Tee-se-itse pleksinen terraario

Valmis terraario.

Kaikki kuvat: Marjaana Rantakallio

Artikkelin aiheena on pleksisen tee-se-itse -terraarion rakentaminen. Olen yrittänyt rakentaa mahdollisimman helposti pleksisen terraarion, kuvaten jokaisen rakennusvaiheen. Samalla yritin tehdä helpot ohjeet rakentamiseen, niin että mahdollisimman moni pystyisi itse rakentamaan tällaisen gerbiileille hyväksi todetun asumuksen.

Itse olen kasvattanut gerbiileitä reilut 10 vuotta Hui Kauhistus -kasvattajanimellä. Alkuvuosina sain käyttööni pleksistä tehdyn terraariokompleksin. Näistä käytössä vielä tänä päivänä minulla on seitsemän terraariota. Näiden vuosien aikana olen muuttanut monet kerrat ja juuri keveyden takia terraarioita on ollut helppo siirrellä. Välillä olen muuttojen vuoksi joutunut lisäilemään liimaa, mutta peruskäytössä terraariot kyllä kestävät hyvin. Jonkun verran terraarioissa on raapimajälkiä, mutta ne jäävät yleensä purun alle tai tason kohdille. Erityisesti tykkään näissä terraarioissa siitä, että niistä saa tehtyä omien mittojen mukaiset ja tarpeeksi korkeat. Juomapullon saa ulkopuolelle, joten sitä ei pystytä puremaan. Tasolla ruoat säilyvät paremmin puruttomina ja gerbiilit yltävät aina juomaan. Ei ole myöskään vaaraa, että gerbiilit söisivät silikoneja, joita on usein terraarioina käytettävissä akvaarioissa.

Mitä täytyy ottaa huomioon rakennettaessa terraariota gerbiileille?

Otin terraariota rakennettaessa huomioon seuraavat eläinsuojeluasetuksessa olevat kohdat:

”Eläimen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas, turvallinen sekä mahdollisimman hyvin luontaiset tarpeet huomioon ottava. Pitopaikka ei saa vahingoittaa eläintä eikä vaarantaa sen terveyttä. Pitopaikassa olevat eläimet on voitava hoitaa ja tarkastaa vaikeuksitta. Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava ja huollettava siten, että se on eläimelle turvallinen ja että eläimen karkaamisvaara on mahdollisimman vähäinen. Pitopaikan on oltava sellainen, että eläin ei voi jäädä kiinni pitopaikan rakenteisiin tai muutoin vahingoittua, eikä siinä saa olla sellaisia teräviä kulmia ja ulokkeita, jotka voivat vahingoittaa eläintä. Lisäksi eläisuojeluasetus määrää asumuksen koon: Gerbiili pinta-ala 0,12 m²/eläin, ryhmässä pidettävä pinta-ala 0,06 m²/eläin, korkeus 0,3m.” (7.6.1996/396 Eläinsuojeluasetus: Asetusta on sittemmin päivitetty ja se löytyy osoitteesta https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960396)

Gerbiilien luontaisessa käyttäytymisessä otin huomioon niiden kaiveluinnokkuuden eli terraariossa on oltava riittävästi korkeutta. Lisäksi juomapullo on ulkopuolella, ettei sitä voi purra. Puremisinnokkuuden vuoksi en myöskään käyttäisi gerbiileillä häkkityyppistä asumusta. Kun gerbiilit purevat häkin kaltereita, ei se ole mukavaa kuunneltavaa eikä se ole myöskään gerbiileille terveellistä. Asumuksessa tulee ottaa huomioon myös se, että gerbiili ei pääse mistään kohdasta aloittamaan esimerkiksi seinien jyrsimistä. Käyttämäni pleksi on sen verran paksua (4mm), että gerbiilit eivät ole myöskään alkaneet jyrsiä tasoa aiempien kokemuksien perusteella.

Mitä täytyy ottaa huomioon sisustettaessa terraarioa gerbiileille? ”Pitopaikassa on oltava eläinlajille sopiva sisustus ja muu varustus sekä tarvittaessa sellaista materiaalia, että eläin voi toteuttaa lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan, kuten kaivamista, jyrsimistä, piiloutumista, kylpemistä tai pesän rakentamista.” (7.6.1996/396 Eläinsuojeluasetus)

Terraarion koko

Tässä artikkelissa neuvotaan rakentamaan terraario, joka on 40cm*80cm*50cm kokoinen ja tilavuudeltaan 160 litraa. Tämä on siis reippaan kokoinen terraario ja sopiva vaikka kolmen gerbiilin laumalle. Huomioi, että hinnat ovat vuoden 2012 lopusta.

Pleksilevyjen mitat ja hinta

Levyt ovat 4 mm kirkasta akryylilevyä.

Koot: 2* pitkä sivu eli 800mm*500mm +

2* lyhyt sivu eli 500mm*392mm (Huom! Lyhyeltä sivulta otetaan 2*pleksin paksuus pois)

+ 1*pohja eli 800mm*400mm + taso terraarioon 200mm*392mm

Yhteensä itse haettuna liikkestä yht. 55 euroa.

Sähköpostin kautta sain tarjouksen 75 euroa, tilattuna kahden päivän toimitusajalla.

Pleksilevyt leikataan asiakkaan antamien mittojen mukaisesti.

Pleksilevyissä on päällä vihreä suojamuovi, johon voi tehdä merkintöjä rakennusvaiheessa.

Terraarion kokoa havainnollistavat mitat.

Tarvikkeiden määrät, mitat ja hinnat

Listat: Reunalista (20*20/15) 2kpl 3200m =10,10e Varjolista (15*20) 1kpl 3200m =3,15e

Kattoverkko: Hitsattu verkko 12,7mm, 0,5*5m =12,90e

Liima: Casco, kirkas tehoyleisliima, erityisesti muovin liimaukseen =4,95e

Listanaula (1,2*27mm) 1pss =3,95

Ruuvit (5*20mm) =0,15e

Yhteensä 35,20 euroa. Tarvikkeet ja pleksi yhteishinta 90,20 euroa.

Terraarion rakentamisessa tarvitsee monenlaisia välineitä ja materiaaleja.

Hieman mittoja... Taso 24 cm korkeudella, ruuvin reiät pitkällä sivulla 9 cm ja 11 cm lähimmästä sivusta. Juomapullon pidike ylhäältä 5 cm, lähimmästä sivusta 3,5 cm ja 9 cm. Juomapullon nokan reikä 17 cm ylhäältä ja 6 cm sivusta.

Pystyt kulmalistat 47,5 cm ja alakulmalistat kokopituudeltaan jiirin kanssa 81 cm. Kannen listat 43 cm ja 80 cm.

Materiaali ja niiden hankinta

Pleksiä eli akryylilevyä saa muovialan liikkeistä. Itse olen todennut, että Vink-nimisestä (http://www.tuotteet.vink.fi/) muovialan liikkestä pleksiä saa markkinoiden halvimmasta päästä olevaan hintaan. Vink-liikkeitä on aika laajasti ympäri Suomea, mutta heiltä saa myös postin kautta tilattua pleksilevyä haluamissaan mitoissa. Itse olen käynyt aina paikan päällä ja todennut heillä olevan tosi hyvä palvelu. Olen myös huomioinut, että samojen palasten hinta tulee halvemmaksi itse liikkeestä noutaen.

Mitat kannattaa olla valmiina paperilla millimetreinä. Kannattaa mietiskellä tarkoin, miten aikoo palaset yhdistellä. Sillä sivuista, jotka tulevat toisten sivujen ”sisäpuolelle", täytyy poistaa pleksin paksuus. Itse tykkään rakentaa terraarion niin, että pohja kannattelee kaikkia sivuja eli sivut tulevat pohjan päälle ja sitten lyhyemmät sivut tulevat pidempien sivujen sisäpuolelle. Huomioi, että pleksien päällä on värillinen suojamuovi.

Puulistoja ja -rimoja löytyy rautakaupoista. Reunalistaa tarvitaan kehyksiin ja sitten jotain tavallista neliskulmaista listaa kannen kehyksiksi. Valitsin puiset reunalistat, koska minusta ne ovat sievemmät kuin muoviset ja puurimaa tarvitaan kuitenkin kanteen. Ulkonäöstäkin tulee siten yhteneväisempi. Listoja ostaessa kannattaa laskea valmiiksi, mistä kohti listat voi katkaista, jotta ne mahtuvat autoon.

Ruuveja (turvallisuuden vuoksi ei terväkärkisiä) tarvitaan pitämään taso paikallaan ja listanauloilla voi yhdistää kannen rimat, jos viimeistelynaulainta ei ole käytössä.

Liimaksi

kannattaa valita muovin liimaukseen tarkoitettua erikoisliimaa. Tällä samalla liimalla olen sitten pleksien yhteenliimaamisen lisäksi liimannut reunalistat paikoilleen. Liima tulee terraarion ulkopuolelle, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi. Muista valita väriltään kirkas liima. Erikoisliimoja löytyy myös rautakaupoista. Hitsattua verkkoa tarvitaan terraarion kanteen.

Työkalut

Rakentamiseen käytin vanhoja työkaluja. Pleksit olivat onneksi valmiiksi leikattuja. Listojen sahaamiseen käytin ihan siihen hommaan tarkoitettua sahaa (jiirisaha) ja sillä sai hienosti jiiritkin (pohjalistojen kulmat) leikattua. Akkuporakoneella porasin reiät pleksiin. Siihen tarvitaan erikokoisia (metalli)poranteriä, sillä reikien tekeminen kannattaa aloittaa pienellä terällä vaihtaen isompaan. Vasaralla naulasin kannen listat yhteen, tähän kannattaa käyttää jonkinlaista viimeistelynaulainta, jos sellainen on. Niittipistoolilla (nitoja) saa helposti kattoverkon kiinni rimoihin. Tarvitsin myös mittaa ja suorakulmaa. Kattoverkon leikkasin sivuleikkureilla.

Rakentamiseen käytettiin vanhoja työkaluja, joten niitä ei tarvinnut enää hankkia.

Vaihe 1: Reikien teko

Itse rakensin terraarion niin, että ensin porasin reiät. Reiät on helpompi porata, kun pleksejä ei ole vielä liimattu yhteen. Sitten liimasin pleksit toisiinsa. Kuivumisen aikana tein kannen ja sahailin listat.

Terraarion rakentaminen kannattaa aloittaa reikien porauksesta. Reikiä on vaikea työstää sitten, kun pleksit on jo liimattu yhteen. Reiät tarvitaan juomapullolle ja tason ruuveille sekä juomapullon rautalangalle. Pleksiin voi vielä tässä vaiheessa tehdä vapaasti tussilla merkintöjä, kun suojamuovit ovat paikoillaan. Jotta reiät saa oikeaan kohtaan, kannattaa mittaamisen käyttää kulmamittaa ja tavallista mittaa. Muista käyttää tukea, kun poraat reikiä, jotta pleksi ei halkeaisi. Itse käytin tukena hyllylevyjä.

Juomapullon reikä täytyy porata vinoon samassa suhteessa juomapullon nokan kanssa. Poraaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pienellä terällä, vaihtaen isompaan ja isompaan. Vaarana on pleksin halkeaminen poraamiskohdasta. Itse aloitin juomapullon reiän poraamisen 2,5 mm poranterällä ja viimeisen reiän tein 8 mm poranterällä. Välistä käytin neljää eri kokoa.

Pleksiin voi vielä tässä vaiheessa tehdä vapaasti tussilla merkintöjä, kun suojamuovit ovat paikoillaan.

Poraaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pienellä terällä, vaihtaen isompaan ja isompaan.

Juomapullon reikä täytyy porata vinoon samassa suhteessa juomapullon nokan kanssa.

Esimerkiksi juomapullon reiän tekemiseen tarvittiin 4 erikokoista poranterää. Kuvassa vasemmalla 8 mm poranterä, oikealla 2,5 mm.

Vaihe 2: Liimaus

Huom! Muista huolehtia ilmanvaihdosta liimaa käyttäessäsi, älä liimaa samoissa tiloissa eläinten kanssa!

Pleksien yhteenliimaukseen tarvitset joko lisäkäsiä tai paksuja kirjoja. Muista suojata lattia. Mieti tarkoin, mikä pleksi tulee mihinkin kohtaan. Itse tein terran niin, että pohjapalanen kannattelee kaikkia muita ja lyhyen sivun palanen tulee kaikista sisimmäs.

Ole tarkka, että rei'itetyt pleksit tulevat oikein päin ja oikealle puolelle! Liimaa palanen kerrallaan ja anna kuivua useita minuutteja ennen seuraavan palasen liimaamista.

Taso on helpompi hahmottaa liimaamisen aikana, kun ruuvit laittaa ennen sitä paikoilleen. Liimojen kuivumista odotellessa on hyvä tehdä kansi ja sahailla listat.

Terraarion liimausvaiheessa apukädet ovat tarpeen. Tarvittaessa voit käyttää tukena myös painavia kirjoja.

Kokoaminen vaatii tarkkuutta, että rei'itetyt pleksit tulevat oikein päin ja oikealle puolelle.

Tältä sen tulisi näyttää, kun tason ruuvit on paikoillaan ja pleksit liimattu yhteen.

Vaihe 3: Kansi

Kannen täytyy olla varma eli tukeva ja tiukasti kiinnittyvä. Tällaisessa korkeassa terraariossa gerbiilit eivät pääse kannen lähettyville, mutta on hyvä aina rakentaa turvallinen kansi. Kannen verkon silmäkoollakaan ei tässä ole niin suurta merkitystä, kun gerbiilit eivät pääse niin korkealle, että niillä olisi mahdollisuus työntää päätänsä läpi verkosta.

Aiemmin väliseiniä terraarioon rakentessa huomasin, että pienempään silmäkokoon voi gerbiili jäädä kuonostaan kiinni ja ihan pienisilmäistä verkkoa en ole löytänyt hitsattuna. Tämä verkon reikäkoko on sellainen, että kuono mahtuu raosta, mutta pää ei. Tässä kannessa olen käyttänyt hitsattua verkkoa, jonka silmäkoko on 12.7 mm ja varjolistaa, joka on paksuudeltaan 15*20 mm.

Kannen kehikoksi tarvitaan tavallista puulistaa ja jos ei ole käytössä viimeistelynaulainta, niin listat täytyy laittaa kiinni listanauloilla. Itse sahasin pidemmän sivun rimat pitkän sivun mittaisiksi ja lyhyemmän sivun rimat riman leveyden verran leveämmiksi. Oikeankokoisen verkon kehykseen leikkasin sivuleikkureilla. Verkko laitetaan kiinni rimakehikkoon niittipyssyllä, samalla voi niitata kehikkoa tukevammaksi, jos se on hutera.

Huom! Yritä leikata niin, että jää mahdollisimman vähäisesti teräviä metallipiikkejä.

Verkko laitetaan kiinni rimakehikkoon niittipyssyllä.

Sivuleikkureilla saa leikattua verkosta oikean kokoisen.

Vaihe 4: Listojen kiinnitys

Aloita listojen kiinnitys vasta kun pleksien liimaukset on varmasti kuivuneet, itse annoin liimausten kuivua yön yli. Tarkista, että liimaukset ovat onnistuneet ja kaikki kulmat ovat varmasti kiinni.

Käyttämällä jiiriin sahausta eli vinoleikkausta saadaan pohjalistoista siistit. Sahaa jiiri vasta mitatun osan jälkeen.

Huom! Muista sivulistoja mitattaessa miinustaa alalistan ja kansilistan leveys.

Uusi terraario on hyvä desinfioida ja pyyhkiä pesuaineella ennen käyttöönottoa. Pyyhi terra sisältä viimeiseksi pelkällä vedellä.

Jiirisauhaukseen tarkoitettu jiirisaha.

Kaikkiin terraarion kulmiin tulee terraariota tukevat listoitukset. Terraarion listat tehdään huolellisesti oikeanmittaisiksi.

Artikkelin on kirjoittanut ja kuvittanut Marjaana Rantakallio ja se on julkaistu Aavikkorummussa 1/2018.