Rakenna oma terraario

Kuten hyvin tiedetään on gerbiileitä helpointa pitää lasisessa terraariossa. Sieltä eivät purut lennä ympäriinsä kuten häkistä, ja se on helppo pitää puhtaana. Uudet akvaariot ovat kuitenkin aivan liian kalliita laihalle kukkarolle, ja käytettyjenkin akvaarioiden saaminen näyttää olevan joskus kiven takana. Oma apu on paras apu, joten hihat heilumaan niin pian on terraario pystyssä. Ennen rakentamista on syytä hankkia

  • 1 kpl pohja (35 cm x 60 cm)
  • 2 kpl sivu (34,5 cm x 35 cm)
  • 2 kpl sivu (59,5 cm x 35 cm)
  • Väritöntä silikonia
  • Muovilistaa
  • Sanomalehtiä
  • Verkkoa kanneksi

Lasi kannattaa tilata paikallisesta lasiliikkeestä. Jos lasimestarille kertoo, että laseista olisi tarkoitus koota terraario,hän varmasti ymmärtää miten lasit tule leikata ja osaa myös tehdä tarkat mitat. Lasin paksuudeksi kannattaa pyytää 3-5 mm (lasien mitat vaihtelevat lasin paksuuden mukaan. Esimerkissä lasi on 5 mm paksu).Kannattaa myös pyytää lasimestaria hiomaan lasin reunat, jotteivät ne jäisi teräviksi. Kannattaa myös korostaa, että kantta ei tarvitse tehdä, jottei laseja vahingossakaan leikata liikaa. Lasit eivät yleensä ole kovin kalliita ja esimerkin kokoisen akvaarion lasit maksavat ehkä hieman yli sata markkaa.

Kun lasit on saatu onnellisesti (=ehjinä) kotiin voidaan kokoaminen aloittaa. Ensin levitetään sanomalehtiä runsaasti laajalle alueelle. Pohjakappale asetetaan lattialle ja muut osat kootaan sen päälle. Ensin kootaan kaksi sivua yhteen. Silikonia pursotetaan lasin reunalle. Helpoiten se onnistuu, jos toinen pitää lasia pystysuorassa asennossa ja toinen puristaa silikonia. Silikonia ei kannata pursottaa pitämällä lasi vaakatasossa, koska silloin silikonia on vaikea saada aivan lasin reunaan.

Sen jälkeen lasit puristetaan yhteen ja asetetaan suoraan kulmaan. Silikonia kannattaa pursottaa myös sisätaitokseen, ja levittää vaikkapa sormella. Kaksi muuta lasia kootaan samanlaiseen muodostelmaan.

Sitten nämä kaksi osasta liitetään yhteen. Lasit kootaan niin, että ne tukevat toisiaan. Lopuksi rutistetaan silikonia pohjakappaleelle. Pohjan päällä olevia seiniä voi vielä helposti muotoilla ja silikonia tarpeen mukaan lisätä.

Lopuksi silikonia kannattaa pursottaa seinien ja pohjien taitoskohtiin ja levittää sormella tai lastalla. Muovilistat leikataan sopivan pituisiksi ja ne asetetaan silikonin avulla kulmiin, jotta terraariosta tulisi vähän tukevampi.

Akvaarion tai oikeammin terraarion kuivuminen kestää päivän tai pari, jolloin sitä ei myöskään kannata pahemmin liikutella. Se kannattaa siis jo alunperin koota sellaiseen paikkaan, ettei se ole tiellä. Silikoni haisee myös jonkin verran, joten tuuletusikkunan olisi hyvä olla lähettyvillä. Terraarion annetaan kuivua ja sisustetaan gerbiileille sopivaksi.

Kanneksi voi ostaa verkkoa vaikkapa rautakaupasta. Jos verkko on tarpeeksi tukevaa sen voi taitella muotoonsa ja laittaa suoraan terraarion päälle. Löysän verkon tueksi kannattaa nikkaroida kevyt puukehikko, jonka päälle verkko on helppo pingottaa ja naulata tai niitata kiinni.

Artikkelin on kirjoittanut Mirva Piippo ja se on julkaistu aiemmin Aavikkorumuissa 3/1995 ja 3/1999.