Vahinkopoikaset

Kun tiineys oli yllätys...

Kuva: Jenny Haapala

Miten valmistautua, jos tiineys on yllätys?

Toisinaan sattuu tilanteita, ettei tiineyteen ole osattu valmistautua ollenkaan. Tällaista voi sattua esimerkiksi silloin, kun on ostettu kaksi tai useampi gerbiili olettaen, että ne ovat samaa sukupuolta tai kun naaras onkin jostain syystä tullut tiineeksi jo edellisessä kodissa.

Joissain tapauksissa eri sukupuolta olevat gerbiilit ovat saattaneet asua jo pitkäänkin yhdessä lisääntymättä, ja sitten kun ne viimein pyöräyttävät pesään ainokaisensa, ei emon tiineyttä ole välttämättä voinut huomata päällepäin.

Näissä tapauksissa emolle pitää tarjota niin ikään pesimärauha eikä poikasia kannata mennä liikuttelemaan. Mahdollinen isä tai isät tulee erottaa emosta ja poikasista mahdollisimman nopeasti omaan terraarioonsa tai laittamalla väliverkko väliin. Terraariota ei kannata missään nimessä alkaa puhdistamaan, vaikka purut olisivatkin likaisia, vaan se kannattaa jättää suosiolla myöhempään ajankohtaan, ettei emo stressaantuisi suotta.

Emolle kannattaa tarjota runsaasti vessapaperia pesänrakentamiseen, mutta paljoa muuta ei tässä tilanteessa voi tehdä. Tärkeintä on antaa emolle riittävä rauha yllättävästä tilanteesta huolimatta sekä turvata emon ravinnonsaanti, kun poikaset vievät enemmän energiaa.

Lue täältä lisää poikastentuloon valmistautumisesta sekä poikueen alkuhetkistä.