Argente

Kuva: Viivi Välimäki

Gerbiilin argente värillä on ollut aikojen saatossa monta nimeä. Sitä on kutsuttu nimillä golden (kultainen), white bellied golden (valkovatsainen kultainen) ja cinnamon (kaneli). Lopulta kuitenkin nimeksi vakiintui argente, joka on muuten ranskaa ja tarkoittaa hopeaa. Ensimmäiset argenten väriset gerbiilit löydettiin vuonna 1977 eräästä Pohjois-Lontoolaisesta koulusta. Poikaset olivat ilmestyneet aivan tavalliseen agouti-poikueeseen.

Geneettisesti argente on punasilmäinen muunnos agoutista eli AA pp GG CC. Punasilmäisyysgeenin p ansiosta agoutin tummanharmaa pohjakarva muuttuu vaaleamman harmaaksi ja karvan päässä oleva musta tippi vaaleammaksi lähes valkoiseksi. Suurimmat virheet argentessa johtuvatkin juuri agouti taustasta ja agoutin kolmivärisestä karvasta. Värimuunnoksen suurimpia virheitä ovat liian vaalea ja epätasainen perusväri, harmahtava perusväri sekä harmahtava tippaus.

Rotumääritelmässä on argente määritelty seuraavasti:

" Värin tulee olla puhtaan kultainen, ilman messingin tai punaisen värinsävyä, myöskään tippausta tai sävyn vaihteluja ei saa esiintyä. Vatsaväri valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsavärin välillä tulee olla tasainen, tarkka ja suora rajalinja. Valkoisen vatsavärin leveys tulee olla suunnilleen puolet päälivärin leveydestä ja juuri ja juuri havaittavissa, kun eläintä katsotaan sivuprofiilista. Jalkojen ulkosivujen tulee olla päälivärin mukaiset. Turkin pohjavärin tulee olla kauttaaltaan siniharmaa. Korvat kuten pääliväri. Hännän tulee olla kullanvärinen koko pituudeltaan. Puolivälissä häntää alkaa hännän päälipuolella kasvaa pidempien valkoisten karvojen muodostama harjas. Valkoiset karvat lisääntyvät tasaisesti hännänpäähän mentäessä niin, että hännänpään tupsu on lähes valkoinen. Viikset valkoiset. Jalat valkoiset, kynnet neutraalin väriset. Silmät rubiininpunaiset."

Näyttelyissä suositaan argenteja joiden perusväri on mahdollisimman tumma ja syvä. Sen tulisi olla yhtä tumma kyljistä kuin selästäkin. Vaikka argenten karva on kolmivyöhykkeinen pyritään jalostuksellisesti saamaan se lähes kaksivyöhykkeiseksi, eli punaisen värin osuus keskellä ulottuisi aina mahdollisimman pitkälle karvan päähän. Harmaan pohjakarvan osuus yritetään pitää myös mahdollisimman lyhyenä, jolloin gerbiilille ei tule harmahtavaa perussävyä turkkiin. Pohjakarvan tulisi näkyä vasta kun turkkia puhaltaa vastakarvaan, gerbiilillä tulisi kuitenkin olla harmaa pohjaturkki eli kultainen väri ei saisi mennä karvan juureen asti.

Surullisen kuuluisa harmaa tippaus argenteissa syntyy karvan päässä olevasta tipistä. Tipin osuuden tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja sen tulisi olla väriltään valkoinen. Hyvin usein tippi on enemmän tai vähemmän harmahtava, jolloin eläin näyttää tipatulta. Parhaiten harmaa karvanpää tulee esiin gerbiilin hännässä, jolloin häntäharjas on valkoisen sijasta harmaa.

Kasvatuksellisesti parhaita argenteja saadaan kun systemaattisesti yhdistetään vain argenteja keskenään. Jälkeläisistä käytetään jalostukseen vain parhaimmat ja liian vaalean tai epätasaisen perusvärin omaavat sekä tipatut gerbiilit voi myydä lemmikiksi. Jos perusväri pääsee vaalenemaan liiaksi on kasvattajalla ongelmia edessään, koska hyvän ja tumman perusvärin tuominen takaisin kantaan on todella vaikeaa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa käydä läpi kaikki jo olemassa olevat argentet ja jos silti ei löydy sopivaa, voidaan käyttää erittäin punaista agoutia.

Agoutin käyttäminen tuo kantaan puolestaan tikkauksen, jonka poistamiseen saa tehdä töitä monta sukupolvea. Kannattaa siis pitää mielessä että agouti on viimeinen hätävara, jota voidaan käyttää jos yhtään sopivaa argentea ei ole tarjolla. Ihan mitätahansa eläinkauppa agoutia ei silloin pidä käyttää vaan vain sellaista, jolla on mahdollisimman tumma ja tasainen perusväri. Aina parempi, jos käytetyn agoutin tippaus on liian himmeä agoutikasvatusta ajatellen.

Yellow foxeja ei Suomessa vielä kovin montaa ole. Tämän värin käyttö argentelle on hyvin ristiriitaista. Toisaalta yllow foxia käyttämällä on mahdollista saada tuotua argnte kantaan haluttua punaista perussävyä, mutta virheenä tule liian korkea vatsalinja. Korkea varsalinja saattaa sinnitellä linjoissa useammankin sukupolven ajan vaikka kasvattaja yhdistäisi vain argenteja keskenään. Yellow foxin käyttö ei siis ole argente kasvatuksessa kovin suotavaa.

Argente creamia voidaan käyttää argenten jalostukseen tietyin varauksin. Argente cream saattaa tuoda tullessaan karvaan ei toivotun tippauksen. Ivory cream voi vaalentaa argenten perusväriä ja tuoda mukanaan perusvärin epätasaisuutta. Mikäli ivory creamia käytetään tulisi sen olla perusväriltään mahdollisimman tumma ja tasainen.

Musta-sarjan värejä ei pitäisi yhdistää argenteen ollenkaan. Ne vievät argenten punaisuutta pois sekä kaventavat kultaisen vyöhykkeen aluetta karvassa. Lopputulos on usein himmeä keltainen, joka voi olla voimakkaastikin tipattu.

Argentet ovat pärjänneet viimeaikoina näyttelyissä erinomaisesti. Taustoiltaan ne ovat kaikki olleet englantilaislinjaisia. Kasvattajien kannattaa pitää argente kannasta hyvä huoli, jotta saamme pidettyä tason tulevaisuudessakin yhtä hyvänä.