Keinoemona deguille

Aina kaikki ei mene degujen synnytyksessä niin kuin pitäisi ja rehellisesti sanottuna pistää silloin kasvattajan miettimään onko koko touhussa mitään järkeä. Itseni kohdalle isoja ongelmia tuli Vislan synnytyksessä ja sen mukana myös isot eläinlääkäri kulut ja muutaman tunnin yö unet, mutta siitä enemmän alla ja miten sitten kävikään.

FIN MVA, Ch. UNIIKIN VISLA:n poikiminen

21.2.2000

Viimeinkin Visla näyttää alkaneen poikimaan, mutta synnytys näyttää todella vaikealta ja ensimmäisen poikasen maailmaan tulo kestää useita tunteja jona aikana ehdin jo miettiä päivystävälle eläinlääkärille lähtöä, mutta kun kaikki näyttää alkavan sujua menen rauhassa nukkumaan.

22.2.2000

Päkä on myös mennyt viimeinkin takaisin pesämökkiin joten ajattelen Vislan synnytyksen olevan onnellisesti ohi ja kun näen terhakoiden poikasten möngertävän pesämökin oven suulla päätän antaa niiden olla kaikessa rauhassa ja Vislan keskittyvän ensimmäisen poikueensa hoitoon.

23.2.2000

Epäilykset heräävät kun älyän etten ole nähnyt Vislan käyvän syömässä tai juomassa sitten poikasten syntymän joten päätän kurkistaa pesämökkiin. Visla makaa imettämässä apaattisena ja kuivuneena poikasia jotka onneksi vaikuttavat pirteiltä. Poikasia on 6 elossa ja kaksi löysin kuolleena, mutta Vislan asiat eivät ole kunnossa. Olin juuri lähdössä Kannelmäen eläinlääkärille hakemaan hammashoidossa ollutta koiraani joten päätin ottaa Vislan poikasineen mukaan tarkempiin tutkimuksiin. Johanna Miemois otti Vislasta rtg. kuvan jossa näkyi tummentumaa joka voisi olla joko sikiö tai sitten suolistotukos mutta koska ei ollut varma asiasta antoi lähetteen Espooseen Eläilääkäriasema Arkkiin jossa Visla voitaisiin leikata mikäli tarvetta on. Ei muuta kuin koira kotiin ja suunta Espooseen jossa Vislaa taas tutkittiin ja eläinlääkärit Inka Falck ja Kristina Kontio-Jalanka katselivat Vislan rtg.kuvaa , mutta päätyivät toistaiseksi siihen ettei kyseessä varmaan ole kohtuun jäänyt sikiö vaan jokin muu tukos. Vislalle annettiin nestettä ihon alle kuivumisen takia, samoin pistoksina annettiin B-vitamiinia, metopramia vatsan toiminnan käynnistämiseen ja sulfaa. Kotihoidoksi annettiin pakkoruokinta kauravellillä, hunajavedellä, parafiiniöljyä, ditrimiä, metopramia ja Ido-E:tä. Useimpia näistä pitää antaa 2-3 kertaa päivässä. Lisäksi pyydettiin ottamaan yhteyttä mikäli Vislan kunto huononee tai muuta tapahtuu.

24.2.2000

Visla samanlainen kuin eilenkin, tosin ruokittaessa pistää enemmän hanttiin kuin eilen. Poikaset vielä pirteitä ja imevät.

25.2.2000

Visla on mennyt huonommaksi ja kaksi poikasta on kuollut. Ilmeisesti Vislan maidon tuotanto alkaa tyrehtyä kokonaan tai sitten ne sille syötettävät lääkkeet vaikuttavat poikasiin. Aloitan poikasten käsin ruokinnan ja varaan Vislalle ajan lääkäriin. Ensimmäisenä soitto Eläinlääkäriasema Arkkiin jossa ei tällä kertaa osattu auttaa koska Kristiina Kontio-Jalanka ja Inka Falck eivät olleet paikalla, sitten soitto Johanna Miemoisille Kannelmäen eläinlääkärille joka antoi ystävällisesti ajan kello 7 illalla, eli sulkemisajan jälkeen. Viimeinkin pääsimme eläinlääkäriin ja Johanna tunnusteli uudelleen Vislan vatsaa ja oli edelleenkin sitä mieltä että siellä on jotain outoa. Koska Vislan olo oli jo huonontunut niin paljon ettemme uskoneet sen selviävän leikkauksesta päätimme että armeliainta on Vislan lopetus ja niin Visla nukkui ikiuneen minun kädelläni. Koska tapaus kiinnosti Johannaa niin paljon, päätimme että Johanna tekee Vislalle ruumiinavauksen, tuloksen saan tiistaina. Poikaset olivat edelleenkin pirteitä mutta erittäin kuivuneita joten niille annettiin nahan alle nestettä ja kotiin viemisiksi sain myös tippapussillisen Ringer:iä josta annan suun kautta nestettä ja mikäli poikaset näyttävät kuivuvan niin piikitän itse niskanahkaan. Muuten hoidoksi ei tullut muuta kuin käsin ruokinta joka onkin sitten rankin vaihe. Onneksi isä "Päkä" asuu poikasten kanssa niin puhtaana pito ja lämpö on siltä osin hoidettu.

26.2.2000

Poikasten ruokinta edelleenkin 2 tunnin välein ja samalla annan suunkautta nestettä. Poikaset ovat edelleenkin pirteitä ja Päkä vahtii terraarion ovella ruokintaa. Yksi poikanen syö hieman huonommin kuin muut mutta voi kumminkin kohtuullisen hyvin. Poikaset ovat edelleenkin laihoja mutta ei niin kuivuneita kuin eilen. Koska poikaset eivät enään innostu ruuasta kovinkaan paljon 2 tunnin välein venytän taukoa 4 tuntiin joka näyttää auttavan asiaa ja ruoka taas kelpaa, saanpahan itsekin nukkua hieman paremmin.

27.2.2000

Poikasten paino on hieman noussut vaikka ovatkin vielä hieman heiveröisiä. Ruokinta aikaan näyttää ääntä lähtevän, varsinkin yhdestä jolle jo rupesin suunnittelemaan nimeksi Täysikuun Desipeliä. Poikaset kipittävät heti kädelle kun ruoka aika koittaa ja vaikuttavat muutenkin erittäin pirteiltä. Päkä hoitaa hienosti jälkeläisiään ja aina ruokinnan aikaa kiipeää terraarion ovelle juomapullon päälle vahtimaan ettei vain poikasille tehdä pahaa. Myös ruokaa kuluu jo enemmän kuin eilen vaikka yksi poikanen vielä syökin hieman vähemmän kuin muut myös Ringeriä menee aika paljon. Punnitsen jokaisen monta kertaa päivässä ruokinnan yhteydessä ja painot onkin noussut lähes 1/3 osan jokaisella.

28.2.2000

Nyt ei tarvitse kuin avaa terraarion ovi ja huhuilla poikasia niin neljä söpöä nassua jo kurkkiikin pesästä. Käteen otettaessa hössötetään hirveesti ja etsitään missä on se ruoka. Aivan ihanaa! Ruokaa kuluu jo lähes 3ml per ruokinta ja poikaset ovat silmin nähden pyöristyneet.

29.2.2000

Poikaset voivat hienosti ja ovat jopa hieman maistelleet heinää mutta eivät vielä pahemmin vietä aikaa pesämökin ulkopuolella. Ruokaa on ruvennut kulumaan jo 0,5ml per poikanen ja painot on noussut. Tänään sain Johannalta Vislan avaus raportin ja sen mukaan Visla kärsi raskaus komplikaatiosta. Vaikean synnytyksen seurauksena oli sen kohtu tulehtunut ja suolisto lopettanut toiminnan. Paksusuolessa oli iso kova tukos, vatsalaukussa oli nestettä ja haavaumia, suolisto ei siis toiminut ollenkaan. Vislaa ei siis olisi pelastanut edes leikkaus joten teimme oikein kun päätimme lopettaa sen kärsimykset.

1.-3.3.2000

Mitään ihmeellistä ei ole poikasten kanssa sattunut, mitä nyt kerran nukuin pommiin ja siitä eräs poikasista nälissään huomautti nappaamalla sormeen, onneksi tota puru voimaa ei vielä niin paljon löydy että olisi sattunut. Ruokinta ajat on edelleenkin päivällä 4 tunnin välein mutta öisin on jo taukoa 5 tuntia. Ruoka määrä on nyt suunnilleen noin 1ml/per poikanen.

4.3.2000

Tänään otin ensimmäiset valokuvat poikasista kun ne boxissa makoilivat lämpöpullon päällä niin söpösti toisissaan kiinni, ne jos ketkä osaavat arvostaa lämmintä. Aion pidentää ruokinta väliä taas tunnilla ensiviikolla. Poikaset ovat kasvaneet silmissä, kaksi niistä on hieman pienempiä mutta aivan pirteitä.

5.3.2000

Tavoistani poiketen uskaltauduin ristimään poikaset jo. Nimiksi tuli Desipeli, Donitsi, Diplomi ja Duracell (luonnollisesti joka nimen eteen tulee Täysikuun).

6.-13.3.2000

Poikaset ovat kasvaneet paljon ja painavat nyt 25-30g eli yli puolet on tullut painoa lisää siitä kun aloin ruokkia käsin niitä. Ruokinta väli on nyt 6 tuntia ja ruokaa kuluu 1-3ml per degu. Yhden olen ristinyt lempinimeltään Jumboksi kun on niin iso, sitten on Mini joka taas on kaikista pienin ja syökin kaikista vähiten, muita en ole vielä ristinyt mutta eiköhän nekin saa jotkut nimet ajan myötä. Viimeisen parin päivän aikana poikaset ovat ruvenneet liikkumaan kunnolla pesän ulkopuolella ja kiipeilemään orsilla. Olen myös huomannut että maistelevat pellettiä ja nakertelevat heiniä aika useasti. Epäilen että syövät aika paljonkin pellettejä sillä keinoruoka ei maistu enään niin paljon kuin ennen mutta eivät silti ole menettänyt painoaan. Kylpyhiekkaankin on tutustuttu isän kanssa ja opittu narisuttaan hampaita ja kujerteleen tyytyväisenä.

14.-19.3.2000

Nykyään poikaset touhuavat hyvin paljon pesän ulkopuolella ja tarzanoivat jo yläorsilla niin että pelottaa katsella moista. Ruokailun jälkeen isälle juorutaan erittäin kova äänisesti kaikki mitä tapahtui ja Päkä siistii heti poikasten turkit. On hellyyttävää seurailla kun poikaset pesevät Päkää joka silminnähden nauttii tilanteesta käännellen tyytyväisenä päätään tai kellahtaen kyljelleen. Ruokaa on alkanut kuluun jo parhaimmillaan lähemmäksi 4ml per degu.

20.-26.3.2000

Poikaset alkaa olla jo "todella" isoja verrattuna siihen mitä ne oli kun aloin keinoruokkia niitä. Ne myös syövät jo pellettiä säännöllisesti sillä seurauksella ettei maitoruoka enään aina kelpaa, ehkä kohta pääsen minäkin lepäilemään kun poikaset siirtyvät kokonaan kiinteeseen ruokaan. Vatsanalueelle alkaa kasvaa pikku hiljaa karvaa kun natiaiset eivät sotke enään syödessä niin paljon, vaan kaikki ruoka päätyy kurkusta alas. Nyt pitäisi ruveta miettimään mitkä pidän niistä itse, tarkoitus kun olisi jättää kotiin uros ja naaras.

27.3.2000

Tänään punnitsin poikaset ja painoa on kertynyt n. 75g per natiainen. Ruokaa ei enään aina suostuta syömään hirveitä määriä vaan jos pellettiä on popsittu niin korvikeruokaa menee vain noin 2ml poikanen kun taas nälkäisinä syövät vähintään 4ml per poikanen. Muutenkaan ei poikaset enään tule niin mielellään syömään kuin aikaisemmin vaan vipottavat mielummin välillä muualle kuin käteen.

28.3.-31.3.2000

Vähensin ruokinnan vain kolmeen kertaan vuorokaudessa koska keinoruoka ei enään maittanut vaan poikaset syövät jo pääasiassa pellettiä ja heinää. Aion pikku hiljaa lopettaa kokonaan keinoruokinnan.

1.4.2000

Tänään on ensimmäinen päivä etten ruoki pikku deguja enää "maidolla" eikä se tunnu poikasia häiritsevän ollenkaan. Seurailen kumminkin tilannetta vielä tarkasti ettei ketään vain ala laihtumaan yllättäen.

8.4.2000

Nyt on viikko kulunut siitä kun lopetin keinoruokinnan ja kaikki on mennyt oikein hyvin ja poikaset kasvaneet huimaa vauhtia. Parin viikon päästä lähtee jo ensimmäinen uuteen kotiinsakin.

Näin jälkikäteen voin vain kiittää Tove-Maria Holmastoa joka on myös kerran joutunut ruokkimaan degun poikasia käsin ja sen jälkeen kirjoitti Aavikkorumpu 5/94 jutun siitä ja Kontio-Jalangalta saadun ohjeen keinoruokintaseoksesta. Tästä oli suuri apu minulle tässä hommassa. Valmiit eläinten korvikemaidot kun ei sovi deguille eikä yleensäkään jyrsijöille vaan ovat liian vahvoja.

Keinoruokintaohje on seuraava:

1 tl hunajaa

½ dl kulutusmaitoa

1 tl ruokaöljyä

1 munankeltuainen

6 tippaa monivitamiini liuosta

Loppu hoito- ja ruokintaohjeet voi kysyä minulta.

Itse olen sitä mieltä että päivääkään en vaihtaisi pois, vaikka homma oli rankka ja univelkaa kertyi todella paljon, niin olen myös saanut tästä hommasta paljon mielihyvää. Jos on aivan varma että jaksaa ja pystyy ruokkia pienet orvoiksi jääneet degun poikaset niin ei missään tapauksessa kannata lopettaa niitä sillä hyvin todennäköisesti ne selviävät jos eivät pääse kuivumaan tai saa jotain infektiota.

Julkaistu aiemmin Aavikkorumussa. Artikkelin on kirjoittanut Pia Vesala.