Gerbiili puree

Pureminen on ikävää käytöstä, ja jo pieni näykkäisy sattuu. Kun gerbiili näykkii, ei ihoon yleensä jää jälkiä eikä siitä tule verta. Gerbiilin purressa iho menee rikki ja haavasta saattaa vuotaa verta.

Gerbiili on saaliseläin, jota ohjaavat vielä vuosikymmenten lemmikkinäpitämisen jälkeenkin vahvat saaliseläimen selviytymisvietit. Kokiessaan itsensä uhatuksi gerbiili usein pyrkii taistelemaan tai pakenemaan uhkaa, mihin näykkiminen ja pureminenkin usein perustuu.

Gerbiili on nopeasti oppiva eläin ja monesti näykkiminen ja pureminen on usein opittua ei-toivottua käytöstä, jolla gerbiili yleensä viestii sille epämiellyttävästä tilanteesta. Puremisen ja näykkimisen syitä on kuitenkin monia, eikä varsinaista syytä ole aina helppo edes löytää, mutta gerbiiliä voi yrittää opettaa pois puremisesta.

Gerbiili puree terraariossa
Pureeko gerbiili terraariossa olevaa kättä? Olitko juuri käsitellyt käsilläsi gerbiilinruokaa? Joskus gerbiilit saattavat näykkäistä kättä kuin kokeillakseen, onko se syötävää, varsinkin, jos se tuoksuu ruoalta. Joskus herkkujen aikaisempi tarjoilu kädeltä saattaa myös johtaa siihen, että gerbiili näykkii: se saattaa tehdä sitä tahallaan saadakseen herkkuja.

Jos gerbiili puree kunnolla terraariossa olevaa kättä, se on usein merkki siitä, että gerbiili kokee käden uhkaavan reviiriään tai itseään. Tällaisilla gerbiileillä on yleensä hyvin voimakas reviirivietti, ja äärimmäisillään se saattaa yltyä jopa aggressiiviseksi käytökseksi omistajaa tai lajitoveria kohtaan.

Näykkivä tai pureva gerbiili oppii helposti siihen, että käsi otetaan pois terraariosta puremisen jälkeen ja alkaa tavoitella sitä käytöksellään. Siksi olisi hyvä, ettei kättä otettaisi pois terraariosta puremisen takia, vaan jatkettaisiin kuin mitään ei olisi tapahtunut tai korkeintaan hellästi työnnettäisiin gerbiiliä edemmäs. Tämä onnistuu esimerkiksi käyttäessä nahkahansikkaita tai mikäli haluaa suojautua vielä paremmin, pisto- ja viiltosuojahansikkaita. Tällöin gerbiili oppii, että käsi ei mene pois, mutta mitään pahaa ja ikävääkään ei tapahdu. Anna gerbiilin itse kiivetä kädelle ja syliin, mutta älä yritä väkisin ottaa gerbiiliä kiinni, vaan etene rauhallisesti pienin askelin yrittäen totuttaa gerbiiliä käden läsnäoloon terraariossa. Voit myös palkita gerbiiliä esim. herkuilla silloin, kun se käyttäytyy toivotulla tavalla eikä pure, mutta käden sijaan herkut voi olla syytä tarjoilla muuakta kuin kädestä.

Gerbiili puree kädellä ollessaan

Hyvin usein kädellä käsittelyssä oleva gerbiili näykkii tai puree tuntiessaan olonsa epämiellyttäväksi. Se voi esimerkiksi olla tottumaton käsittelyyn, pelätä tai sillä voi olla kipuja. Gerbiili myös oppii helposti, että kun se puree, se laitetaan heti takaisin terraarioon. Tällöin näykkiminen tai pureminen voi olla myös merkki siitä, että gerbiili haluaa pois käsittelystä. Käsittelyä ei kuitenkaan saisi lopettaa heti puremaan, sillä se yleensä lisää gerbiilin ei-toivottua käytöstä. Siksi näykkivää tai purevaa gerbiiliä kannattaisi käsitellä nahka- tai pisto- ja viiltosuojahansikkaat kädessä rauhallisesti pienin askelin luottamusta kasvattaen.

Mitä jos mikään ei auta?

Osa gerbiileistä ei koskaan opi nauttimaan käsittelystä. Niillä on usein huonoja kokemuksia jo varhaisilta vaiheilta tai niitä ei ole pienenä totutettu riittävän hyvin käsittelyyn. Yleensä suurin osa gerbiileistä kuitenkin tottuu käsittelyyn ja eläimistä tulee käsikesyjä ja ne saadaan lopettamaan näykkiminen ja puremisnen omistajan rauhallisuuden ja pitkäjänteisyyden avulla.

Toisinaan, yleensä onneksi harvoin, jotkut yksilöt ovat kuitenkin tottumattomia kaikkiin kesytysyrityksiin. Aggressiivista tai hyvin pelokasta gerbiiliä ei kannata "pakottaa" käsikesyksi, vaan tällaisen yksilölle voi antaa enemmän omaa rauhaa. Käsittely voi joillekin yksilöille olla liian stressaavaa, ja joskus se on parempi jättää suosiolla sikseen.

Mikäli kuitenkin epäilet gerbiilin olevan sairas ja purevan esimerkiksi kivun takia, tarkista gerbiili huolellisesti ja jos havaitset jotain sen terveydessä, ota yhteys eläinlääkäriin.

Päivitetty viimeksi 29.10.2018