Ulkoiluttaminen

Kesä tekee tuloaan kovalla vauhdilla. Ihmiset viettävät ulkona paljon aikaa, kun sää on kaunis ja lämmin. Viime aikoina esimerkiksi Suomen Gerbiiliyhdistyksen Facebook-sivuilla on kyselty gerbiilien ulkoiluttamisen mahdollisuuksista. On hienoa, että halutaan että myös omat lemmikit pääsevät kokemaan osansa lämpöisestä ja raikaasta kesäsäästä. Ulkoiluttamisessa tulisi kuitenkin ottaa huomioon muutama tärkeä seikka, jotta se olisi turvallista eikä vahinkoja varmasti sattuisi.

Ensinnäkin tulee ottaa huomioon, että gerbiili on tottunut omaan tuttuun ympäristöönsä - omaan terraarioon ja esimerkiksi tuttuun juoksutusalueeseen. Se on tottunut tiettyihin hajuihin, valoihin ja ääniin. Siksi gerbiilille ulkoilu on jotain aivan uutta. Se saattaa olla myös sille pelottavaa. Tästä johtuen jotkin ihmiset ja kokeneet kasvattajat eivät suosittele gerbiilin tai degun ulkoilutusta lainkaan. Lähtökohtana tulisi kuitenkin olla leikin hyvinvointi.

Jos gerbiilin tai muun hyppymyyrän kuitenkin ehdottomasti haluaa viedä ulos, se tulisi tehdä tarkasti rakennetussa aitauksessa tai vastaavassa, mistä se ei missään tapauksessa pääse karkaamaan. Peruslähtökohtina on, ettei aitaus saa olla liian kuuma, kylmä, vetoisa tai kostea. Aitauksen tulisi koostua kokonaan esimerkiksi erittäin pienisilmäisestä verkosta, joka kattaa aitauksen joka puolelta. Näin gerbiili ei pääse hyppämään pois tai kaivautumaan pois aitauksesta. Tilassa tulisi olla myös erilaisia suojia, kuten "puolitettuja" kukkaruukkuja tai pesämökkejä, joihin pääsee tarvittaessa piiloon. Vettä ja ruokaa on oltava tarjolla. Varminta on, ettei aitauksen alueella kasva kuin ruohoa, jos ei ole varma siitä mitä kasveja gerbiilin on turvallista syödä. Täytyy myös olla varma siitä, ettei nurmikkoa ole myrkytetty esimerkiksi voikukkien varalta.

Ulkoilutettaessa täytyy myös ottaa huomioon riski, että ulkoa voi tarttua erilaisia tauteja tai loisia. Ulkoiluttaminen voi siis olla riski terveydelle, vaikka ulkoilutuspuitteet olisivat kaikin puolin kunnossa.

Gerbiilin ulkoiluttaminen valjaissa ei ole suositeltavaa. Syitä tähän on useita. Gerbiilille valjaiden laittaminen ylipäätään voi olla jo haastavaa. Lisäksi gerbiili ei ymmärrä, miksi sen vapautta on yhtäkkiä rajoitettu eikä se pääsekään kulkemaan enää sinne minne haluaisi. Jos hihnasta kiskaisee liian kovaa, gerbiiliä voi sattua tai ohuet luut voivat jopa murtua. Tämän lisäksi gerbiili voi nakertaa hihnan poikki ja karata.

Yksi hyvä vaihtoehto olisi viedä gerbiili hetkeksi ulos kuljetusboxissa, jossa niitä kuljetetaan myös esim eläinlääkäriin tai näyttelyyn. Tällöin gerbiili on omissa tutuissa puruissaan, taudit eivät voi tarttua ja se ei voi karata. Boxi tulee tällöin silti sijoittaa varjoon, ja lämpötilaa on tarkkailtava ettei gerbiili vain saa lämpöhalvausta. Omistajan on hyvä tarkkailla gerbiilin reaktiota vieressä - kokemus voi kaikesta huolimatta olla sille hyvin jännittävä.

Artikkelin on kirjoittanut Venla Ulmala ja se on julkaistu Aavikkorummun numerossa 2/2016.