Tervetuloa näyttelyihin

Tuntuuko gerbiilinäyttelyt aivan sekavilta? Ihmiset säntäilevät ympäriinsä, eikä koko touhusta ota mitään tolkkua. Haluaistko tuoda gerbiilisi näyttelyyn, mutta et oikein tiedä miten toimia näyttelypaikalla? Tässä hieman neuvoja ensikertalaiselle.

Kun saavut näyttelypaikalle, sinun täytyy ilmoittaa eläimesi (klo 9.30 mennessä), jotka ovat saapuneet paikalle. Yleensä näyttelyissä on joko aivan ulko-oven lähettyvillä tai lähellä eläinten näyttelypöytiä paikka, jossa saetaan numerolappuja ja kirjataan paikalle saapuneet eläimet. Kun menet hakemaan lappua, sinun täytyy muistaa luokka, johon olet ilmoittanut eläimesi. Luokat jaetaan kahteen ryhmään: lemmikki- eli pet-luokkaan ja viralliseen luokkaan (johon kuuluu myös koe-standardi luokka gerbiiliväreille, joilla on vasta koe-standardi rotumääritelmä). Näistä pet-luokka on tarkoitettu lemmikkieläimelle, ja arvostelussa kiinnitetään huomiota eläimen käsiteltävyyteen, kuntoon ja muihin ominaisuuksiin, jotka ovat tärkeitä lemmikille. Pet-luokka jaetaan ikäluokkiin: gerbiilit ja perpallidukset BABY-luokka 2-4 kk, JUNIORI-luokka 4-6 kk, AVOIN-luokka 6-30 kk ja VETERAANI-luokka yli 30 kk, sekä degut: JUNIORI-luokka 3-6 kk, AVOIN-luokka 6-36 kk ja VETERAANI-luokka yli 36 kk. Muille lajeille ei vielä ole ikäluokkia. Virallisessa luokassa taas tuomari kiinnittää huomiota erityisesti gerbiilin tai degun väriin, tyyppiin ja kokoon ja kuinka hyvin ne vastaavat rotumääritelmää. Toki eläimen luonnekkin vaikuttaa; tuomari ei taatusti jaa palkintoja vihaiselle eläimelle.

Virallinen luokka jaetaan ikäluokkiin samoin kuin pet- eli lemmikkiluokat. Lisäksi on kasvattaja- ja jalostusluokat. Viralliseen luokkaan ilmoitetun eläimen on osallistuttava näihin luokkiin, mikäli kasvattaja- tai jalostusluokan esittäjä näin vaatii. Kasvattaja- ja jalostusluokan esittäminen on maksutonta.

Jälki-ilmoittautumisia ei enää oteta vastaan SGY ry:n näyttelyihin mikäli ilmoittautumispäivä on viikkoa (yleensä näyttelyviikkoa edeltävän viikon perjantai), tai vähemmän kuin viikkoa ennen näyttelyä. Jos jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan se tapahtuu samassa paikassa, missä numerolappuja jaetaan. Jos joku eläimesi ei ole ollut näyttelykunnossa, etkä ole tuonut sitä näyttelyyn, muista mainita siitä numerolappua hakiessasi. Saat korvaukseksi alennuskupongin (halvimman saman luokan ilmoittautumisen mukaan), jonka voit käyttää seuraavassa näyttelyssä. Kun olet saanut numerot, teippaa ne kiinni näyttelyboksin kanteen, jossa kyseinen eläin on. Näin ei assistentille tule turhaa työtä eläintä etsiskellessä. Ai siis mikä ihmeen assistentti? Assistentti on tuomarin ja sihteerin apulainen, joka hakee eläimet tuomaripöydälle numerojärjestyksessä. Omistaja ei koskaan vie omaa eläintään (paitsi tietysti assistenttina toimiessaan).

Kun olet saanut eläimesi pöydälle odottelemaan arvostelun alkua, älä huolestu vaikka boksia oliskin hieman siirrelty. Ahkerat assistentit valmistautuvat ennen tuomarin aloittamista ja järjestävät eläimiä numerojärjestykseen, jotta ne olisivat tarpeen tullen helposti löydettävissä. Voit toki auttaa assistentteja ja laittaa omat boksisi mahdollisimman numerojärjestyksen mukaisesti.

Jos olet ilmoittanut gerbiilisi/degusi sekä viralliseen että pet-luokkaan, sinun on parasta seurata molempien tuomaripöytien arvostelua, ja pitää huolta siitä että eläimesi on oikeaan aikaan arvostelussa. Samoin, jos gerbiilisi osallistuu silppuriskabaan ilmoita siitä assistentille, jotta eläimesi ei jää turhaan arvostelematta. Jos palkintojen jaon jälkeen huomataan, että jokin eläin on jäänyt arvostelematta, tuomari voi kyllä arvostella sen, mutta palkintoja eläin ei voi enää saada. Samoin jos väriluokka on jo arvosteltu ja luokkasijoitukset jaettu, ei tuomari voi niitä muuttaa, vaikka tuomari arvostelisikin lisää luokkaan kuuluvia eläimiä. Kukaan ei tietenkään tahallaan jätä arvostelematta eläintä, joka on ilmoitettu näyttelyyn. Omistajan on kuitenkin syytä varmistaa, että eläin on oikealla pöydällä ja että numero on näkyvästi esillä boksin päällä. Näin vältetään sekaannukset.

Kun eläintä arvostellaan tuomaripöydällä, älä häiritse tuomaria vaan anna hänen tehdä työnsä rauhassa. Eläinten näpelöinti tuomaripöydällä ei ole sallittua. Tuomarille ei saa esitellä muutenkaan omaa eläintään, asiat tulisi hoitaa esim. sihteerin välityksellä.

Näyttelyiden virallisten luokkien ikäluokat on gerbiilien osalta jaettu vielä väriluokkiin. Jokaisesta väriluokasta sekä degujen ikäluokista valitaan parhaat ja ne saavat palkintokortin, jonka väri / nauhan väri näyttää sijoituksen. Luokkavoittajat (LKV) saavat punaisen, toiseksi tulleet sinisen, kolmannet keltaisen, neljännet tumman vihreän ja viidennet vaalean vihreä kortin / nauhan. Korttia, jossa on lila nauha sanotaan laatuykköseksi (L1). Kun tuomari antaa tällaisen kortin se tarkoittaa sitä, että eläin on hänen mielestään niin hyvä, että sitä voisi käyttää jalostukseen. Palkintojenjaossa jaetaan KUMAkortteja eli kunniamainintoja, hyville eläimille, joissa on vaaleanpunainen nauha. Tavalliset ns." irtosertit" saadaan myös kortteina, jolloin nauhan väri on isänmaallisesti sinivalkoinen. Muotovalion arvonimeen vain 3 kappaleella oikeuttavat MVA-sertit ovat ruusukkeita.

Tuomari valitsee myös virallisissa luokissa Sarjansa Parhaat elikkäs parhaan valkovatsaisen naaraan ja uroksen, parhaan yksivärisen naaraan ja uroksen, parhaan pointtillisen naaraan ja uroksen sekä parhaan kuviollisen naaraan ja uroksen. Näistä tulevat näyttelytuloksissa vilahtelevat PVU, PVN, PYU, PYN, PPU, PPN, PKU ja PKN. Lisäksi on vielä Paras Koe-Standardi eli PK-S. Valkovatsaisia ovat, kuten nimikin sanoo kaikki värit joilla on valkoinen vatsa: kuten esimerkiksi agouti, grey agouti, argente, argente cream, ivory cream. Yksivärisiä ovat: black, slate, lilac, dove, r.e.w. ja p.e.w. Pontillisia puolestaan; d.t.w. ja siamese. Kuviollisia taas: white spotted (valkovatsaiset) ja patched (yksiväriset, pointilliset), collared (valkovatsaiset) ja pied (yksiväriset, pointilliset). Koe-standardista standardiin siirryttyään värit kuuluvat siis johonkin värisarjaan. Ei-Standardi väreille (joilla on vasta värikuvaus, ei edes standardi hahmotelmaa) järjestetään näyttelyissä katselmointeja.

Näyttelyn viisi komeinta tai kauneinta eläintä valitaan Rotunsa Parhaiksi (joka lajista erikseen; virallisista gerbiileistä sekä virallisita deguista että pet-gerbiileistä että pet-deguista että pet-perpalliduksista että pet-crassuksista että pet-dupraseista että pet-shaw jirdeistä jne.) ROP1 on luokkansa kaunein eläin, ROP2 toiseksi kaunein jne.

Näyttelyissä voit ostaa myös itsellesi näyttelyluettelon, johon on merkitty kaikki etukäteen ilmoitetut eläimet. Yleensä näyttelyluetteloja myydään info-pöydässä. Ja mikä ihmeen INFO-pöytä? Info-pöytä on paikka, josta voit kysyä kaikkea yhdistykseen liittyvää (jollei sinua osata info-pöydässä neuvoa niin sieltä ainakin osataan kertoa keneltä saa kysymykseesi vastauksen, ja tietenkin kysellä voi myös hallituksen jäseneiltä/muilta aktivisteilta kunhan vain roikut hihassa tarpeeksi kauan niin saat kyllä vastuksen), liittyä jäseneksi, ilmoittaa gerbiilisi silppuri-kilpailuun, ostaa pääsylippuja ja osallistua Yleisön Suosikin äänestykseen, rekisteröidä eläimesi, ostaa karkkia, sämpylöitä, mehua, jyrsijätavaroita: vanhoja lehtiä, vuosirumpuja, purua, eläinten ruokaa, ruokakuppeja mitä milloinkin (ja tuotteista saa JÄSEN-alennuksen!).

Ensikertalaisen kannattaa kysellä rohkeasti, vaikka kaikki muut näyttäisivätkin turhantärkeiltä ja siltä että tietävät mitä tekevät: kaikkihan ovat joskus harrastuksensa aloittaneet. Yleensä hallituksen jäsenet ovat sen verran "sokeata ja kuuroa" porukkaa etteivät heti huomaa jos joku ujompi koittaa jotain kysyä, mutta toki vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin. Aivan näyttelypäivän alussa olevaa sählinkiä ei kannata säikähtää, kyllä se siitä rauhoittuu.

Muutakin muistettavaa on näyttelyssä, jotta kaikilla olisi viihtyisää ja hauskaa näyttelypaikalla:

Muiden omistamiin eläimiin EI saa koskea, ilman omistajan lupaa, paitsi tietenkin jos ne pääsevät karkuun. Tämä johtuu siitä ettei vaaratilanteita pääsisi syntymään. Näyttelypaikalla mahdollisesti olevat koirat on pidettävä kytkettynä KOKO ajan, omistaja/koiran haltija on velvoitettu huolehtimaan tästä. Mikäli koira aiheuttaa häiriötä on omistajan vietävä se pois. Mikäli paikalla on koirille allergisia jyrsijäharrastajia on toivottavaa, että koirat vietäisi pois paikalta. Juoksu-aikaisia narttuja EI saa tuoda näyttelypaikalle.

 

Mirva Piippo (julkaistu aiemmin Aavikkorumpu-jäsenlehdessä 4-5/1996, ajankohtaistanut Merja Hosio Aavikkorumpuun 2/1999)