Kun degu kohtasi synnytyskomplikaatioita

Eläinlääkäri Lidia Lewandowska kirjoitti huhtikuussa 2016 Puolan Krakovassa sijaitsevan klinikkansa kotisivuille tapauksesta, jossa degunaaras kohtasi poikiessaan komplikaatioita, jotka olivat viedä sen hengen.

Kaksivuotias Stefania-degu poiki kolmatta kertaa elämässään. Poikueen kaksi ensimmäistä poikasta olivat tulleet maailmaan normaalisti, mutta Stefanian saapuessa klinikalle kolmas poikanen oli ollut perätilassa ja juuttuneena emonsa synnytyskanavaan jo pitkän ajan. Tilanne oli vaikuttanut vakavalta, sillä emo oli jo hyvin väsynyt ja heikko ja jumissa oleva poikanenkin jouduttiin toteamaan menehtyneeksi. Stefania nukutettiin ja poikanen irrotettiin synnytyskanavasta leikkauksella. Poikasella todettiin olleen tavanomaista suurempi pää, mikä oli aiheuttanut poikasen juuttumisen ja estänyt poikasen normaalin etenemisen synnytyskanavassa.

Stefania-emo herätettiin nukutuksesta heti toimenpiteen jälkeen, sillä nukutus aiheutti heikolle emolle hengitysvaikeuksia. Emon vatsassa todettiin olevan vielä kaksi poikasta, joille annettiin mahdollisuus syntyä luonnollisesti tiputtamalla emon suoneen supistuksia lisäävää oksitosiinia, sillä Stefanian toipuminen luonnollisesta poikimisesta olisi paljon nopeampaa kuin sektiosta toipuminen. Klinikalla oltiin ehditty tutkimaan ja toteamaan, että kolmannen poikasen juuttuminen oli kuitenkin aiheuttanut vatsassa olleiden poikasten menehtymisen eikä emolla ollut enää voimia ponnistaa niitä maailmaan. Hoitava eläinlääkäri Lidia oli soittanut Stefanian omistajalle ja pyytänyt häneltä lupaa tehdä tämän lemmikkidegulle sektio, siitäkin huolimatta, ettei Stefania välttämättä selviäisi siitä. Hän ei nähnyt tilanteessa enää muita vaihtoehtoja.

Stefania nukutettiin jälleen ja jo vartin kuluttua toimenpide oli ohi. Tilanne sektion jälkeen oli surullinen: Stefania-degulla oli kaksi elävää poikasta, mutta emo itse taisteli yhä hengestään. Oli onni onnettomuudessa, ettei juuttunut poikanen syntynyt ensimmäisenä, sillä silloin kaikki poikaset olisivat voineet menehtyä.

Viikonloppu oli alkamassa ja Stefania oli hyvin heikossa kunnossa, joten Lidia-eläinlääkäri vei degun poikasineen kotiinsa turvatakseen kolmikolle mahdollisimman intensiivisen hoidon viikonlopun aikana. Kahdentoista tunnin jälkeen Stefaniassa alkoi näkyä merkkejä toipumisesta, kun degun ruumiinlämpö alkoi nousta. Se sai koko ajan antibiootteja ja kipulääkkeitä ja Lidia ruokki sitä, sillä Stefania ei jaksanut edes syödä itse. Hoito tuotti tuloksia ja sunnuntaiaamuna tilanne oli jo paljon parempi, Stefanian äännellessä ja liikkuessa jo häkissään poikastensa kanssa. Jo maanantaina ylpeä emo pääsi palamaan poikasineen takaisin kotiinsa. Loppu hyvin kaikki hyvin!

Lidia suositteleekin degujen omistajia tarkkailemaan emoa poikkeuksellisen tarkasti paitsi tiineyden, myös poikimisen aikana ja sen jälkeen. Hän suosittelee, ettei degulla teettäisi poikasia liian tiheästi, sillä se rasittaa emoa ja voi vaikuttaa emon elinikään lyhentävästi.

Tarina on luettavissa puolaksi Lidian klinikan kotisivuilta http://lecznica-oaza-krakow-blog.pl, josta löytyy myös kuvia Stefaniasta ja tämän selviytyneistä poikasista.

Lähde: http://lecznica-oaza-krakow-blog.pl

Suomennos: Jenny Haapala

Julkaistu Aavikkorummun numerossa 2/2016.