pigmentoitunut. Luokitellaan värivirheeksi.

Yellow fox collared

Valkoinen perusväri, silmät rubiinin punaiset, kynnet ja viikset neutraalit.

Poikanen on kellertävä, jossa kuvio saattaa olla lähtävissä. Aikuisen eläimen väri on hyvin vaalea lähes valkoinen, häntä kellertävä. Luokitellaan värivirheeksi.

Rust point pied

Perusväri on valkoinen, hännän ja korvien iho on pigmentoitunut. Hännässä ja muissa ääriosissa saattaa olla hieman oranssinsävyistä karvoitusta. Silmät ovat mustat ja kynnet neutraalit. Viikset ovat vaaleat.

Poikaskarva on kellertävä, jossa erottuu selkeästi kuvio. Luokitellaan värivirheeksi.

Orange point pied

Luokitellaan värivirheeksi.

Collared/white spotted

Kuvionimitystä käytetään eläimestä, jonka kuvio on collaredin ja white spottedin välimuoto. Luokitellaan kuviovirheeksi.

Pied/patched

Kuvionimitystä käytetään eläimestä, jonka kuvio on piedin ja patchedin välimuoto. Luokitellaan kuviovirheeksi.

Variegated

Hyvin laajakuvioinen pied tai collared, jossa on enemmän valkoista kuin perusväriä.

Variegated-kuviolla epäillään olevan terveysongelmia mm. kuuroutta, havaintoja on sekä Suomesta että ulkomailta. SGY ry:n 29.1.2011 ylimääräinen yleiskokous päätti kieltää variegated-värin/kuvion kasvatuksen, rekisteröinnin ja näyttelyttämisen.

Muut ei-standardivärit

White paws (kuvioton variegated)

Eläimellä on tyypillisesti suuret valkoiset merkit tassuissa ja kaulassa. Myös sukupuolielinten alueella voi olla valkoista. Otsassa ja/tai niskassa voi olla valkoisia karvoja.

White paws saattaa kasvatuksessa tuottaa (tietyissä yhdistelmissä) variegated-kuvioisia gerbiileitä, joilla on epäilty terveysongelmia. SGY ry:n 29.1.2011 ylimääräinen yleiskokous päätti kieltää variegated-värin/kuvion kasvatuksen, rekisteröinnin ja näyttelyttämisen.

Versio 2.1, voimassa 1.1.2015