FAQ - Poikasten teettäminen

Lue lisää kasvatukseen käytettävien eläinten terveydestä ja luonteesta täällä.

Lisää tietoa poikasten teettämisestä löytyy kasvattajakurssista.

Minkä ikäisellä naaraalla voi teettää poikaset?

Gerbiilinaaraan tulee olla vähintään 4 kk ikäinen, ennen kuin sen voi astuttaa. Sopiva ikä ensimmäisen poikueen teettämiseksi on yleensä 5-12 kk. Jos naaras astutetaan aiemmin, sen oma kehitys jää kesken, eli se ei saa rauhassa kehittyä normaalin kokoiseksi. Aikainen astutus ei tee muutenkaan hyvää naaraalle, sillä se saattaa stressaantua kovastikin, mikäli ei ole vielä valmis hoitamaan poikasia. Tällöin se saattaa myös jättää poikaset kokonaan hoitamatta.

 

Haluaisin teettää omalla naaraallani poikaset. Kannattaako, ja mistä saan uroksen?

Miksi haluat teettää naaraallasi poikaset? Yleensä naaras kannattaa astuttaa vain, mikäli astuttamisella on jokin päämäärä. Jos siis naaraasi on jalostuksellisesti hyvä ja uskot sen voivan osaltaan parantaa Suomen gerbiilikantaa, naaraallasi kannattaa teettää poikaset. Muussa tapauksessa ei kannata, ellet sitten aio itse pitää kaikkia poikasia, tai ellei sinulla ole niille valmiiksi hyviä koteja. Kunnollisia koteja ei ole helppoa löytää ja poikaset ovat sinun vastuullasi!

Jos haluat kuitenkin teettää naaraallasi poikaset, uros kannattaa siksi aikaa lainata (kaverilta tai kasvattajalta) ja naaraalla kannattaa teettää vain yhdet poikaset. Älä missään tapauksessa osta naaraallesi vakituiseksi kaveriksi urosta, sillä silloin poikasia tulee joka kuukausi. Tämä taas rasittaa naarasta kohtuuttomasti.

 

Mitä tarkoittaa luovutusikä?

Luovutusiällä tarkoitetaan ikää, jolloin gerbiili on valmis lähtemään emänsä luota omaan kotiin. Alle luovutusikäistä poikasta ei pitäisi koskaan myöskään ostaa, ei edes säälistä.

 

Milloin poikaset ovat luovutusiässä?

Aikaisintaan kuuden viikon ikäinen gerbiili on valmis lähtemään omaan kotiin. Jos gerbiili kuitenkin jostain syystä joutuu muuttamaan yksin (ilman veljiä tai sisaria), eikä sillä ole uudessa kodissakaan valmiina kaveria, parasta olisi pitää se kotona kahden kuukauden ikään asti. Sama pätee myös, jos poikanen on epätavallisen pienikokoinen tai hieman heikko.

 

Ostin eläinkaupasta kaksi naarasgerbiiliä. Nyt huomasin, että terraarioon oli ilmestynyt poikasia.

Tätä tapahtuu valitettavasti aika usein, sillä eläinkauppiaat eivät aina osaa erottaa gerbiilin sukupuolia toisistaan. Gerbiilisi saattavat olla uros ja naaras. Tarkista asia (esim. eläinlääkärin tai kasvattajan avulla)! Jos gerbiilisi todella ovat eri sukupuolta, erota ne toisistaan ennen seuraavan poikueen syntymää (jos uusi poikue nimittäin ehtii syntyä, uros astuu naaraan uudelleen heti synnytyspäivänä). Paras ajoitus on erottaa uros ja naaras toisistaan, kun ensimmäiset poikaset ovat kolme viikkoa vanhoja. Jos et löydä urosgerbiilillesi uutta kotia, laita sen kaveriksi urospoikasia, sillä gerbiili ei viihdy yksin. Kun ensimmäinen poikue on luovutusiässä (6 viikkoa), ota sieltä urospoikaset aikuisen uroksen terraarioon. Naaraspoikaset voit jättää yhteen emonsa kanssa. Sinun pitää siis hankkia toinen terraario. Missään tapauksessa et saa jättää eri sukupuolta olevia gerbiilejä vakituisesti yhteen, sillä ne saavat joka kuukausi poikasia. Tämä taas on naaraalle kohtuuttoman raskasta.

 

Voi myös olla, että molemmat gerbiilisi ovat todella naaraita, mutta toinen (tai molemmat) niistä on tullut raskaaksi jo eläinkaupassa. Tällöin poikasten isä on todennäköisesti naaraan veli tai isä. Kun poikaset ovat luovutusiässä, myy ne hyviin koteihin tai vie eläinkauppaan, josta aiemmin naarasgerbiilisi ostit. Toki voit jättää pentueen naaraspoikaset omaankin naaraslaumaasi, jos tahdot.

 

Voinko jättää naaraspoikaset asumaan äitinsä kanssa, vai alkavatko gerbiilit tapella keskenään?

Voit jättää naaraspoikaset emonsa kanssa. Joskus saattaa tulla pieniä erimielisyyksiä, kun poikaset kasvavat "uhmaikään", tai jos emo saa uudet poikaset. Yleensä erimielisyydet kuitenkin selvitetään ja koko lauma asuu yhdessä elämänsä loppuun asti. Mutta tämä siis todellakin riippuu naaraan luonteesta.

 

Päivitetty viimeksi 29.12.2012