Terraarion sisustus

Purukerros on terraarion tärkein virike. Muut virikkeet saavat jäädä reilun purukerroksen alle.

Teksti ja kuvat: Marjaana Rantakallio 2013

Terraarion sisustamisessa täytyy ottaa huomioon eläinlajin luontaiset tarpeet. Gerbiileillä se merkitsee kaivelumahdollisuuksia, luonnossa gerbiilit asuvat maanalaisissa käytävissä. Gerbiilin hampaat kasvavat koko ajan, joten pureskeltavaa tulee aina olla tarjolla. Sisustuksen tulisi olla sellainen, että se ei pääse vahingoittamaan gerbiiliä. Terraariossa ei saa olla mitään muovista (tästäkin syystä jumapullon on hyvä olla terran ulkopuolella) eikä myöskään sellaista, minkä alle gerbiili voi jäädä kaivellessaan. Sisustuksen täytyy olla sellainen, että gerbiilit eivät voi jäädä kiinni (esim. nurinpäin kääntyneet kukkaruukut) tai muutoin vahingoittua. Gerbiilit purevat helposti esiin esim. mökeissä olevat naulat/niitit, joten varovaisuutta tulee noudattaa niiden käytössä. Kun käytät pahvilaatikoita/pahvia sisustuksessa, poista niistä teipit ja niitit.

Uusi terraario on hyvä desinfioida ja pyyhkiä pesuaineella ennen käyttöönottoa. Pyyhi terra sisältä viimeiseksi pelkällä vedellä. Aloitan terraarion sisustamisen laittamalla pohjalle pahvia/pahvilaatikoita. Pahvilaatikoista otetaan pois niitit ja teipit ja varmistetaan, että siinä ei ole sellaisia reikiä, joihin gerbiili voi jäädä kiinni. Kaikki terraarioon laitettavat painavammat esineet kannattaa laittaa pohjalle, etteivät gerbiilit vahingoita itseään niiden alla kaivellessaan tai niiden tipahtaessa eläinten päälle. Terraarioon tulee paljon purua. Täytyy huomioida, että jos laumassa on pieniä poikasia tai muuten ihmisiin/käsittelyyn tottumattomia gerbiileitä, purua käytetään vähemmän. Kun terrassa on vähempi purua, gerbiilit eiväi pääse pakenemaan purujen alle ihmisen lähestyessä ja näin ne on helpompi totuttaa ihmisiin.   Itse käyn hakemassa purun (oikeammin kutteri) sahalta. Sihtaan sen siellä kertaalleen ennen pussitusta, niin että enimmät pölyt jäävät sinne. Minusta kaupassa myytävät purut ovat liian hienojakoisia ja pölyäviä. Pölyävä puru altistaa gerbiilit esim. hengitystieongelmille. Kaikenlaisia muitakin kuivikkeita on markkinoilla, esim. mörttiröpö (haapahake) ja ekokuitu, mutta minun mielestäni puru on käytännöllisintä. Vessapaperia on hyvä laittaa terraan, sillä gerbiilit tykkäävät tehdä siitä pesän. Vessapaperin voi laittaa ihan purujen päälle ja gerbiilit viesät sen itse sitten haluamaansa paikkaan. Puunrungot ovat hyviä kiipeilyyn ja pureskeluun. Ulkoa tuodut puut on hyvä pestä ja käyttää uunissa syöpäläisriskin vuoksi. Isot karahkat voi saunottaa useampaan kertaan. Käytä vain myrkyttömien lehtipuiden oksia.

Sisustukseen virikkeeksi ja pesäntekotarvikkeeksi voi myös käyttää hyvälaatuista pölyämätöntä heinää. Gerbiilit kyllä purevat heinän nopeasti pikkusilpuksi. Nykyään saa sellaista puusäijettä esim. Ruti-rex markkinontinimellä, tämä on nyt meillä korvannut heinän. Laitan rutireksiä aina alimmaiseksi hieman käsillä silpottunua.

Gerbiileille voi laittaa pesämökin, joko puisen, savisen tai posliinisen. Gerbiilit saattavat kyllä rakentaa pesän vaikka pahvilaatikkoon tai nukkua ihan taivasalla. Gerbiilit saattavat "muuttaa" eli vaihtaa nukkumapaikkaa useinkin. Yleensä koko lauma nukkuu samassa paikassa, joten olisi hyvä, että terraariossa olisi yksi pesämökki, johon koko lauma tilavasti mahtuisi.

Itse käytän terraarioissaa myös paksuja pahviputkia, joita saa esim. kangas- ja rautakaupoista. Gerbiilin joutuvat käyttämään niiden puremiseen enemmän hampaitaan kuin tavallisen pahvin pureskeluun. Lisäksi putket auttavat kaivamaan parempia tunneliverkostoja. Savi- ja kukkaruukut ovat myös siinä mielessä hyviä sisustuksessa, että kun gerbiilit kaivelevat niissä, niiden kynnet lyhenevät samalla. Olen käyttänyt paljon nurinpäin käännettyjä kukkaruukkuja pesinä, sahaten (laattasahalla) niihin kulkuaukot. Ja kuten alla olevasta kuvasta näkee, niin peitän varmuuden vuoksi myös kukkaruukun pohjareiän, jotta gerbiilit eivät jää siihen kiinni.

 

Virikkeet tulee sijoitella terraarion pohjalasia vasten.
Turvallisia virikkeitä gerbiilien terraarioon.