FAQ - Terraario ja virikkeet

Millainen asunto olisi paras gerbiilille?

Paras asunto gerbiilille on lasinen tai muovinen iso terraario. Häkki ei ole niin hyvä, sillä gerbiilit kaivelevat mielellään, ja häkissä suurin osa puruista päätyy pinnojen välistä lattialle. Häkkiin ei pysty myöskään laittamaan tarpeeksi paksua purukerrosta.


Minkä kokoinen terraarion pitää vähintään olla kahdelle gerbiilille ja mitä virikkeitä siellä pitää olla?

Valtioneuvoston asetuksessa koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta kerrotaan, että "Gerbiilin pitopaikassa on oltava putkia, käytäviä tai kanavia taikka muita vastaavia rakenteita tai mahdollisuus kaivaa käytäviä maahan. Gerbiilin, sinsillan ja degun pitopaikassa on tarvittaessa oltava mahdollisuus kylpeä hiekassa tai muussa vastaavassa materiaalissa."

Saman asetuksen mukaan gerbiilin terraarion korkeus tulee olla vähintään 0,3 m (=30cm) ja pohjapinta-alan tulee olla vähintään 0,12 m2. Ryhmässä pidettävillä gerbiileillä tulee olla tilaa terraariossa 0,06 m2 jokaista terraariossa pidettävää gerbiiliä kohden. Terraarion paras koko on kuitenkin huomattavasti minimimittoja suurempi.

Lue lisää terraarion sisustamisesta täältä.Mistä gerbiilien terraarioita voi ostaa?

Monet jyrsijäharrastajat kauppaavat vanhoja terraarioitaan mm. erilaisten sosiaalisen median ja keskusteluryhmien myyntipalstoilla. Terraarion voi tehdä myös itse tai pyytää paikallista lasiliikettä tekemään halutunkokoinen terraario (lasiliikkeitä voit etsiä numeropalvelusta tai hakemalal internetistä). Myös jotkut eläinkaupat myyvät edullisesti vanhoja akvaarioita, jotka vuotavat ja joissa ei enää voi pitää kaloja. Myynnissä olevia vanhoja akvaarioita tai terraarioita voi etsiä myös kauppojen ilmoitustauluilta tai pakallislehtien osto- ja myyntipalstoilta.


Gerbiilini puruttavat paljon lattialle. Mitä voin tehdä?

Tätä ongelmaa esiintyy juuri häkissä asuvien gerbiilien kanssa. Ratkaisuna on pohjalaatikon korottaminen tai gerbiilien siirto terraarioon. Kaiveleminen kuuluu gerbiilien luonteeseen, joten niille tulisi antaa mahdollisuus siihen.


Voinko käyttää sanomalehteä tai paperisilppua kuivikkeena?

Sanomalehti tai paperisilppu eivät ole kovin imukykyisiä, joten ne eivät sovellu gerbiilille kuivikkeeksi. Muita huonoja kuivikkeita gerbiilille ovat sahanpuru ja hiekka, sillä ne pölisevät kovasti. Parasta kuiviketta gerbiilille on kuiva kutterinpuru.


Lähelläni on saha, josta voisin ostaa kutterinpurua. Onko se sopivaa gerbiileille?

Mikäli kutterinpuru on kuohkeaa lastua, jossa ei ole mukana paljoa hienojakoista pölyä, se on sopivaa gerbiilille. Ehdoton vaatimus on, ettei purun joukossa saa olla kyllästettyä tai muutoin käsiteltyä puuta (maalattua, lakattua) tai muita epäpuhtauksia (trasselitukkoja jne).


Kuinka usein purut pitää vaihtaa?

Gerbiilien virtsa ei haise samalla tavalla, toisin kuin monien muiden jyrsijöiden. Aavikkoeläimenä gerbiili myös virtsaa vähemmän. Käytännössä purut olisi hyvä vaihtaa noin 2-4 viikon välein, mutta vaihtoväli riippuu mm. terraarion koosta, purun määrästä, gerbiilien lukumäärästä jne. Mikäli asumuksena käytetty terraario on pieni, gerbiileitä on useampia tai purua joudutaan jostain syystä pitämään vähemmän, tulee purut vaihtaa useammin. Isossa terraariossa puruja tarvitsee vaihtaa harvemmin, yleensä noin 4-6 viikon välein.

Miten saan juomapullon kiinnitettyä terraarioon?

Juomapullon saa ripustettua roikkumaan rautalangalla tai pullon mukana tulevalla kiinnikkeellä kattoritilästä tai terraarion lasireunasta, kun laittaa juomapullon ympärille kuminauhan. Kuminauhaan kiinnitetään rautalanka, jonka päässä on koukku, josta pullon saa kiinnitettyä kattoritilään. Ripustuskoukun voi myös teipata pullon kylkeen tai tehdä ripustuskoukun kokonaan rautalangasta pullon ympärille. Tällöin rautalankaa kietaistaan ensin kaulan ympärille, jonka jälkeen jatketaan ja tehdään lenkki pullon keskiosan kohdalle. Tästä tehdään vielä ripustusvarsi, jonka päähän taivutetaan koukku.


Millainen ruokakuppi on hyvä gerbiilille?

Paras ruokakuppi on keraaminen kuppi, jota gerbiilit eivät voi jyrsiä. Ruokakuppi kannattaa nostaa jollekin tasolle, jotta gerbiilit eivät puruttaisi sitä täyteen.


Saako terraarioon laittaa oksia?

Saa laittaa, kunhan muistat tarkistaa, että oksat ovat kuivia eikä niissä ole hometta tms. Oksat tulee muistaa myös käyttää uunissa tai saunassa, jolloin niissä mahdollisesti olevat loiset kuolevat. Uunissa niitä voi pitää 200 asteessa noin 10 minuuttia, mutta saunassa niiden olisi hyvä olla esimerkiksi kahdenkin saunomiskerran ajan ihan alusta loppuun.

Voinko laittaa gerbiilille muovisen hamsterinmökin?

Muovinen hamsterinmökki ei ole sopiva gerbiilille. Gerbiilit saavat jyrsittyä siitä terävällä hampaillaan irti palasia, jotka voivat joutua suolistoon ja aiheuttaa siellä tukoksia. Myöskään muut muoviset lelut eivät ole sopivia gerbiileille.


Millaiset lelut ovat hyviä gerbiileille?

Sopivia leluja ovat erilaiset pahvirullat (WC- tai talouspaperin hylsyt), pahvirasiat, ontot kookospähkinänkuoret, kukkaruukut, kaarnan kappaleet, oksat, heinä ja olki. Pahvirullista voit rakennella gerbiileillesi erilaisia tunneleita, joissa niiden on hauska juoksennella.


Voinko pitää gerbiililläni juoksupyörää?

Juoksupyörää ei suositella gerbiilille, koska gerbiilin häntä voi jäädä jumiin juoksupyörän pinnojen väliin. Mikäli juoksupyörän haluaa gerbiileille silti laittaa, sen tulee olla umpinainen ja riittävän suuri (vähintään 25 cm halkaisijaltaan). Jos pyörä ei ole umpinainen ja terraariossa on kaksi gerbiiliä ja ne leikkivät yhtä aikaa juoksupyörässä, voi juoksupyörästä tulla varsinainen giljotiini: toinen gerbiileistä saattaa jäädä puristuksiin pinnojen väliin, kun toinen juoksee pyörässä.


Lue myös: Tarvitseeko gerbiili juoksupyörää tai muita liikunnallisia virikkeitä?


Mitä leluja gerbiilille ei saa antaa?

Gerbiilille ei pidä antaa muovisia leluja, rasioita tai muovitettuja kartonkeja (esim. maitopurkit, pakkauslaatikot, joissa muovipinnoite), joista ne saavat jyrsittyä paloja irti. Jos gerbiilille annetaan leluiksi pahviputkia on hyvä tarkistaa että putki ei ole niin kapea, että gerbiili voi juuttua siihen kiinni. Sama koskee myös erilaisia pesämökkejä, kukkaruukkuja ja kookospähkinoitä, joihin on tehty kulkuaukko gerbiilille. Kulkuaukon tulee olla niin iso, että gerbiili mahtuu siitä kulkemaan vaivattomasti ilman, että se voi jäädä siihen kiinni.


Päivitetty 28.6.2018