FAQ - Tapaturmat ja ongelmatilanteet

Lisää ohjeita ongelmatilanteisiin täältä.


Gerbiilini jahtaa toista gerbiiliä ja toinen piipittää kovaan ääneen. Pitääkö gerbiilit nyt erottaa?

Kyllä, tilanne tulee jotenkin katkaista tai muutoin vastassasi voi olla pian suuremmat vahingot. Jahdattu juoksee henkensä edestä niin, että terraarion lasiseinät kumahtelevat gerbiilien iskeytyessä niihin. Jahdattu saattaa onnistua juoksemaan esimerkiksi saviruukkuun ja yrittää piippaamalla sieltä viestittää jahtaajalle, ettei tämä tunkeutuisi perässä. Erota gerbiilit niin pian kuin mahdollista ja pistä jompi kumpi vaikka kuljetusboksiin. Anna gerbiilien rauhoittua ja tarkista sitten vammat. Jahdatulla gerbiilillä voi olla jo haavoja takaosassaan: selässä, vatsassa, hännässä ja jaloissa. Mikäli vammat ovat suuret ja gerbiili näyttää heikolta, ota yhteys eläinlääkäriin. Mikäli vammat ovat pieniä ja verenvuoto on vähäistä, anna vuodon tyrehtyä ja gerbiilin pestä haavat. Tarvittaessa voit vuodon tyrehdyttyä puhdistaa haavoja keitettyyn veteen kastellulla vanulapulla. Tarkkaile haavoja tulehtumisen ja gerbiilin olotilaa mahdollisen verenmyrkytyksen varalta ja ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.

Voit erottaa jahdatun ja jahtaajan toisistaan joko omiin terraarioihinsa tai rakentaa terraarioon väliverkon. Mikäli laumassa on useampia laumanjäseniä, suositellaan niitä laitettavaksi jahdatuksi tulleen puolelle ja tappelupukari omalle puolelleen.

Kts. ohjeet väliverkon rakentamiseen täältä.

Gerbiilini ovat verisiä, mutta nukkuvat yhdessä samassa pesässä. Mitä nyt teen?
Toisinaan gerbiilit ovat selvästi ottaneet yhteen, mutta näyttävätkin tulevan yllättäen toimeen toistensa kanssa tappelun jälkeen. Jotkut suosittelevat näissä tilanteissa gerbiilien erottamista varmuuden vuoksi, mutta toisinaan gerbiilit ovat tappelun seurauksena onnistuneet selvittämään välinsä toisen alistuessa toiselle. Kts. ylemmästä kohdasta haavojen hoito-ohjeet ja konsultoi tarvittaessa eläinlääkäriä vammojen suuruudesta riippuen. Verta voi joskus tulla paljonkin, vaikkei haava olisikaan suurensuuri. Gerbiilin yleisvointi on tappelun jälkeen tärkein mittari siinä, tarvitseeko eläintä viedä eläinlääkäriin.

Lue lisää gerbiilien tappelusta ja uudelleentotuttamisesta täältä.

Gerbiilini häntä katkesi, mitä nyt?
Gerbiiliä ei saa nostaa koskaan muutoin kuin hännäntyvestä, tai häntä voi katketa. Myös muissa tilanteissa häntä saattaa katketa, mm. tappelussa tai jos esimerkiksi perheen muu lemmikki pääsee kontaktiin gerbiilin hännänpään kanssa. Yleensä häntäruoto jää näkyviin ihon irrotessa kuin miekan tuppi häntäruodon päältä. Ihme kyllä monesti gerbiili näyttää jatkavan touhujaan, kuin ei mitään olisikaan tapahtunut eikä häntä yleensä edes juurikaan vuoda verta. Gerbiili usein huolehtii itse häntävammoistaan ja ne paranevatkin hurjasta ulkonäöstä huolimatta usein hyvin, eikä amputaatiota tai muutakaan hoitoa välttämättä tarvita. Seuraa kuitenkin hännän paranemista tarkkaan ja puhdista tarvittaessa keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä. Häntäruoto kuivuu itsekseen muutaman päivän aikana ja tipahtaa yleensä itsekseen pois. Mikäli häntävamma tulehtuu, vuotaa tai gerbiilin yleisvointi romahtaa, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

En löydä toista gerbiiliäni terraariosta ollenkaan. Mitä on voinut tapahtua?
Toisinaan gerbiilit voivat karata, jopa jälkiä jättämättä, jos ovat saaneet hivutettua kattoverkkoa vain hiukan. Varmista ensin huolellisesti, että gerbiili ei ole terraariossa jossain virikkeen sisällä piilossa tai juuttuneena mihinkään, esimerkiksi saviruukun kaaduttua sen päälle. Sen jälkeen käy läpi kaikki purut huolellisesti siltä varalta, että gerbiili onkin kuollut. Tämän voi tehdä rukkaset kädessä ja nostella purut kämmenellinen kerrallaan pois terraariosta. Mikäli löydät ruumiin, nosta se pois ja siivoa terraario erittäin huolellisesti. Voit myös pestä virikkeet ja käyttää desinfiointiainetta. Mikäli gerbiiliä ei silti näy, on se todennäköisimmin karannut. Yritä paikallistaa huone huoneelta gerbiilin olinpaikka esimerkiksi rapinan tai nähtyjen papanoiden avulla. Gerbiilit vetäytyvät yleensä suojaan kuullessaan etsinnöistä aiheutuvaa kolinaa, joten voit myös yrittää istua hiljaa paikallesi ja odottaa, havaitsetko gerbiilin.

Gerbiilini on karannut terraariosta, enkä enää saa sitä kiinni. Mikä neuvoksi?

Mikäli tiedät, missä huoneessa gerbiili on, estä gerbiilin kulku muihin huoneisiin sulkemalla ovet ja tilkitsemällä mahdolliset oven alareunat ym. kolot. Tämän jälkeen voit yrittää houkutella gerbiilin esiin herkuilla tai laittamalla esimerkiksi pahviputken, pahvipaketin tms. lattialle ja odottaa, että gerbiili menee sisälle, jolloin voit napata gerbiilin. Palauttaessasi gerbiiliä takaisin laumansa pariin, seuraa laumaa jonkin aikaa varmistuaksesi, että lauman jäsenet hyväksyvät yhä karkurin. Karkuri saattaa nimittäin haista muiden laumanjäsenten mielestä oudolta ja ne saattavt suhtautua siihen kuin vieraaseen eläimeen, varsinkin, jos karkureissu on ehtinyt venähtää kovinkin pitkäksi.

Lue lisää: Karannut gerbiili ja sen pyydystys

Päivitetty viimeksi 20.9.2023