Esittelyssä bushy tailed jird

(Sekeetamys calurus)

Kuva: Shawna Laselle


Teksti: Pia Vesala (julkaistu aiemmin Aavikkorummussa 1/2000)


Tällä kertaa esittely vuorossa on ulkonäöllisesti muista hyppymyyristä poikkeavan näköinen eläin jota tiettävästi pidetään lemmikkinä ainakin Hollannissa.

Bushy-tailed jirdin pään ja vartalon muoto muistuttaa hieman crassusta, poikkeuksena on vain erikoinen häntä. Vartalon pituus on 9,8 - 12,8 cm ja hännän pituus 13,1 - 16,4 cm. Vankeudessa elävä bushy-tailed painaa suunnilleen 80-95 grammaa, kun taas luonnonvaraisella eläimellä paino jää vain noin 45 grammaan.

Väritys muistuttaa hyvin paljon agoutia, joskin perusvärin sävy voi vaihdella kellertävästä punaiseen. Tippaus on melko tiheää, varsinkin selän alueelta ja väriltään mustaa. Vatsanväri on puhdas valkoinen. Päälivärin ja vatsavärin erottaa toisistaan selvä, tasainen linja. Viikset ovat erittäin pitkät ja tuuheat, väriltään mustia ja valkoisia. Korvat ovat väritykseltään harmahtavat ja isot. Korvien takana on vaaleampia karvoja. Bushy-tailed jirdillä on erittäin kauniit ja suuret silmät. Tassunpohjat ovat karvattomat. Nimensä mukaisesti bushy-tailed jirdin hännästä yli puolet on tuuheasti karvoittunut ja väritykseltään harmaan rusehtava. Useimmiten hännänpää on muutaman senttimetrin matkalta valkoinen, mutta myös yksivärisiä häntiä esiintyy ja joissakin tapauksissa on hännänpää kalju. Eläin pitää yleensä häntää taipuneena selän päällä.

Bushy tailed jirdiä tavataan aavikoilla ja kivikkoisilla rinteillä joissa on rikkonainen ja kova maanpinta. Ne kaivavat kolonsa kivien, pengerten ja irtonaisten kiven lohkareiden alle. Ne ovat myös kehittyneet kivikoilla hyviksi kiipeilijöiksi. Yleisesti niitä pidetään yöeläiminä, mutta vankeudessa ne saattavat puuhastella myös päivisin. Levinneisyysalueet: Itä Egypti, Siinai, luoteinen Israil, Jordania ja keski-Saudi Arabiassa, lähellä Riadia.

Bushy tailed jirdit saavuttavat sukukypsyyden noin kolmen kuukauden iässä. Kantoaika on noin 21 päivää ja poikue koko yleensä 3-4 poikasta, joskin jopa 9 poikasen syntymä ei ole mahdotonta. Vankeudessa nuoret emot useasti epäonnistuvat ensimmäisten poikasten kasvatuksessa, mutta muuten ne lisääntyvät hyvin vankeudessa. Sukupuolet on helppo erottaa toisistaan koska naarailla näkyy selvästi 8 nisää ja uroksen kivekset näkyvät myös selvästi. Ne ovat hyvin uteliaita, älykkäitä ja ystävällisiä. Monista muista hyppymyyrä lajeista poiketen, ei ole kovin vaikeata totuttaa toisilleen vieraita bushy-tailed jirdejä toisiinsa. Elinikä on noin 4-5 vuotta, tiettävästi vanhin vankeudessa elänyt yksilö saavutti 5 vuoden ja 5 kuukauden iän.

Koska bushy tailed jirdit pitävät kiipeilystä paras asumus niille on korkea akvaario/terraario jossa on kiipeily tasoja, kiviä, juurakkoja ym. Akvaarion/terraarion pohja pinta-ala pitää olla myös iso, sillä bushy-tailed jirdit liikkuvat ja touhuavat paljon. Mahdollisuus kylpemiseen hiekassa on myös tarjottava säännöllisesti, muuten niiden turkki rasvoittuu eikä lämmitä enää normaalisti. Pesämateriaaliksi käy samat kuin Mongolian gerbiililläkin ja koska myös nämä tykkäävät kaivella, olisi purua ym. syytä olla ainakin 30-40 cm.

Ruokavalio on samanlainen kuin Mongolian gerbiilillä, eli perusruokana käy jyväsekoitus tai pelletti. Lisäksi niille voi tarjota hirssiä ja jauhomatoja, myös vihanneksia voi antaa. Kalkkikivikin kelpaa hyvin nakerreltavaksi.

Olisi kiva saada bushy tailed jirdejä myös Suomeen joskus, voisi meinaan olla luonteensa ja poikkeavan ulkonäkönsä ansiosta aika hitti lemmikkinä, itseäni ainakin kiinnostaisi tutustua lähemmin moiseen jyrsijään.

Kuva: Shawna Laselle